Guvernul a aprobat a doua rectificare bugetară din acest an. Cum s-au împărţit banii

Guvernul a aprobat a doua rectificare bugetară din acest an într-o şedinţă care a durat doar aproximativ 15 minute şi s-a desfăşurat integral în faţa jurnaliştilor, cei mai mulţi bani fiind acordaţi agriculturii.
Economica.net - sâm, 27 oct. 2012, 08:18
Guvernul a aprobat a doua rectificare bugetară din acest an. Cum s-au împărţit banii

La şedinţa de guvern au participat doar jumătate dintre miniştri, restul fiind reprezentaţi de către secretari de stat sau secretari generali. Nimeni nu a prezentat în şedinţă vreo observaţie faţă de rectificarea bugetară.

Pe totalul bugetului general consolidat, veniturile indică o creştere de 1,35 miliarde lei, cu un minus de circa un miliard lei la bugetul de stat şi un plus de 2,5 miliarde lei la bugetele locale.

Veniturile bugetului de stat sunt in scădere inclusiv din cauza faptului că peste un miliard lei din sumele colectate din TVA sunt transferate către bugetele locale.

Astfel, veniturile bugetului de stat se diminuează în total cu 1.095,1 milioane lei, în principal la taxa pe valoarea adăugată (-1.309,5 milioane lei, din care 1.070,0 milioane lei sut alocări suplimentare către bugetele locale), sume primite de la UE în contul plăţilor efectuate (-1.476,5 milioane lei sume redistribuite la bugetele locale), impozit pe venit şi salarii ( -103,5 milioane lei), venituri din capital (-100 milioane lei).

Creşteri de încasări sunt din accize (210,5 milioane lei), taxe pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizării bunurilor sau pe desfăşurarea de activităţi (908,2 milioane lei reprezentând venituri încasate din închirierea benzilor de frecvenţă reprezentând echivalentul a 204,1 milioane euro), venituri nefiscale (685,7 milioane lei reprezentând, în principal, vărsăminte din venitul net al Băncii Naţionale a României), alte impozite pe profit, venit şi câştiguri din capital de la persoane juridice (90 milioane lei).

Cheltuielile bugetului de stat pe anul 2012, se majorează, pe sold, cu suma de 307,7 milioane lei.

Guvernul taie din cheltuielile acoperite de la bugetul de stat pentru Senat, CSM, ICCJ, televiziunea şi radioul public şi unele ministere, printre care Apărarea, şi suplimentează alocările la Agricultură (400 milioane lei pentru subvenţii şi ajutoare), Sănătate, Administraţie şi Interne (151 milioane lei pentru salarii, norme de echipament, carburanţi, expertize medico-legale), Educaţie, Justiţie (45 milioane lei pentru angajarea a 378 posturi noi, achiziţionare mobilier, penitenciare, credite externe rambursabile), Dezvoltare Regională şi Turism, SRI.

Ministerul Culturii va primi 30 milioane lei, premierul Ponta spunând că există „nişte obligaţii mai vechi”.

Alte 350 milioane lei au fost alocate pentru achitarea arieratelor unor unităţi administrativ-teritoriale, inclusiv faţă de furnizorii de bunuri de servicii şi lucrări, premierul spunând c este o obligaţie asumată faţă de FMI şi susţinând că administraţia locală a fost „un fel de Cenuşăreasă în materie de alocări”.

„E vorba foarte mult de firme private care au lucrări cu autorităţile locale şi care au angajaţi, au de plătit taxe şi nu pot să o facă din cauza acestui blocaj. Împărţirea acestor bani se face pe formula negociată de noi şi existentă în Legea finanţelor publice locale, acceptată cu partenerii noştri internaţionali”, a spus Ponta.

Prin revizuirea bugetului mai sunt alocate 200 milioane de lei pentru drepturile asistenţilor personali ai persoanelor cu disabilităţi, iar 75 milioane lei sunt destinate serviciului public de furnizare a energiei termice pentru populaţie.

„Vă rog să aveţi grijă cu cheltuielile până la sfârşitul anului, altă rectificare nu va mai fi. Să nu veniţi să-mi spuneţi că v-aţi mai adus aminte de ceva sau că a apărut ceva, pentru că nu avem voie să mai facem altă rectificare”, a spus Ponta miniştrilor.

El a precizat că există fonduri pentru organizarea în bune condiţii a alegerilor parlamentare şi a cerut miniştrilor să transmită către Ministerul Finanţelor şi date care să fie luate în calcul la elaborarea, la 15 zile după învestirea noului guvern, a proiectului de buget pentru anul viitor.

Deficitul bugetului consolidat va fi menţinut la 13,6 miliarde lei, reprezentând 2,2% din produsul intern brut.

Rectificarea se bazează pe datele economice care relevă o creştere a Produsului Intern Brut de doar „circa 1%” faţă de 1,8-2,3% cât s-a estimat pentru acest an şi un PIB în valori nominale majorat la 607,3 miliarde lei, de la 579,6 miliarde lei, prin recalculare valorii nominale pentru anii 2009 şi 2010 şi publicarea datelor provizorii pe 2011 de către Institutul Naţional de Statistică.

Această valoare nominală a PIB, mai mare decât cea estimată la finele anului trecut pentru 2012, a fost luată în calcul şi la prima rectificare bugetară, operată în luna august.

Execuţia bugetului general consolidat după primele nouă luni s-a încheiat cu un deficit de 7,17 miliarde de lei, respectiv 1,18% din PIB, faţă de un deficit de 2,4% din PIB în perioada similară din 2011 şi de 1,17% din PIB la finele lunii august.

Veniturile bugetului general consolidat au totalizat 141,1 miliarde lei (23,2% din PIB) la finele lunii august, înregistrând o creştere cu 7,2% faţă de perioada similară a anului precedent în termeni nominali şi cu 0,5 puncte procentuale ca pondere în PIB.

Veniturile fiscale au înregistrat în termeni nominali o creştere cu 9,5% faţă de anul precedent, evoluţii favorabile înregistrându-se la taxa pe valoarea adăugată (+6,2%), accize (+8,7%), impozit pe venit (+12,3%), impozit pe profit (+6,3%).

Veniturile din alte impozite şi taxe pe bunuri şi servicii au crescut, de asemenea, datorită colectării începând cu anul 2012 a contribuţiei pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniul sănătăţii conform OUG nr. 77/2011.

La nivelul administraţiilor locale s-au înregistrat creşteri faţă de anul precedent în cazul veniturilor din impozite şi taxe pe proprietate (+0,3 %) şi venituri nefiscale (+12,4%).

Contribuţiile de asigurări au fost în sumă de 38,3 miliarde lei, mai mari cu 2,4% faţă de perioada similară a anului precedent.

Pe partea de venituri nefiscale, încasările au crescut cu 28,5% la bugetul de stat şi cu 10,9% la instituţiile autofinanţate.

În acelaşi timp, sumele rambursate de Uniunea Europeană în contul plaţilor efectuate din resurse publice au totalizat 5 miliarde de lei, în creştere cu 41,4% la bugetul de stat şi cu 22,4% la bugetele locale.

Te-ar mai putea interesa și
Revolut își face rețea proprie de ATM-uri și va acorda credite pentru companii. Banca digitală a ajuns la 50 de milioane de clienți și a lansat un card special din metal
Revolut își face rețea proprie de ATM-uri și va acorda credite pentru companii. Banca digitală a ajuns la 50 de milioane ...
Pentru 2025, Revolut a pregătit lansarea creditului ipotecar, integral digitalizat, a propriei rețele de bancomate și unul dintre primii asistenți bancari bazați pe inteligență artificială. O......
Seulul susține că Rusia a livrat Coreei de Nord rachete antiaerine în schimbul trupelor trimise să lupte în Ucraina
Seulul susține că Rusia a livrat Coreei de Nord rachete antiaerine în schimbul trupelor trimise să lupte în Ucraina
Rusia a furnizat Coreei de Nord rachete antiaeriene în schimbul trimiterii a mii de soldaţi pentru a sprijini războiul ...
Sebastian Burduja: Cel mai probabil vom depăşi în 2024, după foarte mulţi ani, 1.000 de MW noi instalați în Sistemul Energetic Naţional
Sebastian Burduja: Cel mai probabil vom depăşi în 2024, după foarte mulţi ani, 1.000 de MW noi instalați în Sistemul ...
Capacităţile de producţie a energiei electrice puse în funcţiune până la această dată totalizează 900 MW şi ne ...
Viktor Orban: Votul pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen terestru va avea loc pe 12 decembrie
Viktor Orban: Votul pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen terestru va avea loc pe 12 decembrie
Miniştrii de interne din Uniunea Europeană vor vota pe 12 decembrie cu privire la propunerea Ungariei de a permite României ...