Reactoarele 3 şi 4: Statul vrea să recheme în proiect companiile CEZ, RWE, Iberdrola şi GDF Suez

Statul vrea să recheme în proiectul de construcţie a reactoarelor 3 şi 4 ale centralei de la Cernavodă companiile CEZ, RWE, Iberdrola şi GDF Suez, care s-au retras la finele anului 2010 - începutul anului 2011, potrivit secretarului de stat din Ministerul Economiei Rodin Traicu.
Economica.net - mie, 17 oct. 2012, 07:48
Reactoarele 3 şi 4: Statul vrea să recheme în proiect companiile CEZ, RWE, Iberdrola şi GDF Suez

Nemulţumite de evoluţia discuţiilor, CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) şi GDF Suez (grup franco-belgian) au renunţat la investiţie, astfel că Ministerul Economiei, prin Nuclearelectrica, a ajuns să deţină 86% din firma de proiect.

„Până la sfârşitul anului vom avea răspundul acestor companii şi forma proiectului”, a afirmat Traicu la un seminar pe teme energetice.

Nemulţumite de evoluţia discuţiilor, CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) şi GDF Suez (grup franco-belgian) au renunţat la investiţie, astfel că Ministerul Economiei, prin Nuclearelectrica, a ajuns să deţină 86% din firma de proiect.

În prezent, din compania care a fost creată pentru finanţarea lucrărilor în cele două reactoare mai fac parte Enel (Italia) şi ArcelorMittal România.

Secretarul de stat a precizat că statul este dispus să aducă din nou cele patru companii în proiect „în orice formă, în orice procente”.

Traicu a adăugat că statul român este încrezător că va reuşi să coopeteze cele patru companii în proiect întrucât România va fi un exportator de energie în regiune.

Totodată, Enel şi ArcelorMittal au promis Guvernului că vor rămâne în acest prooect pentru ce puţin încă un an, a mai spus Traicu.

Nuclearelectrica încearcă de cinci ani să le construiască la centrala din Cernavodă, după ce la ultimele două tentative de atragere a unor parteneri nu s-a prezentat nimeni.

Guvernul a organizat, în lunile aprilie şi septembrie, sesiuni de depunere a ofertelor din partea investitorilor interesaţi de proiect, evaluat la patru miliarde de euro, dar nicio companie nu s-a arătat interesată.

În 2007, când Guvernul a selectat mai multe companii internaţionale să participe la această investiţie, termenul avasat pentru începerea lucrărilor era finalul anului 2010.

Din compania de proiect făceau parte companiile CEZ (Cehia), Enel (Italia), GDF SUEZ (grup franco-belgian), RWE (Germania), Iber­drola (Spania) şi Arce­lorMittal Ro­mânia, fiecare acţionar având pachete minoritare de acţiuni.

În 2010, CEZ, RWE, Iberdrola şi GDF SUEZ au renunţat la proiect, astfel că Ministerul Economiei, prin Nuclearelectrica, a ajuns la deţină 86% din firma de proiect.

Nuclearelectrica are două reactoare nucleare în funcţiune, fiecare cu o putere instalată de 720 MW, cu care asigură până la 20% din consumul anual de energie din România.

Te-ar mai putea interesa și
Importurile de gaze naturale ale Germaniei au scăzut cu 11% în 2024
Importurile de gaze naturale ale Germaniei au scăzut cu 11% în 2024
Importurile germane de gaze au scăzut anul trecut cu 11%, comparativ cu 2023, cel mai mare furnizor fiind Norvegia, în timp ce exporturile s-au înjumătăţit, arată datele publicate miercuri de......
Anthony Blinken: Ideea exprimată de Trump în legătură cu Groenlanda evident că nu este bună, dar poate chiar mai important este că nu se va produce
Anthony Blinken: Ideea exprimată de Trump în legătură cu Groenlanda evident că nu este bună, dar poate chiar mai important ...
Secretarul de stat american Antony Blinken a respins miercuri ideea anexării Groenlandei, evocată de preşedintele ales ...
Gospodăriile din zona euro vor continua să economisească o mare parte din venituri, pentru a-și reface avuția – raport BCE
Gospodăriile din zona euro vor continua să economisească o mare parte din venituri, pentru a-și reface avuția – ...
Gospodăriile din zona euro vor continua să economisească o mare parte a veniturilor lor, refăcând avuţia pierdută ...
Elena Lasconi: Indiferent de data alegerilor, politicieni vechi nu vor putea să evite inevitabilul. Românii așteaptă altceva după 35 de ani
Elena Lasconi: Indiferent de data alegerilor, politicieni vechi nu vor putea să evite inevitabilul. Românii așteaptă ...
Preşedintele USR, Elena Lasconi, consideră că, indiferent de data alegerilor prezidenţiale, politicienii de la putere ...