Producţia de petrol şi gaze a OMV Petrom a scăzut uşor, cu circa 1%, în trimestrul al treilea raportat la aceeaşi perioadă din 2011 şi a stagnat faţă de trimestrul al doilea, iar vânzările de gaze au avut un declin anual de 2%, a anunţat grupul OMV, acţionarul majoritar al companiei.
Majorarea preţurilor la ţiţei precum şi nivelurile sezonier mai ridicate ale volumului de gaze depozitate de Petrom au condus la profituri nerealizate substanţiale, de aproximativ 60 de milioane de euro, care vor fi eliminate la consolidare, se arată în raportul publicat, vineri, de grupul austriac.
Producţia de hidrocarburi a OMV Petrom a coborât în trimestrul al treilea de la 184.000 de barili echivalent petrol pe zi anul trecut la 182.000 de barili echivalent petrol pe zi, nivel similar celui din trimestrul al doilea al anului în curs.
Vânzările de gaze naturale ale Petrom au înregistrat în trimestrul al treilea o scădere de 2%, de la 9,47 TWh anul trecut la 9,24 TWh în acest an, însă nivelul marjelor a rămas favorabil, se arată în raport. În trimestrul al doilea, vânzările s-au situat la 11,16 TWh. Petrom are cele mai mari vânzări de gaze naturale în intervalul octombrie-martie (primul şi al patrulea trimestru), care coincide cu sezonul rece.
Termocentrala de la Brazi a început operaţiunile comerciale în august.
La nivelul grupului OMV, producţia a crescut cu peste 9% anual, de la 283.000 de barili echivalent petrol pe zi la 309,000 barili echivalent petrol pe zi.
Avansul faţă de trimestrul al doilea, când OMV a raportat 305.000 barili echivalent petrol pe zi, a fost susţinut de recuperarea producţiei din Yemen, precum şi de o contribuţie mai solidă a operaţiunilor din Austria şi Tunisia. Impactul pozitiv al creşterilor din aceste ţări a fost anulat parţial de declinul poducţiei din Marea Britanie.
Vânzările de gaze naturale ale OMV au crescut de aproape două ori, de la 53,7 TWh în trimestrul al treilea al anului trecut la 100,4 TWh în acest an. Principalul motiv a fost avansul substanţial al activităţilor de trading, se arată în raport.
Pe partea de rafinare, marja indicativă de profit a avansat la 5,28 dolari pe baril în trimestrul al treilea, de la 1,74 dolari pe baril în aceeaşi perioadă a anului trecut şi 4,15 dolari pe baril în trimestrul al doilea.
OMV deţine 51,01% din titlurile Petrom, principalii acţionari minoritari fiind Ministerul Economiei, cu 20,63%, şi Fondul Proprietatea, cu 20,11% din acţiuni.