Cotidianul italian La Repubblica a publicat sâmbătă un articol potrivit căruia vicepreşedintele UniCredit, Fabrizio Palenzona, a demarat discuţiile informale cu acţionarii Intesa Sanpaolo cu privire la posibila fuziune a primelor două bănci italiene. Săptămâna trecută, cotidianul Corriere della Sera a publicat informaţii conform cărora preşedintele consiliului de supraveghere de la Intesa, Giovanni Bazoli, a trimis o propunere de fuziune directorului general de la UniCredit, Federico Ghizzoni, care a respins-o însă.
„Nu este adevărat”, a declarat directorul general de la UniCredit, Federico Ghizzoni, atunci când a fost întrebat dacă UniCredit ar putea deveni victima unei oferte ostile de preluare. ‘Vom merge înainte prin forţe proprii’, a adăugat Ghizzoni.
La rândul său, preşedintele consiliului director de la Intesa, Andrea Beltratti, a refuzat să facă orice comentarii cu privire la o posibilă fuziune cu UniCredit, adăugând că nu este preocupat de posibilitatea ca propria bancă să devină ţinta unei oferte de preluare.
UniCredit este banca italiană cu cea mai mare reţea internaţională, cu operaţiuni în 22 de ţări şi o poziţia puternică în Germania, Austria şi Europa de Est. Intesa Sanpaolo este cea mai mare bancă de retail din Italia iar piaţa domestică este responsabilă pentru şi aproximativ 80% din veniturile Intesa faţă de mai puţin de 50% pentru UniCredit.
În schimb, structura acţionariatului UniCredit este mai fragmentată decât în cazul Intesa Sanpaolo, ceea ce o face mai vulnerabilă la o posibilă preluare. Principala fundaţie a acţionarilor UniCredit are o participaţie de 10%, comparativ cu o participaţie combinată de 16% cât au primii trei mari acţionari: Aabar, Pamplona şi guvernul libian.
„Fundaţiile nu mai au o participaţie suficient de mare pentru a apăra banca, însă nu văd care altă bancă străină, în special în Europa, ar dori să cumpere UniCredit, având în vedere propriile lor probleme cu procesul de deleveraging”, a declarat analistul Fidentiis, Fabrizio Bernardi. „O fuziune cu Intesa pare science fiction. Având în vedere cota lor de piaţă în Italia, una din cele două ar trebui să renunţe la reţeaua domestică, în pierdere”, a adăugat Bernardi.
Intesa are o cotă de 16% pe piaţa din Italia şi a demarat deja un proces de închidere sau combinare a 1.000 de sucursale, aproximativ o cincime din reţeaua sa domestică. La rândul său, UniCredit are o cotă de 13% pe piaţ din Italia şi a închis deja 800 de sucursale în conformitate cu propriul său plan de restructurare. Ambele bănci au anunţat eliminarea a 11.000 de locuri de muncă în încercarea de a reduce costurile şi a îmbunătăţi profitabilitatea.