BCR nu mai dă credite ipotecare în euro

Banca Comercială Română anunţă o schimbare surprinzătoare a strategiei de creditare pentru piaţa din România: nu mai dă credite garantate în euro decât clienţilor care realizează venituri în această monedă.
Mihai Banita - mie, 17 oct. 2012, 09:10
BCR nu mai dă credite ipotecare în euro

BCR anunţă o nouă campanie de creditare în lei şi lansează o ofertă de credite garantate şi, mai important, anunţă că limitează drastic accesul clienţilor la creditele în euro. Doar cei care au venituri în această monedă vor putea să se împrumute în euro, monedă la care dobânzile sunt substanţial mai mici. Cei mai mulţi români realizează însă veniturile în lei, astfel că puţini sunt cei care se vor mai putea împrumuta de la BCR în valută.

„Creditele garantate în euro vor fi disponibile doar pentru clienţii care realizează venituri în euro”, se arată într-un comunicat de presă.

Banca oferă clienţilor posibilitatea de a accesa credite cu dobândă fixă pe o perioadă de 5 ani. Creditele garantate în lei de la BCR pot fi accesate pe o perioadă de maximum 30 de ani, iar comisioanele de analiză şi de administrare a creditului sunt zero. BCR finanţează până la 85% din valoarea garanţiilor aduse – sunt acceptate în garanţie şi imobile care aparţin altor persoane (soţ/soţie, părinţi, fraţi/surori etc.) – iar clienţii au posibilitatea de a prezenta până la 3 coplătitori. Dobânda este stabilită în funcţie de raportul dintre suma creditului şi valoarea garanţiei, iar clienţii care primesc salariul într-un cont BCR beneficiază de reducere la dobânda standard.

BCR oferă următorele exemple de calcul:

DAE = 9,23% pentru un credit ipotecar/imobiliar CASA MEA în valoare totală de 180.000 lei, pe 30 ani; dobândă variabilă: 8,84%/an (ROBOR 6M + 2,8%); taxa de evaluare: 300 lei inclusiv TVA; rată lunară: 1.428 lei; valoare totală plătibilă: 514.253 lei. Exemplul este orientativ şi valabil la data de 15 octombrie pentru creditele ce reprezintă maximum 65% din valoarea garanţiilor aduse şi sunt acordate clienţilor care primesc salariul în cont la BCR”

DAE = 10,32% pentru un credit de refinanţare MAXICREDIT în valoare totală de 180.000 lei, pe 25 ani; dobândă variabilă: 9,84%/an (ROBOR 6M + 3,8% marja valabila pentru clienti care primesc salariul intr-un cont curent BCR); taxa de evaluare: 300 lei inclusiv TVA; rată lunară: 1.615 lei; valoare totală plătibilă: 484.921 lei.

DAE = 9.94% pentru un credit acordat pentru nevoi personale cu ipoteca MAXICREDIT în valoare totală de 60.000, pe 5 ani; dobândă fixa: 9,3%/an (valabila pentru clienti care primesc salariul intr-un cont curent BCR); taxa de evaluare: 300 lei inclusiv TVA; rată lunară: 1.254 lei; valoare totală plătibilă: 75.555 RON”.

Astfel, cine vrea să cumpere o casă de 40.000 de euro (180.000 de lei), cu un avans de 35%, trebuie să returneze băncii în 30 de ani peste 514 mii de lei sau 114 mii de euro la un curs de 4,5 lei/euro.

BCR mizează pe lei

Facem un pas important, în acelaşi timp îndrăzneţ şi necesar, de a acorda credite pentru casă numai în lei. Mulţi clienţi consideră creditul ipotecar în valută mai ieftin, dar pe termen lung ne aşteptăm la costuri totale semnificativ mai reduse la creditele în lei comparate cu cele în euro, ţinând cont în special de tendinţa de creştere a indicelui EURIBOR de la nivelul minimului său istoric din prezent, dar şi de impactul semnificativ pe care fluctuaţiile valutare îl au asupra costurilor unui credit.

Din ce în ce mai multe tranzacţii imobiliare se fac în lei deoarece tot mai mulţi clienţi simt nevoia de a elimina riscul de curs valutar manifestat destul de vizibil în ultima perioadă. Cumpărătorii ştiu că pot stabili moneda în care se realizează tranzacţia, şi de aceea mizăm pe o creştere importantă a pieţei creditelor ipotecare în lei”, spune Ioana Mihai, Sef Departament Credite Garantate din cadrul BCR.

Banca Naţională a României a decis încă de anul trecut să limiteze creditul în valută, însă a lăsat posibilitatea băncilor să dea credite ipotecare în monedă străini, indiferent dacă potenţialii clienţi câştigă în monedă străină sau nu.

Recent, BNR a decis să extindă măsurile de limitare a creditării în valută şi pentru firme, astfel că doar cele care au încasări în valută vor putea accesa credite în valută.

Te-ar mai putea interesa și
Producătorul de armament Colt CZ Group va asambla arme în România, în colaborare cu Transcarpat – FOTO şi VIDEO
Producătorul de armament Colt CZ Group va asambla arme în România, în colaborare cu Transcarpat – FOTO şi VIDEO
Colt CZ Group, concernul ceh producător de arme şi muniţie, a încheiat un acord cu Transcarpat Sportours International pentru asamblarea de arme în România la standarde NATO. Mai exact, este......
GM, Toyota și Volkswagen i-au cerut lui Trump să mențină creditele fiscale pentru mașinile electrice
GM, Toyota și Volkswagen i-au cerut lui Trump să mențină creditele fiscale pentru mașinile electrice
Un grup care reprezintă mari producători de automobile, inclusiv General Motors, Toyota Motor Corp și Volkswagen, l-a ...
Război comercial – China extinde investigaţia antisubvenţii privind importurile de produse lactate din UE
Război comercial – China extinde investigaţia antisubvenţii privind importurile de produse lactate din UE
China şi-a extins vineri investigaţia antisubvenţii cu privire la importurile de produse lactate din Uniunea Europeană, ...
CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligaţiuni în valoare de 300 de milioane de euro pe pieţele internaţionale
CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligaţiuni în valoare de 300 de milioane de euro pe pieţele internaţionale
CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligaţiuni în valoare 300 de milioane de euro printr-o nouă emisiune ...