Croitoru: Colectaţi mai mult, dar nu creşteţi taxele

Creşterea impozitelor ar putea duce la o colectare şi mai slabă a veniturilor bugetare, în condiţiile în care realitatea arată că la rate taxare pe muncă printre cele mai înalte din UE veniturile din contribuţii sunt în România printre cele mai mici, apreciază Lucian Croitoru.
Economica.net - lun, 29 oct. 2012, 15:10
Croitoru: Colectaţi mai mult, dar nu creşteţi taxele

„O altă idee importantă care a reieşit din prezentări este că nu colectăm suficient la actualele taxe, ceea ce-mi deschide ideea: fraţilor nu impozitaţi mai mult, colectaţi mai mult, pentru că s-ar putea dacă majoraţi taxele să colectaţi şi mai puţin”, a spus consilierul guvernatorului BNR la un seminar privind creditarea economiei.

Preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, a arătat că România are una dintre cele mai înalte rate legale de taxare a muncii din UE, pentru un salariu mic plasndu-se pe poziţia a opta la această categorie, cu 43%. Salariile mici beneficiază şi de cele mai mari deduceri relative.

Însă rata efectivă de taxare, calculată prin raportarea veniturilor încasate din contribuţiile de asigurări sociale şi din impozitul pe venit la salariile brute din economie, inclusiv cele plătite la negru, este de numai 28%, ceea ce plasează România pe locul 4 la cele mai slabe venituri.

Din datele prezentate de Dumitru, dacă se analizează raportul dintre nivelul taxelor şi gradul de încasare România are cea mai slabă performanţă din UE.

Şeful Consiliului Fiscal a precizat că, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, în România lucrează „la negru” peste 1,8 milioane de persoane.

|El a arătat că evaziunea este înaltă şi la alte capitole de impozite şi taxe. Potrivit lui Dumitru, evaziunea fiscală doar la CAS şi TVA trece de 10% din PIB, iar dacă se adaugă accizele această depăşeşete, probabil 15% din PIB.

„Dacă s-ar colecta doar 30% din evaziunea fiscală, România ar avea acum excedent bugetar”, a conchis Dumitru.

La rândul său Napoleon Pop, membru în Consiliul de Administraţie al BNR, consideră că o soluţie pentru reducerea evaziunii ar reprezenta-o eliminarea excepţiilor la taxare, care s-ar putea aplica în condiţiile unor taxe mai mici, ceea ce ar aduce un plus de conformare voluntară.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...