Cum arăta cel mai vechi „mall” din Romania acum 30 de ani. GALERIE FOTO

Inaugurat în 1976, magazinul Unirea a schimbat peisajul din Piaţa cu acelaşi nume din Capitală.
Economica.net - lun, 29 oct. 2012, 22:15
Cum arăta cel mai vechi

De la inagurarea de acum mai bine de 30 de ani, clădirea în care acum funcţionează mallul Unirea Shopping Center, deţinut de omul de afaceri Dan Adamescu, s-a schimbat. De la arhitectura ternă şi austeră din vremea comunismului, după 1990 faţada magazinului a fost împânzită de reclame multicolore, iar cel mai recent, odată cu venirea marilor retaileri, faţada a fost schimbată din nou, iar reclamele înlocuite cu numele brandurilor internaţionale. 

De-a lungului anilor, magazinul a fost extins. În prezent are o suprafaţă comercială închiriabilă de aproape 44.000 mp.

Despre magazinele de odinioară ale Bucureştiului, istoricul Dan Fălcan a declarat pentru RTV.NET: „Era magazinul Alpin pentru articole de sport, Delta pentru articole de pescărie, Polar pentru produse la gheaţă, Vânătorul pentru produse din vânat, era Gubanul pentru încălţăminte, plus că exista şi o anumită reţea de magazine apărută prin anii ’80, reţeaua magazinelor Gospodina cu produse semipreparate.

Ca piloni ai comerţului socialist din Bucureşti erau magazinele universale, magazinul Bucur-Obor, cel mai mare din ţară, inaugurat în aprilie 1977, avea 42.000 de metri pătraţi dintre care 32.000 de metri numai cu mărfuri la vânzare. Magazinul Unirea fusese făcut în ’76, magazinul Bucureşti, un magazin care mi-era drag, dar era mai puţin aprovizionat sau cu mai puţine mărfuri decât Victoria. Vorbim de perioada anilor 1960 când lumea venea după multe privaţiuni, după război când inclusiv îmbrăcămintea se dădea pe cupoane, pe un fel de cartelă, iar materialele erau proaste. Atunci s-a trecut la tergal sau mătase în anii ’60 şi lucrul acesta a făcut să crească faima magazinelor respective şi oarecum să zică lumea că viaţa s-a îmbunătăţit, însă în comparaţie cu mărfurile din Occident, evident că ale nostre erau mai slăbuţe”. Citeşte mai multe despre magazinele de odinioară aici.

Te-ar mai putea interesa și
iStyle lansează în România noua serie iPhone 16, disponibilă cu prețuri de la 4.749 de lei
iStyle lansează în România noua serie iPhone 16, disponibilă cu prețuri de la 4.749 de lei
Rețeaua iSTYLE, Apple Premium Partner, a lansat pe piața din România cele mai noi produse Apple: gama iPhone 16, Apple Watch Series 10, Apple Watch Ultra 2 și noile AirPods 4 si AirPods Max....
ANPC închide pentru cinci luni Nord Airport Hotel din Otopeni și amendează unitatea cu 50.000 de lei (Video)
ANPC închide pentru cinci luni Nord Airport Hotel din Otopeni și amendează unitatea cu 50.000 de lei (Video)
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) anunță că a efectuat, în data de 19 septembrie 2024, ...
Intesa Sanpaolo vrea să renunțe la 3.000 de angajați – surse Reuters
Intesa Sanpaolo vrea să renunțe la 3.000 de angajați – surse Reuters
Banca italiană Intesa Sanpaolo SpA intenţionează să ofere opţiunea de pensionare anticipată pentru aproape 3.000 din ...
București – Chișinău pe autostradă, din 2030 – secretar de stat
București – Chișinău pe autostradă, din 2030 – secretar de stat
Ținta comună a României și a Republicii Moldova este ca în 2030 să putem circula de la București la Chișinău pe ...