Comisia Europeană a clasat 13 proceduri de infringement deschise împotriva României. Rămân 42

Comisia Europeană a decis, joi, clasarea a 13 acţiuni de infringement declanşate împotriva României în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor care îi revin în baza Tratatului UE, iar în prezent rămân deschise 42 de astfel de acţiuni.
Economica.net - joi, 27 sept. 2012, 19:45
Comisia Europeană a clasat 13 proceduri de infringement deschise împotriva României. Rămân 42

„Această decizie vine ca urmare a eforturilor autorităţilor române de adoptare a măsurilor care să asigure respectarea dreptului Uniunii Europene”, a declarat Agentul Guvernamental al României pentru Curtea de Justiţie şi Tribunalul UE, Răzvan Horaţiu Radu, subsecretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Europene.

Totodată, el a subliniat, potrivit unui comunicat MAEur, importanţa dialogului constant menţinut de partea română cu instituţia europeană pentru remedierea respectivelor situaţii.

Dintre cele 13 acţiuni clasate, nouă privesc necomunicarea măsurilor naţionale de transpunere a directivelor UE, iar patru vizează aplicarea sau transpunerea incorectă a legislaţiei UE.

La ora actuală mai există 42 de proceduri de infringement declanşate de Comisia Europeană împotriva României, toate fiind în fază precontencioasă. Dintre acestea, 28 privesc transpunerea sau aplicarea incorectă a dreptului UE, iar 14 sunt legate de necomunicarea măsurilor naţionale de transpunere a directivelor.

CJUE nu a pronunţat împotriva României nicio hotărâre de condamnare pentru neîndeplinirea obligaţiilor care îi revin în baza Tratatului UE. De asemenea, pe rolul CJUE nu se află nicio acţiune în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor declanşată împotriva României, mai precizează MAEur.

Directiva 2011/100/UE de modificare a Directivei 98/79/CE privind dispozitivele medicale pentru diagnostic in vitro, transpusă prin HG nr. 596/2012 pentru completarea HG 798/2003 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piaţă şi utilizare a dispozitivelor medicale pentru diagnostic in vitro este prima din cele nouă acţiuni care priveau necomunicarea măsurilor naţionale de transpunere a directivelor UE, clasate după adoptarea actelor normative naţionale corespunzătoare.

A doua acţiune vizează Directiva 2009/128/CE de stabilire a unui cadru de acţiune comunitară în vederea utilizării durabile a pesticidelor, transpusă prin OUG nr. 34/2012 pentru stabilirea cadrului instituţional de acţiune în scopul utilizării durabile a pesticidelor pe teritoriul României.

Din cele nouă acţiuni face parte şi Directiva 2011/37/UE de modificare a anexei II la Directiva 2000/53/CE privind vehiculele scoase din uz, transpusă prin HG nr. 384/2012 pentru modificarea anexei nr. 3 la HG nr. 2.406/2004 privind gestionarea vehiculelor şi a vehiculelor scoase din uz.

De asemenea, a patra acţiune vizează Directiva 2010/48/UE de adaptare la progresul tehnic a Directivei 2009/40/CE privind inspecţia tehnică auto pentru autovehicule şi remorcile acestora, transpusă prin Ordin MTI nr. 42/2012 pentru modificarea şi completarea a OMTCT nr. 2.133/2005.

Din cele nouă acţiuni face parte şi Directiva 2009/20/CE privind asigurarea proprietarilor navelor în ceea ce priveşte creanţele maritime, transpusă prin OUG nr. 9/2012 privind asigurarea proprietarilor navelor în ceea ce priveşte creanţele maritime, precum şi Directiva 2010/44/UE de punere în aplicare a Directivei 2009/65/CE în ceea ce priveşte anumite dispoziţii referitoare la fuziunile fondurilor, structurile de tip „master-feeder” şi procedura de notificare, transpusă prin OUG nr. 32/2012 privind organismele de plasament colectiv în valori mobiliare şi societăţile de administrare a investiţiilor, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 297/2004 privind piaţa de capital.

De asemenea, o acţiune vizată este Directiva 2010/43/UE de punere în aplicare a Directivei 2009/65/CE în ceea ce priveşte cerinţele organizatorice, conflictele de interese, regulile de conduită, administrarea riscului şi conţinutul acordului dintre depozitar şi societatea de administrare, transpusă prin OUG nr. 32/2012 privind organismele de plasament colectiv în valori mobiliare şi societăţile de administrare a investiţiilor, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 297/2004 privind piaţa de capital.

Au mai fost vizate Directiva 2009/109/CE de modificare a Directivelor 77/91/CEE, 78/855/CEE şi 82/891/CEE şi a Directivei 2005/56/CE în ceea ce priveşte obligaţiile de raportare şi întocmire a documentaţiei necesare în cazul fuziunilor şi al divizărilor, transpusă prin OUG. nr. 2/2012 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale şi Directiva 2009/65/CE de coordonare a actelor cu putere de lege şi a actelor administrative privind organismele de plasament colectiv în valori mobiliare, transpusă prin OUG nr. 32/2012 privind organismele de plasament colectiv în valori mobiliare şi societăţile de administrare a investiţiilor, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 297/2004 privind piaţa de capital.

Cele patru cauze privind aplicarea sau transpunerea incorectă a dreptului UE clasate după adoptarea măsurilor adecvate de către autorităţile române sunt Regulamentul (CE) 1228/2003 privind condiţiile de acces la reţea pentru schimburile transfrontaliere de energie electrică, clasat prin Decongestionarea reţelei şi asigurarea transparenţei în privinţa accesului la reţea pentru schimburile transfrontaliere de energie electrică şi a procedurilor aplicate în legătură cu soluţionarea plângerilor, conform Regulamentului (CE) nr. 1228/2003, Directiva 2003/55/CE privind normele comune pentru piaţa internă în sectorul gazelor naturale – preţuri reglementate, clasată prin Stabilirea unui calendar de eliminare a preţurilor reglementate la gaze prin Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, Directiva 2003/54/CE privind normele comune pentru piaţa internă de energie electrică – preţuri reglementate, clasată prin Stabilirea unui calendar de eliminare a preţurilor reglementate la energia electrică prin Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012 şi Directiva 89/48/CEE privind crearea unui sistem general de recunoaştere a diplomelor, abrogată şi înlocuită ulterior de Directiva 2005/36/CE privind recunoaşterea calificărilor profesionale, clasată prin Eliminarea condiţiei cetăţeniei române pentru accesul la profesia de notar prin intermediul Legii nr. 77/2012 pentru modificarea şi completarea Legii notarilor publici şi a activităţii notariale nr. 36/1995.

Te-ar mai putea interesa și
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi în curând 4,8 miliarde de dolari de la Banca Mondială în scopuri sociale şi umanitare, a anunţat vineri premierul Denis Şmîhal, relatează agenția germană de presă DPA,......
TikTok anunță că a luat măsuri pentru protejarea integrității alegerilor în România. Platforma colaborează cu ONG-ul Funky Citizens în acest demers
TikTok anunță că a luat măsuri pentru protejarea integrității alegerilor în România. Platforma colaborează cu ONG-ul ...
TikTok anunță că își reafirmă angajamentul, în contextul alegerilor prezidențiale și parlamentare din România, ...
Pentru Germania e greu de imaginat că-l va aresta pe Benjamin Netanyahu dacă va intra în țară, în ciuda mandatului CPI
Pentru Germania e greu de imaginat că-l va aresta pe Benjamin Netanyahu dacă va intra în țară, în ciuda mandatului CPI
Guvernul de la Berlin a dat vineri de înţeles că Germania nu-l va aresta pe premierul israelian Benjamin Netanyahu dacă ...
Reprezentanții angajaților Volkswagen din Germania au votat în favoare declanșării unei greve luna viitoare, după eșuarea negocierilor cu conducerea companieii
Reprezentanții angajaților Volkswagen din Germania au votat în favoare declanșării unei greve luna viitoare, după eșuarea ...
Reprezentanţii angajaţilor Volkswagen din Germania au votat oficial pentru declanşarea unor greve limitate, de la începutul ...