„În prezent, BCR vinde în medie la licitaţie 100 de apartamente sau alte proprietăţi imobiliare pe lună şi intenţionează să se concentreze pe această operaţiune şi să o accelereze anul viitor, pentru ca aceste vânzări să crească şi să ajungă la un nivel constant”, a spus Mittendorfer.
El a arătat că BCR a vândut în trimestrul al treilea credite neperformante negarantate de 8 milioane de euro, nivel foarte scăzut, întrucât nu au reprezentat obiectivul băncii.
„BCR a luat măsuri în cazul creditelor neperformante negarantate ale persoanelor fizice în a doua parte a anului 2012 şi în primul trimestru al acestui an, astfel că acestea nu mai reprezintă o problemă care să necesite măsuri deosebite”, a explicat oficialul Erste, responsabil printre altele cu domeniul imobiliar, investment banking şi corporate banking.
Pe segmentul firmelor mici şi mijlocii, Mittendorfer a arătat că BCR urmează să vândă în următoarele săptămâni un portofoliu de credite cu o rată ridicată de neperformanţă, urmând să obţină un mic profit.
BCR a constituit în primele nouă luni provizioane record de 2,63 miliarde lei, cu un miliard de lei peste cele din perioada similară din 2011, ceea ce a menţinut banca pe pierdere, cu 762 milioane lei la finele lui septembrie, în ciuda unui profit operaţional în linie cu rezultatul de anul trecut.
Provizioanele au fost cu jumătate de miliard de lei peste totalul provizioanelor constituite pe întreg anul trecut.
În primele nouă luni, BCR a generat un rezultat operaţional de 1.82 miliarde lei (411,6 milioane euro), în uşor declin comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent (-3,5%), de la 1.88 miliarde lei (449.1 milioane euro) la sfârşitul lunii septembrie 2011.
Volumul agregat al creditelor acordare clienţilor (înainte de provizioane, IFRS) a crescut cu 3,1% faţă de începutul anului, până la valoarea de 55,04 miliarde lei (12,12 miliarde euro) de la 53,37 miliarde lei (12,34 miliarde euro) la finele anului 2011, în special datorită creditării retail.
BCR şi-a menţinut poziţia de lider de piaţă pe segmentul de creditare cu o cotă de piaţă de peste 21% la finele lunii septembrie 2012, şi şi-a consolidat poziţia de lider în creditarea imobiliară retail în euro cu o cotă de piaţă de aproape 30% (+1,1 pp de la începutul anului).
Banca rămâne numărul 1 pe piaţa depozitelor primare (19,2 % cotă de piaţă) atât în lei cât şi în valută. Sumele datorate clienţilor s-au menţinut relativ stabile la 39,10 miliarde lei (8,61 miliarde euro) la finele lunii septembrie 2012 (-1,4% faţă de finele anului 2011).