Şapte candidaturi pentru Consiliul de Administraţie al Sibex

Fostul şef al BVB Valentin Ionescu, directorul general al SSIF Broker Grigore Chiş şi vicepreşedintele Asociaţiei Brokerilor Iancu Stavrositu s-au înscris pentru Consiliul de Administraţie al bursei de la Sibiu, alături de alţi patru contracandidaţi.
Economica.net - vin, 02 nov. 2012, 20:20
Şapte candidaturi pentru Consiliul de Administraţie al Sibex

Revocarea tuturor membrilor CA trebuia discutată pe 22 septembrie, în AGA, care însă a fost amânată de CNVM. Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a solicitat atunci clarificări după ce trei administratori ai bursei au anunţat vineri noaptea, cu câteva ore înainte de AGA, că au decis să limiteze drepturile de vot ale SIF-urilor întrucât acestea acţionează concertat. Atunci drepturile de vot ale celor cinci SIF-uri şi SSIF Broker urmau să fie limitate la 5%, faţă de 20% cât deţin împreună.

CNVM a dispus însă Cpnsiliului de Administraţie al Sibex să revoce decizia de plafonare a drepturilor de vot şi a cerut convocarea unei noi AGA.

Între timp, doi acţionari ai Sibex au solicitat convocarea unei noi AGA pentru revocarea a trei membri ai Consiliului de Administraţie, respectiv a lui Cristian Sima, Alexandru Găitan (care a demisionat la 1 octombrie) şi a actualului preşedinte CA, Paul Miclăuş.

Din vechea formulă mai sunt în funcţie Paul Miclăuş, numit pe 10 octombrie preşedinte CA, şi vicepreşedintele CA Dan Simionescu (reprezentantul SIF Transilvania). În consiliu sunt şi doi administratori provizorii, avocatul Gabriel Biriş şi brokerul Iancu Stavrositu, iar un loc este vacant. Stavrositu şi-a depus candidatura pentru un nou mandat, însă Biriş nu a mai candidat.

Din vechiul Consiliu de Administraţie au demisionat reprezentantul SIF Muntenia Gabriel Filimon (în 18 septembrie) şi Alexandru Găitan (la 1 octombrie).

Dacă pe 19 noiembrie acţionarii vor aproba revocarea lui Miclăuş, vor trebui aleşi patru noi membri în CA, iar dacă Miclăuş va rămâne, vor fi aleşi doar trei membri, pentru completarea numărului de administratori până la cinci.

Pe lista candidaţilor se regăsesc şapte persoane, dintre care Valentin Ionescu, directorul general al firmei de brokeraj Transilvania Capital Irina Rădulescu şi şeful Interfinbrok Iancu Stavrositu au candidat şi în steptembrie.

Candidatura lui Ionescu este susţinută de SIF Moldova, care deţine aproape 5% din acţiunile bursei de la Sibiu. El este administrator la SIF Moldova din luna aprilie, iar la Bursa de Valori Bucureşti a fost director general în perioada septembrie 2010 – decembrie 2011. Ionescu are experienţă atât pe piaţa de capital din România, cât şi pe bursele din Praga şi Viena. Ionescu a lucrat la mai multe bănci de investiţii şi companii de brokeraj, precum Euroinvest Bank AG Viena şi Wood & Company Financial Services a.s..

Irina Corona Rădulescu are o experienţă de 15 ani pe piaţa de capital şi conduce Transilvania Capital din octombrie 2011. Anterior, ea a activat în cadrul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (2009 – 2011), La KD Capital Management (mai-iulie 2008), precum şi la firmele de brokeraj Piraues Securities România (2006 – 2008) şi Euro Invest Vision (1995 – 2006).

Şeful SSIF Broker, Grigore Chiş, este prezent de 15 ani pe piaţa de capital. El conduce SSIF Broker din iulie 2009 şi a mai lucrat la acestă firmă în perioada 1999 – 2005. În 2005 a plecat la societatea de administrare a investiţii BT Asset Management, unde a activat până în 2009. Din aprilie 2010, Chiş este şi membru în Consiliul de Administraţie al Casei Române de Compensaţie, parte a grupului Sibex.

Iancu Stavrositu este membru provizoriu în CA al Sibex din 10 octombrie. El are o experienţă de 15 ani pe piaţa de capital, iar din 2002 este şeful casei de brokeraj Interfinbrok. Stavrositu ocupă din 2008 poziţia de vicepreşedinte al Asociaţiei Brokerilor.

Preşedintele şi directorul general al societăţii de administrare a investiţiilor Sira, Marius Dorel Olteanu, candidează şi el pentru un loc în CA. El este preşedinte – director general al societăţii din 2006 şi are 13 ani de experienţă pe piaţa de capital, 4 ani pe piaţa derivatelor şi 6 ani în activitatea de administrare a investiţiilor.

Alţi candidaţi sunt Ovidiu-Dan Galatanu, propus de omul de afaceri Radu Dimofte, şi Cristina Manuela Duţu, la propunerea lui Bogdan Baloşan. Dimofte şi Baloşan sunt printre cei mai mari acţionari ai Sibex, fiecare deţinând aproape câte 5% din titluri.

Galatanu este din acest an administrator la IFN Extra Finance, iar din 2011 este director programe de dezvoltare la Satel Consultants. Între 2008 şi 2010 a fost director Bancassurance, leasing şi clienţi mari la Astra Asigurări, iar între 2005 şi 2008 a fost director de Operaţiuni, IT şi sisteme la Aviva Asigurări de Viaţă.

Cristina Manuela Duţu este din luna aprilie a acestui an expert coordonator pentru protecţie financiară la firma NIS Petrol. Ea a lucrat la BCR în perioada 2001-2006, când s-a angajat la Credit Europe Bank România.

Fostul şef al Sibex Critian Sima a fost revocat pe 10 octombrie din funcţiile de conducere de la Sibex, deoarece nu a fost prezent la bursă în timpul controlului efectuat de CNVM.

Ulterior, Sima a declarat la 12 octombrie, într-o emisiune TV, că se află în Reykjavik (Islanda) şi că a plecat din România de frică, întrucât i s-ar fi cerut să îşi cedeze toate activele pe care le are după ce a pierdut banii clienţilor prin firma WBS Holding, prin care tranzacţiona pe pieţele externe.

La o zi după revocarea lui Sima şi apariţia în presă a informaţiilor că Sima ar fi dispărut cu banii unor clienţi ai WBS Holding, CNVM a început un control la casa de brokeraj WBS România, pe care Sima o condusese până în aprilie 2011.

În urma rezultatelor controlului, CNVM a sesizat Parchetul după ce a constatat existenţa unor falsuri în acte la WBS România, a retras autorizaţia de funcţionare acordată firmei, a aplicat amenzi de 201.000 lei şi a interzis mai multor angajaţi WBS România să mai activeze pe piaţa de capital, inclusiv lui Sima.

Te-ar mai putea interesa și
Importurile de gaze naturale ale Germaniei au scăzut cu 11% în 2024
Importurile de gaze naturale ale Germaniei au scăzut cu 11% în 2024
Importurile germane de gaze au scăzut anul trecut cu 11%, comparativ cu 2023, cel mai mare furnizor fiind Norvegia, în timp ce exporturile s-au înjumătăţit, arată datele publicate miercuri de......
Anthony Blinken: Ideea exprimată de Trump în legătură cu Groenlanda evident că nu este bună, dar poate chiar mai important este că nu se va produce
Anthony Blinken: Ideea exprimată de Trump în legătură cu Groenlanda evident că nu este bună, dar poate chiar mai important ...
Secretarul de stat american Antony Blinken a respins miercuri ideea anexării Groenlandei, evocată de preşedintele ales ...
Gospodăriile din zona euro vor continua să economisească o mare parte din venituri, pentru a-și reface avuția – raport BCE
Gospodăriile din zona euro vor continua să economisească o mare parte din venituri, pentru a-și reface avuția – ...
Gospodăriile din zona euro vor continua să economisească o mare parte a veniturilor lor, refăcând avuţia pierdută ...
Elena Lasconi: Indiferent de data alegerilor, politicieni vechi nu vor putea să evite inevitabilul. Românii așteaptă altceva după 35 de ani
Elena Lasconi: Indiferent de data alegerilor, politicieni vechi nu vor putea să evite inevitabilul. Românii așteaptă ...
Preşedintele USR, Elena Lasconi, consideră că, indiferent de data alegerilor prezidenţiale, politicienii de la putere ...