Lege: Şcoală specială, unică şi obligatorie pentru lichidatori

Camera Deputaţilor, cameră decizională, a adoptat un proiect de lege pentru modificarea statutului meseriei de practician în insolvenţă. Legea prevede înfiinţarea unui institut care să pregătească pe cei care vor să fie lichidatori, administratori judiciari ori conciliatori, institut aflat în subordinea Uniunii Practicienilor în Insolvenţă din România (UNPIR).
Mihai Banita - mar, 23 oct. 2012, 14:37
Lege: Şcoală specială, unică şi obligatorie pentru lichidatori

Camera Deputaţilor a adoptat cu 184 de voturi Pl-x nr. 684/2011 Propunere legislativă privind modificarea şi completarea OUG nr.86/2006 privind organizarea profesiei de practician în insolvenţă. Propunerea a fost anterior respinsă de către Senat şi a avut un aviz negativ de la Guvernul Boc. Însă, după adoptarea în Cameră, şi promulgarea ulterioară de către Preşedinte, proiectul de lege ar urma să intre în vigoare.

În lege se introduce un nou articol în care sunt prezentate calităţile care pot fi îndeplinite de către practicianul în insolvenţă: administrator judiciar, lichidator, conciliator precum şi orice altă calitate prevăzută de lege.

Şcoală specială pentru practicienii în insolvenţă

Cei care vor dori în viitor să devină practicieni în insolvenţă vor fi nevoiţi să urmeze cursurile Institutului Naţional pentru Pregătirea Practicienilor în Insolvenţă – (I.N.P.P.I.), organizaţie ce se va înfiinţa la iniţiativa UNPIR. Anterior, accederea în această meserie se făcea prin susţinerea unui examen, organizat o singură dată pe an, de către persoanele cu studii superioare în drept, economie sau inginerie şi cu o experienţă de cel puţin 3 ani în domeniul lor de la obţinerea diplomei.

Din textul de lege adoptat astăzi de Camera Deputaţilor:

19. La art. 55 după alin. (4) se introduc doua noi alineate, alin. (5) şi (6), cu următorul cuprins:

„(6) Congresul UNPIR poate hotărî infiintarea Institutului Naţional de Pregătire a Practicienilor în Insolvenţă, denumit in continuare INPPI, care dobândeşte personalitate juridică la data înfiinţării lui, în condiţiile legii şi ale Statutului. Organizarea INPPI se va reglementa prin Statutul său de organizare şi funcţionare.”

„Art. 551 – (1) Institutul Naţional pentru Pregătirea Practicienilor în Insolvenţă – (I.N.P.P.I.) este persoană juridică de drept privat, nonprofit, care nu face parte din sistemul naţional de învăţământ şi nu este supus procedurilor de autorizare şi acreditare. I.N.P.P.I. functionează sub autoritatea Adunării Reprezentanților Permanenți ai UNPIR.

a) organizează formarea profesională iniţială şi perfecţionarea profesională a practicienilor în insolvenţă;
b) elaborează programele de studiu ale practicienilor în insolvenţă stagiari;
c) organizează examenul de definitivat, în conformitate cu regulamentul de organizare şi desfăşurare aprobat de Consiliul naţional de conducere al UNPIR.
(2) Cursurile organizate de I.N.P.P.I sunt obligatorii pentru practicienii în insolvenţă stagiari şi se stabilesc prin Statutul INPPI.
(3) Certificatul eliberat absolvenţilor care au promovat examenul de definitivat atestă formarea profesională iniţială în profesia de practician în insolvenţă.”

Vechimea în muncă te scuteşti de stagiul de pregătire. Parlamentarii au grijă şi de ei

Dacă înainte stagiul de pregătire de 2 ani nu era impus avocaţilor, magistraţilor şi notarilor publici care sunt de cel puţin 10 ani în domeniu, acum orice persoană cu o profesie juridică sau economică de mai mult de 10 ani este scutită de acest stagiu. De asemenea, Comisia juridică, de disciplină si imunităţi a propus să li se recunoască cel mult 5 ani din această vechime şi celor care au fost parlamentari. Astfel, într-o combinaţie în care un avocat sau economist a avut 6 ani de experienţă şi apoi a fost ales în Parlament într-o comisie de specialitate îndeplineşte condiţia de vechime, astfel că nu mai trebuie să treacă prin stagiul de pregătire.

11. La articolul 33, alineatul (1) se modifica si va avea următorul cuprins:
Art. 33. – (1) La începutul exercitării profesiei, practicianul în insolvenţă efectuează un stagiu de pregătire profesională cu durata de 2 ani, perioadă în care are calitatea de practician în insolvenţă stagiar. Sunt scutite de stagiu persoanele care au exercitat timp de 10 ani o profesie juridică sau economică. La calculul perioadei de 10 ani se va tine cont şi de perioada în care persoanele au fost deputaţi sau senatori, in comisiile de specialitate juridică sau economică fără ca aceasta să depăşească jumătate din durata celor 10 ani.

12. La articolul 33, după alineatul (1) se introduce un nou alin. (11), cu următorul conţinut:
„(11) Sunt scutite de stagiu persoanele care au promovat examenul de admitere în profesie şi care au avut calitatea de angajat, pe o funcţie economică sau juridică, într-un cabinet individual, într-o SPRL sau într-o IPURL cel puţin 3 ani.”

Practicienii în insolvenţă, scutiţi de taxe la Registrul Comerţului sau Cadastru

34. După art.76, se introduce un nou articol, art. 761, cu următorul cuprins:
„Art. 761- Pentru procedurile prevăzute de Legea nr. 85/2006, Legea nr.31/1900 şi Legea nr. 359/2004, practicienii în insolvenţă sunt scuţiti de la plata taxelor privind operaţiunile efectuate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi de Oficiile Registrului Comertului de pe lângă tribunale și Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară-Birou Carte Funciară.”

Te-ar mai putea interesa și
Și-au îndeplinit kazahii de la Rompetrol obligațiile asumate prin Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român? Ce spun cifrele
Și-au îndeplinit kazahii de la Rompetrol obligațiile asumate prin Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român? Ce spun ...
Obligațile investiționale asumate de kazahi în România prin intermediul Fondului de Investiții în Energie Kazah-Român au fost deja îndeplinite, iar anul viitor investițiile vor fi mai mult......
INOX SA, care produce încărcătoare pentru puștile Kalașnikov, a depus cerere de deschidere a concordatului preventiv
INOX SA, care produce încărcătoare pentru puștile Kalașnikov, a depus cerere de deschidere a concordatului preventiv
INOX SA din Măgurele a depus la Tribunalul Ilfov o cerere pentru deschiderea procedurii de concordat preventiv. Termenul ...
Autostrada A7 Ploiești – Buzău: Lotul 1 va fi dat în trafic luni, 23 decembrie – constructor
Autostrada A7 Ploiești – Buzău: Lotul 1 va fi dat în trafic luni, 23 decembrie – constructor
Lotul 1 Dumbrava – Mizil de pe Autostrada A7 Ploiești – Buzău va fi deschis traficului, fără restricții, luni, 23 ...
Meta Estate Trust refinanțat investiția în Swissotel Poiana Brașov și a restructurat finanțarea din Mătăsari Residence din București
Meta Estate Trust refinanțat investiția în Swissotel Poiana Brașov și a restructurat finanțarea din Mătăsari Residence ...
Meta Estate Trust și-a refinanțat investiția în proiectul Swissotel Poiana Brașov și a restructurat-o pe cea dintr-un ...