Biroul Naţional pentru Medicamente, parte a Ministerului Sănătăţii de la Atena, a transmis scrisori guvernelor europene în care le cere să nu ia în calcul la stabilirea preţurilor din propriile ţări ultimele cotaţii reduse din Grecia.
Decizia pune capăt unei crize care s-a agravat în Grecia în ultimii doi ani, după mai multe reduceri ale preţurilor care vizau diminuarea cheltuielilor din domeniul sănătăţii. Tăierile de preţ au transformat Grecia într-o locaţie importantă pentru cumpărarea de cantităţi mari de medicamente pentr reexport.
Acest tip de comerţ este permis de reglementările UE care protejează mişcarea liberă a bunurilor.
Situaţia ca un sfert din medicamentele livrate în Grecia să fie reexportate pe pieţe mai scumpe, precum Germania, a adus piaţa farmaceutică elenă la limită.
Noile reduceri de preţuri ar trebui să aducă statului elen economii de circa 300 de milioane de euro pe medicamente generice.
Grecia va înregistra în 2013, potrivit estimărilor, al şaselea an de recesiune, după ce îndatorarea ridicată a ţării a condus la pierderea încrederii investitorilor şi a declanşat criza datoriilor din zona euro. Statul elen a fost nevoit să adopte măsuri dure de austeritate pentru două pachete de ajutor financiar de la ţările euro şi FMI.