Cursul oscila în jurul nivelului de 4,5750 lei/euro spre finalul zilei

Moneda naţională se tranzacţiona la cotaţii apropiate de nivelul de 4,5750 lei/euro spre finalul sesiunii interbancare de luni, după o zi liniştită, cu volume reduse de transfer, potrivit dealerilor.
Economica.net - lun, 22 oct. 2012, 13:46
Cursul oscila în jurul nivelului de 4,5750 lei/euro spre finalul zilei

În jurul orei 16:30, băncile schimbau euro în intervalul 4,5740 – 4,5780 lei, în scădere faţă de cotaţiile de vineri, de 4,5810 – 4,5825 lei/euro.

La deschidere euro a fost cotat la 4,5770 – 4,5785 lei, iar spre jumătatea zilei cursul a început uşor să coboare, susţinut de anunţul BNR privind limitarea împrumuturilor la licitaţia repo.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat recent că limitarea licitaţiilor repo derulate de banca centrală este o metodă mai rapidă şi mai eficace de acţiune decât modificarea dobânzii de politică monetară, cu un impact mai important asupra cursului de schimb.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de referinţă în scădere cu 0,52 bani, la 4,5757 lei/euro, după cinci sesiuni consecutive de creştere.

În şedinţa de vineri, cursul s-a plasat la 4,5809 lei/euro, reprezentând maximul ultimelor 11 săptămâni. O cotaţie mai ridicată decât cea de vineri a fost publicată de banca centrală la 3 august, de 4,6481 lei/euro, reprezentând nivelul record al ratei de referinţă.

Leul s-a apreciat uşor şi în raport cu dolarul, iar referinţa a coborât luni de la 3,5097 lei/dolar la 3,5051 lei/dolar. În acelaşi timp, cursul oficial leul/franc elveţian a scăzut de la 3,7885 lei/franc la 3,7802 lei/franc.

Cursurile de referinţă leu/dolar şi leu/franc sunt calculate de Banca Naţională a României în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc.

Dobânzile practicate luni de bănci pentru sumele plasate (ROBID) şi atrase (ROBOR) pe termen de o zi au scăzut la 3,23 – 3,73% pe an, de la nivelurile de vineri, de 4,7% – 5,2% pe an. Scăderea dobânzilor este determinată de faptul că băncile şi-au realizat deja rezervele minime obligatorii cerute de BNR, iar o nouă perioadă va începe miercuri.

Totodată, randamentele pentru depozitele cu scadenţa la o săptămână au rămas la 5,15 – 5,65% pe an.

Te-ar mai putea interesa și
Simtel intră și pe piața de furnizare de gaze
Simtel intră și pe piața de furnizare de gaze
Firma de furnizare de energie electrică din cadrul grupului românesc Simtel Team urmează să primească și licența de furnizare de gaze naturale....
Peste 1,6 milioane de europeni riscă să își piardă locul de muncă. În România, falimentele merg pe bandă rulantă
Peste 1,6 milioane de europeni riscă să își piardă locul de muncă. În România, falimentele merg pe bandă rulantă
După ani cu evoluții sub așteptările aferente unor scenarii de bază, avansul numărului insolvențelor din România ...
Şeful UniCredit exclude mutarea sediului central în Germania, în cazul unui acord cu Commerzbank
Şeful UniCredit exclude mutarea sediului central în Germania, în cazul unui acord cu Commerzbank
Directorul general al UniCredit SpA, Andrea Orcel, a exclus mutarea sediului central al băncii în Germania, dacă va achiziţiona ...
Calea ferată Brașov – Predeal: Cum arată traseul montan din cabina „Săgeții Roșii”, cel mai nou tren din România
Calea ferată Brașov – Predeal: Cum arată traseul montan din cabina „Săgeții Roșii”, cel mai nou tren ...
Ștefan Roșeanu, președintele Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF), a postat duminică imagini din cabina celui ...