SpaceX a lansat cu succes capsula sa Dragon spre ISS

Compania americană privată SpaceX a lansat cu succes, duminică seară, capsula sa Dragon spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS), evenimentul marcând prima misiune comercială de aprovizionare a avanpostului orbital, în cadrul unui contract cu NASA, informează AFP.
Economica.net - lun, 08 oct. 2012, 19:31
SpaceX a lansat cu succes capsula sa Dragon spre ISS

Patronul Agenţiei spaţiale americane, Charles Bolden, a transmis felicitările sale cu ocazia lansării rachetei Falcon 9, care a transportat capsula Dragon, de la baza din Cape Canaveral (Florida), duminică, la ora locală 20.35.

„Este un eveniment important pentru NASA şi naţiune (americană), pentru că, la nici un an de la încheierea programului navetelor spaţiale, am reluat misiunile de aprovizionare a ISS de pe pământ american”, a spus Bolden într-o declaraţie de presă.

Dragon ar trebui să se conecteze cu ISS miercuri, la ora 11.30 GMT. Conectarea va fi efectuată cu ajutorul braţului robotizat al ISS, controlat de doi din cei şase astronauţi aflaţi la bordul staţiei.

Dragon va reveni pe Terra pe 28 octombrie.

Aceasta este a doua „vizită” a lui Dragon pe ISS, după primul zbor demonstrativ, reuşit în luna mai, care a marcat, totodată, prima conectare la avanpostul spaţial a unui vehicul privat.

Dragon transportă pe ISS 454 de kilograme de echipamente, printre care materiale pentru experimentele ştiinţifice care vor fi efectuate de membrii din echipajul actual al staţiei, al 33-lea. De asemenea, Dragon va livra alimente, printre care şi îngheţată, dar şi haine şi alte materiale.

La întoarcerea pe Terra, Dragon va aduce o încărcătură de 562 de kilograme, din care 333 de kilograme de materiale ştiinţifice.

NASA pariază pe SpaceX şi alte companii private pentru a prelua misiunea navetelor spaţiale, al căror program s-a încheiat în iulie 2011. NASA doreşte să aprovizioneze ISS cu costuri cât mai mici, dar şi să transporte cu propriile vehicule astronauţi, începând cu 2015.

Potrivit unui contract în valoare de 1,6 miliarde de dolari încheiat între NASA şi SpaceX, compania americană trebuie să efectueze 12 misiuni de aprovizionare a ISS în patru ani.

NASA a mai încheiat contracte în acest sens cu companiile private Orbital Sciences Corporation, Boeing şi Sierra Nevada.

După retragerea din circulaţie a navetelor americane, în 2011, NASA depinde exclusiv de capsulele ruseşti Soyuz – care au trei locuri – pentru a-şi trimite astonauţii la bordul ISS şi plăteşte Rusiei suma de 63 de milioane de dolari pentru un loc la bordul acestor vehicule.

În ceea ce priveşte misiunile de aprovizionare, ISS depinde de vehiculele automatizate de tip cargo ruseşti Progress, europene (ATV) şi japoneze (HTV), care sunt create pentru a fi folosite o singură dată şi care se autodistrug arzând la reintrarea în atmosfera terestră, la finalul misiunii.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 350 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.

Te-ar mai putea interesa și
Salarii transparente la Libra Internet Bank pentru posturile vacante: încep de la 3.500 de lei net şi ajung la 11.000 de lei net lunar
Salarii transparente la Libra Internet Bank pentru posturile vacante: încep de la 3.500 de lei net şi ajung la 11.000 de ...
Libra Internet Bank e singura bancă din România care comunică transparent în anunţurile de angajare grilele salariale cu care ofertează candidaţii. Iată câteva dintre posturile vacante şi......
RCA și CASCO direct de pe megaportalul Guvernului. AI schimbă ordinea din asigurări
RCA și CASCO direct de pe megaportalul Guvernului. AI schimbă ordinea din asigurări
Cetățenii care vor intra să își plătească taxele și impozitele ori vor depune acte pe viitorul cloud guvernamental, ...
Avertizare cybersecurity: Fraudele bazate pe Inteligenţa Artificială fac furtul de identitate mai greu de detectat şi de prevenit
Avertizare cybersecurity: Fraudele bazate pe Inteligenţa Artificială fac furtul de identitate mai greu de detectat şi ...
Fraudele deepfake, identităţile sintetice şi escrocheriile bazate pe Inteligenţa Artificială (AI) fac furtul de identitate ...
Drum Expres Arad – Oradea: CNSC a admis parțial contestația Nurol, după ce ucrainenii de la Automagistral au fost desemnați câștigători pentru lotul 3
Drum Expres Arad – Oradea: CNSC a admis parțial contestația Nurol, după ce ucrainenii de la Automagistral au fost ...
Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a admis în parte contestația turcilor de la Nurol la licitația ...