Elevii şcolilor profesionale vor primi bursă de 200 de lei lunar

Guvernul a adoptat o HG prin care acordă lunar elevilor înrolaţi în şcoli profesionale o bursă de 200 de lei, începând din acest an şcolar. Banii vor fi asiguraţi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei. Prin această măsură Guvernul vrea să încurajeze elevii să urmeze şcoala profesională. ECONOMICA.NET vă spune în ce condiţii elevii şcolilor profesionale pot primi bursa de 200 de lei pe lună şi concret, cum trebuie să procedeze ca să o primească.
Cristina Şomănescu - mie, 31 oct. 2012, 14:54
Elevii şcolilor profesionale vor primi bursă de 200 de lei lunar

Guvernul a adoptat Hotărârea privind modalitatea de subvenţionare de către stat a costurilor pentru elevii care frecventează învăţământul profesional, prin care acordă lunar elevilor şcolilor profesionale bursă de 200 de lei, începând cu anul şcolar 2012-2013.

Pe ce perioadă elevii şcolilor profesionale vor primi bursa profesională

Bursa profesională se acordă în fiecare an, pe perioada cursurilor şcolare, a pregătirii practice și pe timpul pregătirii şi susţinerii examenului de certificare a calificării profesionale, începând din acest an şcolar.

Câţi bani vor primi elevii şcolilor profesionale

Cuantumul bursei este de 200 de lei pe lună şi poate fi modificat anual prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Educaţiei, se arată în HG care poate fi consultată aici.

De unde vin banii promişi de Guvern pentru acordarea bursei profesionale

Bursele profesionale vor fi asigurate în acest an din bugetul Ministerului Educaţiei, prin redistribuiri de fonduri, se arată în Nota de Fundamentare la HG. Pentru anii 2013-2016, fondurile cu care vor fi acordate bursele elevilor înrolaţi în şcoala profesională vor fi aprobate cu această destinaţie în bugetul Ministerului Educaţiei, se mai arată în Nota de Fundamentare.

Pot primi bursă profesională şi copiii străinilor beneficiari ai unei forme de protecție în România sau ai străinilor, respectiv cetățenilor UE/SEE și ai Confederației Elvețiene cu drept de ședere/rezidență pe teritoriul României, care frecventează învăţământul profesional, se mai precizează în Hotărârea de Guvern.

În ce condiţii elevii şcolilor profesionale pierd bursa

Bursa profesională nu se acordă pe o perioadă de o lună, dacă elevul înregistrează mai mult de zece absenţe nemotivate în luna precedentă, se arată în HG.

Mai departe, bursa profesională nu se acordă pe o perioadă de trei luni, dacă elevul a comis abateri disciplinare grave, care conduc la scăderea notei la purtare sub 7 sau dacă elevul înregistrează cel puțin 20 de absenţe nemotivate din totalul orelor de studiu sau cel puțin 20% din totalul orelor la o singură disciplină de studiu/modul, cumulate pe an școlar.

De asemenea, bursa profesională nu se acordă pe o perioadă de 6 luni, dacă elevul înregistrează cel puțin 40 de absenţe nemotivate din totalul orelor de studiu sau cel puțin 30% din totalul orelor la o singură disciplină de studiu/modul, cumulate într-un an școlar.

Elevii din învăţământul profesional declaraţi repetenţi nu beneficiază de bursa profesională pentru anii de studiu pe care îi repetă. Excepţie de la această prevedere fac situaţiile de prelungire a studiilor din motive medicale.

Elevii din învățământul profesional nu pot beneficia simultan de bursa profesională și de sprijinul acordat prin Programul naţional de protecţie socială „Bani de liceu”, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1488/2004.

Cum procedează elevii sau părinţii lor ca să primeacă bursa profesională

Bursa profesională se acordă pe bază de cerere. În cazul elevilor majori, cererea va fi formulată de către aceştia, iar în cazul elevilor minori, cererea de bursă va fi scrisă de părintele sau persoana care exercită autoritatea părintească pentru minor.

Elevii care se califică pentru această bursă trebuie să ştie că cererea de acordare a bursei profesionale se înregistrează pentru fiecare an școlar, în perioada 15-25 septembrie, la unitatea de învăţământ la care elevul este înscris, se precizează în HG. Rămâne de văzut cum se va proceda anul acesta, întrucât termenul-limită instituit în HG pentru înregistrarea cererilor de bursă a fost depăşit.

Te-ar mai putea interesa și
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
Transparența și comunicarea activă cu toți partenerii sunt esențiale în strategia de dezvoltare durabilă a ALUMIL, lider în domeniul sistemelor arhitecturale din aluminiu. Compania a publicat......
HARTĂ – Vreme rea în toată ţara, Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu de vreme rea, până sâmbătă seara
HARTĂ – Vreme rea în toată ţara, Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu ...
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o serie de noi avertizări Cod roşu, Cod portocaliu şi ...
Cartierul Primăverii din București este cel mai scump cartier din România. La capătul celălalt al topului se află Valea Aurie din Sibiu și George Enescu din Craiova
Cartierul Primăverii din București este cel mai scump cartier din România. La capătul celălalt al topului se află Valea ...
Cartierul Aeroport din Sibiu (76,6), Craiovița Nouă din Craiova (74,3) și Aleea Carpați din Târgu Mureș (73,7) se află ...
România în Schengen terestru – Austria ar putea debloca în curând aderarea deplină, relatează presa internaţională
România în Schengen terestru – Austria ar putea debloca în curând aderarea deplină, relatează presa internaţională
Austria ar putea ridica în curând vetoul prin care împiedica până acum aderarea deplină a României şi Bulgariei la ...