Război între farmacişti: îşi fură clienţii cu campanii agresive de fidelizare

Cele două companii farmaceutice tranzacţionate la Bursă au înregistrat rezultate slabe pe primele trei trimestre al anului. Campaniile de reduceri de preţuri ale concurenţilor şi reducerile practicate de aceştia au furat clienţii Ropharma, iar Farmaceutica Remedia a realizat doar 90% din vânzările bugetate.
Adrian N. Ionescu - joi, 01 nov. 2012, 10:07
Război între farmacişti: îşi fură clienţii cu campanii agresive de fidelizare

Unele farmacii concurente celor ale Ropharma Braşov (simbol bursier RPH) „au acordat reduceri financiare de 15%“, se spune în raportul trimis de companie la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Vânzările Ropharma Braşov  au crescut cu 7%, pe primele 9 luni ale anului faţă de aceeaşi perioadă din 2011, , până la 107,3 milioane de lei, dar profitul net a scăzut de 4 ori, până la 1,5 milioane de lei, potrivit raportului.

Oficialii companiei acuză „programele agresive de fidelizare a pacienţilor de către competitori“, cărora nu le-ar fi păsat de impactul negativ al reducerilor de preţuri asupra profitabilităţii lor.

De asemeni, mai este invocată şi concentrarea distribuţiei medicamentelor oncologice prin farmaciile cu circuit închis (ale spitalelor).

Reţeaua de farmacii Catena a avut o campanie publicitare susţinută dublată de reduceri „pe card de fidelitate“. Mai nou, reţeaua Sensiblu a lansat un contraatac cu un mesaj vizibil menit să compenseze sloganele Catena.

Farmaceutica Remedia (simbol bursier RMAH) a avut vânzări nete de 168 milioane de lei (faţă de proramul pe 9 luni de 187 de milioane) şi abia a depăşit, cu 58.000 de lei, profitul brut din aceeaşi perioadă a anului trecut, înergistrând un rezultat de 5,12 milioane de lei, mai mic decât cel bugetat , de 6,9 milioane de lei.

Ropharma (RPH) şi Farmaceutica (RMAH) sunt, totuşi, spre deosebire de concurentele menţionate mai sus, reţele cu acoperire mai mică decât Catena şi Sensiblu, motiv pentru care, de pildă, RMAH a mai cumpărat câte o farmacie în Cluj Napoca, Timişoara şi Iaşi.

Te-ar mai putea interesa și
Electrica raportează un profit net de 102,1 milioane de lei pentru primele șase luni din 2024, în scădere cu peste 40 de milioane de lei
Electrica raportează un profit net de 102,1 milioane de lei pentru primele șase luni din 2024, în scădere cu peste 40 ...
Societatea Electrica S.A. anunță investitorii de la Bursa de Valori București că în primul semestru din 2024 a înregistrat un profit EBITDA în creștere cu 6%, respectiv de 35 de milioane de......
Ion Cosmin Petrescu este noul președinte al Consiliului de Administraţie al Electrica
Ion Cosmin Petrescu este noul președinte al Consiliului de Administraţie al Electrica
Ion Cosmin Petrescu este noul preşedinte al Consiliului de Administraţie al societăţii Electrica, funcţie pe care o ...
Grecia intenționează să cumpere o a patra fregată Belharra din Franța
Grecia intenționează să cumpere o a patra fregată Belharra din Franța
Grecia va începe negocierile pentru achiziţia unei a patra fregate Belharra din Franţa pentru a-şi consolida forţele ...
Jiří Truhlář preia funcția de CIO la compania de operațiuni valutare Akcenta
Jiří Truhlář preia funcția de CIO la compania de operațiuni valutare Akcenta
Akcenta CZ, instituție specializată în plăți externe și operațiuni valutare pentru exportatori și importatori, anunță ...