Pasionat de cai? Până unde-ţi permiţi să mergi cu această pasiune

O oră de călărie te costă 110 lei, un abonament de 10 lecţii de echitaţie ajunge la 1.000 de lei, iar ca să fii proprietar de cal de agrement plăteşti 4.000 de euro. Afacerea cu cai e însă pentru liga mare a pasionaţilor de echitaţie. Cel puţin 4 milioane de euro te costă să-ţi deschizi un club de echitaţie profesionist.
Cristina Şomănescu - vin, 28 sept. 2012, 21:03
Pasionat de cai? Până unde-ţi permiţi să mergi cu această pasiune

Cel puţin 4.000 de euro te costă să cumperi  un cal „obişnuit”, adică un cal de agrement, de şcoală de echitaţie.  Dacă vrei să fii proprietar al unui cal de performanţă însă, trebuie să fii dispus să scoţi din buzunar circa 100.000 de euro. Cei care au dare de mână şi vor să-şi deschidă o afacere cu cai, mai precis un club de echitaţie, să fie pregătiţi să scoată din buzunar 4 milioane de euro, cel puţin. ECONOMICA.NET îţi spune cine-şi permite plăcerea echitaţiei în România şi cât de profitabilă e afacerea cu cai la noi.

Cât te costă să fii proprietar de cal

Dacă eşti pasionat de echitaţie şi vrei să fii proprietar de cal, trebuie să ştii că preţul unui cal de agrement porneşte de la 4.000 de euro. Între 4.000 de euro şi 5.000 de euro trebuie să plăteşti pentru un cal de agrement, de şcoală de echitaţie, a spus pentru ECONOMICA.NET medicul Ozana Moraru, proprietarul şi preşedintele clubului de echitaţie Equestria.
În afară de banii pe care-i plăteşti pentru achiziţionarea calului de agrement, vei mai plăti cel puţin 400 de euro pe lună pentru întreţinerea lui la clubul de echitaţie Equestria.

În aceşti bani intră cazarea calului în boxă cu dimensiuni de 3,7m/ 4m, cu ieşire în padoc exterior individual, de 3,7m/5m; alimentaţia de bază a calului – lucernă (sau fân) şi ovăz, şi eventual, suplimente nutritive şi alimentare; igiena calului şi curăţirea boxei acestuia, acces la duşuri exterioare, la solarii pentru uscare, şi, în fine, accesul la manejurile acoperite şi terenul exterior şi implicit, folosirea materialelor de obstacole sau dresaj din dotare. Pensiunea calului la club te costă în jur de 300 de euro-400 de euro pe lună. În afară de aceşti bani, vei mai achita între 100 şi 300 de euro pe lună pentru „antrenarea” calului, funcţie de exigenţele pe care le ai de la cal şi de performanţa pe care vrei s-o atingi cu el.

Următorul nivel: proprietar de cal de performanţă

Dacă vrei să-ţi duci pasiunea mai departe şi vrei să fii proprietar de cal de performanţă, atunci fii dispus să achiţi pentru el în jur de 100.000 de euro – 120.000 de euro. Ca ordin de mărime, cam atât costă cei mai scumpi cai de la clubul de echitaţie Equestria (care sunt cai de performanţă), ne spune Ozana Moraru, proprietarul clubului de echitaţie. Şi, proporţional, cheltuielile pentru întreţinerea unui cal de performanţă sunt, implicit, mai mari.

Cine-i pasionat de călărie şi o practică: oamenii de afaceri, copiii lor şi expaţii

Oamenii de afaceri cu venituri peste medie, copiii oamenilor de afaceri şi expaţii sunt clienţii obişnuiţi ai clubului de echitaţie Equestria. Peste jumătate din clienţii clubului sunt copiii oamenilor de afaceri.
Vorbim despre copii foarte instruiţi în arii de cunoaştere cât mai eterogene, de la cursuri de limba germană, cursuri de înot, karate, toate urmate în paralel cu cele de echitaţie, a mai spus Ozana Moraru pentru ECONOMICA.NET.
În afară de expaţi care vin deja formaţi în cultura echitaţiei şi performează aici, la club mai vin şi medici, stomatologi şi avocaţi, adaugă Ozana Moraru.

Liga mare a iubitorilor de cai: cât te costă să-ţi deschizi un club de echitaţie

De exemplu, deschiderea clubului de echitaţie Equestria a implicat o investiţie de 4,5 milioane de euro în 2010 (anul deschiderii clubului, n.red. ), ne-a spus Ozana Moraru, proprietarul clubului. Pe lângă investiţia iniţială, Moraru a mai investit până acum 500.000 de euro în club.
Proprietarul nu ne-a furnizat informaţii despre veniturile pe care le generează afacerea, însă a menţionat că cele mai profitabile activităţi sunt în această succesiune: evenimentele de tipul workshop-urilor şi team-building-urilor, organizate de companii la clubul de echitaţie, care sunt însoţite de vizionarea unui spectacol de călărie şi, eventual, de lecţii de călărie, urmate de şcoala de echitaţie şi de concursuri.

Ai afacerea ta cu cai. În cât timp ai putea trăi doar din asta

Răspunsul scurt: în aproximativ 5 cinci de la deschidere afacerea poate genera suficient profit încât să poţi trăi tihnit doar din acest business. De exemplu, Ozana Moraru ne-a spus că în 2-3 ani, afacerea sa cu cai va deveni suficient de profitabilă încât să poţi trăi decent exclusiv din ea, deşi nu e cazul familiei Moraru.

Te-ar mai putea interesa și
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Rusia a întrerupt sâmbătă livrările de gaze către Austria în urma unui litigiu între compania energetică austriacă OMV, deţinută parţial de stat, şi gigantul energetic rus Gazprom cu......
RAR, nevoit să oprească activitatea din întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
RAR, nevoit să oprească activitatea din întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
Registrul Auto Român (RAR) a oprit ieri activitatea la toate sediile sale din țară din cauza unui „incident tehnic”. ...
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii germani
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii ...
Cancelarul german Olaf Scholz urma să candideze pentru un al doilea mandat la viitoarele alegeri anticipate, după ce popularul ...
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Un proiect de hotărâre de guvern privind aprobarea unei strategii naționale privind dezvoltarea industriei până în ...