Premieră: Nemţii vor să vadă la faţa locului dacă americanii mai au aurul Bundesbank

O instanţă federală germană a atras atenţia Bundesbank (banca centrală a ţării) că ar trebui să verifice la faţa locului rezervele de aur păstrate la Federal Reserve of New York, una dintre cele 12 bănci din sistemul băncii centrale a SUA (Federal ERserve, sau FED), potrivit CNBC, care citează Spiegel Online.
Adrian Ionescu - joi, 25 oct. 2012, 12:43
Premieră: Nemţii vor să vadă la faţa locului dacă americanii mai au aurul Bundesbank

Bundesbank s-a bazat, până acum  doar pe confirmarea scrisă a rezervelor de aur de la New York, Londra şi Paris, adr niciodată nu a fost verificată „în mod fizic“, existenţa aurului său.

„Interesant, însă“, Bundesbank se mulţumeşte  să creadă pe cuvânt celelalalte bănci centrale , notează CNBC, citând informaţia din Spigel Online. Banca centrală germană a răspuns că nu este de acord cu recomandarea curţii de audit, dar o va respecta.

În realitate, o inspecţie directă ar fi inutilă, potrivit  CNBC. Rezerva Federală (FED) din New York poate să aibă sau nu în seifuri aurul Germaniei. Nu contează, atâta verme cât americanii sunt crezuţi de pieţe.

Câtă vreme FED  afirmă că este acolo, este suficient să fie folosit pentru toate scopurile practice“ pe care şi le dioresc nemţii, scrie CNBC. „Poate fi vândut, utilizat ca garanţie, pentru stingerea unor pasive şi socotit la capitalul băncii, indiferent dacă există sau nu“.

Existenţa fizică a aurului ar conta doar dacă, de exemplu, Bundesbank ar vrea să-l livreze unor fabricanţi de ceasuri de aur, sau a altor obiecte.

Seiful FED, aflat la aproape 25 de metri sub nivelul străzii şi la 15 metri sub cel al mării, potrivit unor informaţii neconfirmate oficial, desigur.

Seiful este accesibil doar prin intermediul unor lifturi controlate de un operator dintr-o locaţie necunoscută. O sursă a afirmat pentru CNBC că operatorul nici măcar nu s-ar afla în oraşul New York.

Spaţiul în care este depozitat aurul este împărţit în 122 de compartimente atribuite ţărilor sau organizaţiilor internaţionale. Ţările cu depozite mai mici primesc rafturi în compartimente comune. Doar câteva persoane din cadrul Fed cunosc căror ţări corespund compartimentele numerotate, motivul invocat fiind protecţia deponeneţilor.

Această practică face, însă, mai puţin sigur rezultatul unei inspecţii. Germania nu are de unde să ştie dacă aurul care i se prezintă îi aparţine sau este al altei ţări, potrivit CNBC.

Chiar dacă decizia curţii federale germane nu pare practică, este posibil ca oficiali ai Bundesbank să viziteze în curând.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul ungar anunță că va crește cu 40% salariul minim în următorii trei ani
Guvernul ungar anunță că va crește cu 40% salariul minim în următorii trei ani
Ungaria a anunţat că va majora cu 40% salariul minim în următorii trei ani, o decizie care ar urma să susţină redresarea economiei, dar, spun criticii, ar putea alimenta inflaţia, transmite......
Nawaf Salameh, fondatorul Alexandrion Group, a cumpărat hotelul Orizont de la FEPER. Cât a dat pe el
Nawaf Salameh, fondatorul Alexandrion Group, a cumpărat hotelul Orizont de la FEPER. Cât a dat pe el
Nawaf Salameh, fondatorul Alexandrion Group, a cumpărat hotelul Orizont din Predeal. Hotelul a fost scos la licitație din ...
Traian Halalai a primit un nou mandat la conducerea Exim Banca Românească
Traian Halalai a primit un nou mandat la conducerea Exim Banca Românească
Conducerea Exim Banca Românească va fi asigurată, în următorii patru ani, de Traian Halalai în calitate de preşedinte ...
Activele nete ale fondurilor de investiții care activează în România au ajuns în octombrie la valoarea de 48,5 miliarde de lei
Activele nete ale fondurilor de investiții care activează în România au ajuns în octombrie la valoarea de 48,5 miliarde ...
Activele nete ale celor 247 de fonduri deschise şi închise, locale şi străine, din România au crescut în luna octombrie, ...