Regulamentul UE, anunţat în octombrie anul trecut, a fost creat pentru a stopa speculaţiile care urcă costurile de împrumut ale ţărilor din zona euro prin tranzacţionarea de CDS-uri de către investitori care nu deţin şi obligaţiunile aferente, informează The Wall Street Journal.
Problema este că regulamentul va trebui adoptat de toate cele 27 state membre ale UE, chiar şi de către cele cu pieţe ale datoriei suverane mult mai mici decât statele din Vest, printre acestea enumerându-se Polonia, Ungaria, România, Lituania şi Cehia. Spre exemplu, datoria guvernamentală a Poloniei se ridică la 240 miliarde de dolari, faţă de 853 miliarde de dolari în cazul Spaniei, potrivit datelor Băncii Mondiale. „În mod ironic, consecinţele ar putea fi simţite mai puternic de către pieţele care nu împărtăşesc problemele crizei din zona euro”, scriu ziariştii de la cotidianului american Wall Street Journal (WSJ).
Pe pieţele emergente, fondurile de hedging au o prezenţă semnificativă în tranzacţiile cu CDS-uri. Acestea cumpără CDS-uri, dacă cred că situaţia economică se va deteriora şi vând dacă se aşteaptă la o îmbunătăţire. Aceste tranzacţii sunt făcute fără ca investitorul să deţină, obligatoriu, obligaţiuni pentru care vinde sau cumpără CDS-urile.
Unii analişti financiari consideră că măsura ar putea descuraja investitorii să cumpere obligaţiuni. „De ce să le cumpere dacă este greu să-şi asigure riscul?”, întreabă WSJ.