Capital: Top 10 datornici la bugetul de stat: Restanţele CFR SA au crescut cu 1,5 mld. lei în doar 12 luni. Cei mai mari datornici la bugetul de stat aveau la 30 septembrie 2012 obligaţii restante cumulate de peste 6 miliarde de lei, în creştere cu aproape un miliard de lei faţă suma cumulată a restanţelor celor mai mari zece datornici de la finele celui de-al treilea trimestru al anului trecut. Dacă anul trecut primul era deţinut de Compania Naţională a Huilei (CNH) cu 1,91 miliarde de lei, la 30 septembrie a.c. poziţia de lider îi revine altei companii din ograda statului, şi anume CFR SA, cu obligaţii restante de peste 2,53 miliarde de lei. În urmă cu 12 luni, compania feroviară de stat avea restanţe în jurul a unui miliard de lei.
ZF: Băncile au intrat acţionari în fabricile de vagoane ale lui Burci, ca parte a proiectului de salvare. Noul investitor Thomas Manns a adus capital nou de circa 15 milioane de euro şi şi-a asumat datorii de 30 de milioane de euro. Grupul de bănci condus de RBS România care a negociat cu investitorul german Thomas Manns vânzarea fabricilor de vagoane Astra Vagoane Marfă, Meva şi Romvag a intrat alături de acesta în acţionariatul firmei înfiinţate pentru realizarea tranzacţiei – Astra Rail Industries (ARI) -, preluând un pachet de aproximativ 15%, în timp ce Manns are aproape 60%, potrivit unor surse de pe piaţă.
România liberă: România, victima favorită a unei noi crize europene. Frumoasă pe afară, dar putredă pe dinăuntru. Concluzia privitoare la economia noastră rezultă dintr-o radiografie pe care i-au făcut-o economiştii autohtoni. Evaziune, datorii mari pe termen scurt, rata de ocupare la minimul european, taxe sociale mari, plătite însă de prea puţini, exporturi dezechilibrate şi prea puţin vizibile în PIB, economisire internă fragilă, companii ce nu se pot finanţa decât prin credit, politici macroeconomice eronate sunt doar câteva caracteristici ale economiei noastre identificate în raportul „Reevaluarea modelului de creştere economică în România- lecţii şi consecinţe ale crizei” prezentat luni de către Ionuţ Dumitru, şef al Consiliului Fiscal, în cadrul unui seminar ce a avut loc la BNR.
Gândul: EXCLUSIV. Cum am cumpărat un loc de PARLAMENTAR de la partidul lui Dan Diaconescu în 24 de ore. ÎNREGISTRAREA DISCUŢIEI: 50.000 de euro CASH este taxa de participare alături de echipa noastră. Cât costă şi cum se poate obţine un post de candidat la alegerile parlamentare? Este întrebarea recurentă care apare în jurul alegerilor. În numai 24 de ore, Gândul a reuşit să negocieze prin intermediul unui personaj fictiv candidatura pe listele PPDD într-un colegiu de senator din Bucureşti. Călin Pompiliu Popescu, personajul inventat de gândul, a fost sunat personal de Dan Diaconescu şi a negociat, trimis de liderul PPDD, cu şeful filialei Bucureşti a partidului.
ZF: Popoviciu vinde pentru 10 mil. euro un teren suedezilor de la Skanska. Compania Băneasa Investments, controlată de oamenii de afaceri Gabriel Popoviciu şi Radu Dimofte, milionarii care deţin şi proiectul Băneasa din nordul Capitalei, se află la un pas de vânzarea unui teren de 1,5 ha suedezilor de la Skanska, la un preţ de peste 10 mil. euro.