Primăria a instalat pasarele de lemn pentru a permite turiştilor şi localnicilor să circule în ciuda apei de pe străzi şi din pieţe.
Conform previziunilor Centrului, ‘acqua alta’, care s-a situat în timpul zilei la o înălţime de 1,10 metri deasupra nivelului normal, ar urma să atingă spre miezul nopţii 1,40 metri deasupra pragului obişnuit.
Fenomenul ‘acqua alta’ este cauzat de rezultatele conjugate ale mareei, ale intemperiilor puternice şi ale refluxului regulat al apelor Adriaticii spre laguna veneţiană.
Cel mai mare nivel al apel din istoria Veneţiei datează de la 4 noiembrie 1966: oraşul a fost acoperit cu un strat de apă de 194 de centimetri în contextul în care întregul teritoriu italian s-a confruntat cu inundaţii catastrofale.
De atunci, guvernul a întreprins prin proiectul ‘Moise’ lucrări ample pentru a construi un total de 78 de diguri mobile de o lungime cumulată de circa doi km la intrările în lagună.
Lucrările, ale căror costuri anticipate se ridică la patru miliarde de euro, au început în 2003 şi ar urma să se încheie în 2014.
Vulnerabilitatea Veneţiei s-a agravat de-a lungul anilor. În deceniul 1993-2002 au avut loc peste 50 de inundaţii, iar oraşul s-a scufundat 23 de centimetri pe parcursul secolului al XX-lea.
Un val de intemperii a lovit începând de miercuri dimineaţă o bună parte din teritoriul Italiei, cauzând probleme, în special de navigaţie, în timp ce mai multe insule din Golful Napoli au rămas izolate de restul continentului.
În unele regiuni din Sicilia au fost închise şcolile primare, în timp ce în Toscana circa 50 de persoane au fost evacuate într-o zonă afectată deja puternic de inundaţii în 2011.
Locuinţe de pe litoralul roman au fost de asemenea inundate, însă, conform previziunilor meteo, valul de intemperii ar urma să se încheie joi.