„Prioritatea numărul unu în acest moment a Guvernului este finalizarea anului 2012, pentru că începând cu 15 noiembrie – aşa s-a prevăzut anul trecut în buget – nu există nicio resursă pentru funcţionarea spitalelor, pentru Ministerul Administraţiei şi Internelor, pentru o parte din pensii şi atunci, profitând de încasări mai bune la buget, un trend care s-a confirmat şi în trimestrul III, şi rearanjând cheltuielile, prioritatea numărul unu este să ştiu că până la 31 decembrie 2012 pensii, salarii, funcţionarea instituţiilor publice şi încălzirea putem să le asigurăm, evident cu un buget pentru 2013”, a spus Ponta.
El a explicat astfel că a constatat că fosta administraţie a aprobat un buget din care lipseşte finanţarea aferentă ultimelor 45 de zile din acest an, în condiţiile în care cererile de alocări însumează 3,5 miliarde lei, reprezentând necesarul minim până la sfârşitul anului. Din totalul acestei sume, 200 milioane lei trebuie alocate primăriilor pentru indemnizaţiile destinate însoţitorilor persoanelor cu dizabilităţi.
Ministerul Finanţelor va acoperi o parte dintre aceste solicitări, în principal pentru agricultură prin subvenţii şi ajutoare, prin realocări de fonduri, încasări suplimentare şi sumele obţinute din vânzarea licenţelor 4G.
Ponta a asigurat însă că există fonduri pentru reîntregirea salariilor bugetarilor, rambursarea către pensionari a unei cote din contribuţiile de asigurări de sănătate percepute nelegal şi alocaţiile pentru mame.
Întrebat dacă nu va depune o plângere penală împotriva foştilor guvernanţi pentru subminarea economiei naţionale, premierul a amintit că bugetul a fost aprobat de Parlament în condiţiile în care fostul prim-ministru Emil Boc a explicat că nu existau la acel moment resurse suplimentare.
Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, a declarat marţi agenţiei MEDIAFAX că Guvernul va efectua o rectificare bugetară în această lună, el precizând că prioritare sunt ministerele Muncii, Educaţiei şi Sănătăţii şi că la rectificare vor fi prevăzuţi şi banii pentru reîntregirea salariilor bugetarilor.
Ultima rectificară bugatară a fost efectuată de Guvern în 23 august, iar atunci Cabinetul Ponta a alocat 500 de milioane de lei pentru plata arieratelor către firme şi 100 milioane lei pentru primăriile care nu mai au bani de salarii, încă 100 de milioane lei fiind daţi pentru plata însoţitorilor persoanelor cu dizabilităţi.