Constantin: Producţia alimentară globală trebuie să crească cu 70% până în anul 2050

Securitatea alimentară este şi va rămâne o problemă de viitor în contextul în care producţia alimentară globală trebuie să crească cu 70% până în anul 2050, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, într-o conferinţă de specialitate.
Economica.net - mie, 31 oct. 2012, 14:13
Constantin: Producţia alimentară globală trebuie să crească cu 70% până în anul 2050

,,Trebuie să dezvoltăm o agricultură inteligentă-climatic pentru a face faţă schimbărilor de climă şi creşterii populaţiei la nivel mondial. Utilizarea eficientă a apei şi eficienţa energetică trebuie corelate şi integrate în noile politici agricole comune (PAC) privind volatilitatea preţurilor produselor agricole’, a precizat Daniel Constantin.

Până în 2050, producţia de alimente va trebui să crească cu 70% pentru a face faţă cererii populaţiei care va creşte la 9 miliarde de persoane, conform datelor Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

Participanţii la Forumul internaţional ‘Noile politici agricole şi securitatea alimentară în condiţiile schimbărilor climatice’, organizat de Ministerul Agriculturii, a punctat necesitatea dezvoltării cercetării şi inovării în sectorul agricol.
,,Implementarea de noi tehnologii, combaterea efectelor schimbărilor climatice, obţinerea de informaţii reale de la marii producători agricoli vor crea baza pentru depăşirea limitărilor producţiei. Cooperativele agricole pot juca un rol important în aplicarea politicilor agricole’, a spus Raimund Jehle, secretar general al FAO European Regional Conference.

Cu ocazia acestui eveniment au fost propuse măsuri care să ducă la creşterea transparenţei şi la regularizarea pieţelor agricole prin consolidarea sistemului de informaţii al pieţelor lansat cu ocazia reuniunii G20 în 2011.
,,România are şansa de a avea una dintre cele mai importante resurse – pământul. În viitorul apropiat, pământul va fi mai important, ca resursă, decât aurul. Dacă nu ne vom bate joc de de această resursă, dacă vom şti să facem o agricultură prietenoasă cu mediul, vom putea avea şi o creştere a nivelului de trai. Ceea ce ne lipseşte, însă, prioritar, este o organizare eficientă a agriculturii. Sperăm, însă, ca din 2013, să se înfiinţeze Camerele agricole şi în România’, a spus Adrian Rădulescu, preşedintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor.

Participanţii la forum au făcut apel la necesitatea realizării unor programe pentru echilibrul mondial al stabilităţii preţurilor produselor agricole care se poate realiza numai prin intermediul investiţiilor susţinute. De asemenea, producţia agricolă din zona Asiei şi Africii trebuie încurajată prin programe specifice.
,,Abordarea regională a acestei probleme poate fi o soluţie eficientă. În prezent, facem o reformă totală a sectorului de apă pentru a putea obţine o eficienţă maximă. Este necesară şi o voinţă politică coerentă pentru a putea realiza cerinţele FAO’, a precizat, în acest context, Dimitri Izvetov, ministrul adjunct al Agriculturii din Republica Bulgaria.

,,Criza alimentară este cea mai dură dintre toate crizele cu care se confruntă în prezent omenirea. Anual se pierd 5-7 milioane de hectare de teren din cauza schimbărilor climatice. România beneficiază, însă, de terenuri agricole dintre cele mai fertile din lume, dar avem nevoie de programe bine susţinute financiar pentru cercetare şi inovare’, a spus Cristian Hera, vicepreşedintele Academiei Române.

Una dintre problemele României este, în prezent, conform europarlamentarului Rareş Niculescu, dependenţa de exporturile de produse agricole şi agroalimentare.

,,Înainte de a răspunde despre cum putem avea grijă de nouă miliarde de oameni, ar trebui să vedem cum putem avea hrăni 20 de milioane de români reducând masiv exporturile agroalimentare ale României’, a mai spus Rareş Niculescu.

Te-ar mai putea interesa și
Salvamontiştii din Prahova avertizează cu privire la riscul de avalanșe
Salvamontiştii din Prahova avertizează cu privire la riscul de avalanșe
Salvamontiştii prahoveni avertizează, sâmbătă, asupra posibilităţii declanşării unor avalanşe, în condiţiile în care în ultimele zile a nins destul de mult la altitudini mari, iar......
Primarul pro-european al Varșoviei, Rafal Trzaskowski, a fost desemnat să fie candidatul alianței conduse de premierul Donald Tusk la alegerile prezidențiale din Polonia
Primarul pro-european al Varșoviei, Rafal Trzaskowski, a fost desemnat să fie candidatul alianței conduse de premierul ...
Primarul capitalei poloneze Varşovia, Rafal Trzaskowski, a fost desemnat sâmbătă candidat la alegerile prezidenţiale ...
Țara europeană care va fi afectată masiv de expansiunea Inteligenței Artificiale
Țara europeană care va fi afectată masiv de expansiunea Inteligenței Artificiale
Irlanda este pe cale să devină următoarea țară care se confruntă cu o amenințare majoră la adresa rețelei sale electrice ...
UE și China sunt aproape de a ajunge la un acord cu privire la taxele impuse importurilor de mașini electrice chinezești în blocul comunitar
UE și China sunt aproape de a ajunge la un acord cu privire la taxele impuse importurilor de mașini electrice chinezești ...
Uniunea Europeană şi China se apropie de o soluţie privind taxele vamale suplimentare la importurile de vehicule electrice ...