Investiţia sfinţeşte locul. Cum s-a transformat o comună din Mureş de pe urma unei fabrici noi

Romcab, unul dintre cei mai mari producători de cabluri din România, a transformat o întreagă comunitate. La Acăţari, unde compania a inaugurat recent o nouă fabrică, se vorbeşte deja de 1000 de salariaţi şi o întreagă industrie.     (P) Sa finantezi exporturi e mai usor decat crede lumea
Economica.net - mar, 30 oct. 2012, 05:27
Investiţia sfinţeşte locul. Cum s-a transformat o comună din Mureş de pe urma unei fabrici noi

De aproximativ o lună, comunitatea din Acăţari judeţul Mureş arată cu totul altfel. Au o nouă fabrică- o investiţie a unuia dintre cei mai mari producători de cabluri şi conductori din România, Romcab- şi implicit mai multe locuri de muncă, iar investiţia va continuă să aducă bani mai mulţi în bugetul comunei. Municipalitatea are deja planuri mari pentru comunitate, finanţarea proiectelor fiind asigurată atât prin fonduri euopene, dar şi încasările din taxe şi impozite, care vor creşte în mod sigur în urma investiţiei Romcab. „Investiţia realizată de Romcab este bine-venită atât pentru comună cât şi pentru zonă, iar de acum încolo dezvoltarea comunităţii va depinde foarte mult de această investiţie”, a declarat pentru ECONOMICA.NET primarul din Acăţari, Osvath Csaba.    

Mai mulţi bani pentru proiecte

Acesta se grăbeşte deja să numere proiectele la care lucrează şi pe care speră să le finalizeze în curând, atît cu bani europeni, dar şi prin contribuţia celor de la Romcab care vor vira la bugetul de stat taxe şi impozite. „Sunt mai multe proiecte pe care le vom continua, printre care o grădiniţă la Roteni, cu bani de la Banca Mondială, două drumuri locale, dintre care unul este neterminat, dar dorim să ajutăm şi parohiile din cele 9 satre ale comunei să construiască capele”, explică Osvatv , potrivit căruia comunitatea va avea din această iarnă şi un utilaj multifuncţional cu care vor putea să deszăpezească, dar şi să taie iarba, tot cu bani comunitar.

1.000 de locuri de muncă

Potrivit primarului din Acăţari, în fabrica Romcab lucrează deja zeci de locuitori din comună  şi satele din zonă, numărul acestora urmând să crească, chiar până la 1.000 de persoane. „Momentan, prima etapă a investiţiei a fost realizată, iar fabrica este funcţională şi lucrează cu câteva zeci de angajaţi. În viitor însă vom putea ajunge la 1.000 de persoane. Etapa a doua (a investiţiei n.red) a început, dar trebuie să se construiască pentru a avea atât o fabrică cât şi o industrie. Pentru că aici cablurile vor fi şi prelucrate”, mai explicăOsvath Csaba. 

Investiţie în două acte

Investiţia în fabrica de la Acăţari a fost realizată prin Programul Operaţional Sectorial “Creşterea Competivităţii Economice” şi co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională. Valoarea totală a proiectului este de 61,05 milioane lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă se cifrează la suma de 20 de milioane lei. 

Aceasta este însă numai prima fază a proiectului, acţionarii căutând acum finanţare pentru cea de-a doua eapă a investiţiei. Astfel, pe 30 luna acesta AGEA Romcab va decide asupra  contractării unui credit de investiţii acordat de CEC Bank, în limita maximă de expunere de 6 milioane de euro, pe o perioadă de 60 de luni, în scopul finanţării achiziţionării de utilaje tehnologice pentru fabrica din Acăţari. De asemenea, acţionarii vor exprima votul şi pentru contractarea unui credit de investiţii în limita maximă de expunere de 80 de milioane de euro, în scopul finanţării proiectului de investiţii „Extinderea şi diverisificarea producţiei de cabluri de joasă, medie şi înaltă  tensiune în cadrul Romcab, inclusiv clădirile aferente”

Pe ordinea de zi a AGEA se află şi un punct referitor la accesarea unor credite de la Banca Comercială Carpatica în valoare de maximum 9 milioane de euro. De asemenea, acţionarii producătorului de cabluri vor hotărî asupra contractării unei linii de credit pe termens scurt (12 luni) pentru capital circulat în valoare de 3 milioane de euro, acordată de Piraeus Bank. Pentru toate contracte de creditare, Romcab vrea să solicite o garanţie de stat pusă la dispoziţie de EximBank, instituţie bancare de la care a accesat un mix de produse de creditare în valoare de aproximativ 200 de milioane de lei pentru ridicarea fabricii de la Acăţari.

Profituri de patru ori mai mari

În timp ce pentru multe companii mari din România, indiferent de domeniul de activitate în care activează, anul trecut a fost unul greu din punct de vedere economic, la Romcab afacerile au explodat. Într-un singur an, producătorul de cabluri a reuşit să crească cifra de afaceri de aproximativ 3,2 ori, în timp ce profituil net a crescut de peste patru ori. Au ajuns astfel la o cifră de afaceri de 172,59 milioane de lei şi un profit net de 4,18 milioane de lei.

Compania exportă în jur de 40% din producţie în ţări precum Polonia, Ungaria sau Bulfgaria , iar  clienţii provin din industria auto, industria electrică şi electrocasnică, din zona infrastructurii sau sunt mari retaileri.

Născută în urma privatizării Electromureş, în 1999, Romcab este deţinută în proporţie de 69% de către societatea Sadalbari SRL, controlată de omul de afaceri Zoltan Prosszer şi de Morgan Stanley cu 22,6% dintre acţiuni.

 

 

 


 

 

.

 

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...