„Din punctul meu de vedere, subliniez acest lucru, acordul cu Fondul Monetar Internaţional ar trebui renegociat, în special în ceea ce priveşte anumite privatizări din economia reală, privatizări ale unor societăţi de importanţă strategică pentru România. Nu e normal să privatizezi CFR Marfă! Am privatizat Sidex Galaţi, Petromul şi toate celelalte şi vedem unde suntem astăzi. Nu cred că este normal să mai scot la licitaţie un pachet atât de mare din Transgaz, din Transelectrica şi probabil că şi alte asemenea privatizări făcute la presiunea Fondului Monetar Internaţional nu sunt corecte. Eu nu sunt de acord cu realizarea acestor privatizări ale unor industrii strategice ale României”, a declarat, la RFI, Ruşanu, citat de Agerpres.
Întrebat cum pot fi rentabilizate aceste companii dacă nu sunt privatizate, Ruşanu a răspuns: „Printr-un management privat performant cu anumite ţinte pe care trebuie să le atingă. În Uniunea Europeană, astăzi, toate companiile de stat sunt capitalizate de statele respective. Franţa-Gaz de France, cehii CEZ-ul şi toate celelalte. De ce domnii de la Fondul Monetar Internaţional vin cu o soluţie pentru România de privatizare şi de slăbire a statului în aceste companii, atâta timp cât restul Uniunii Europene nu aplică acelaşi program?”.
Liberalul a opinat că discuţiile cu experţii Fondului ar fi trebuit să aibă loc anul viitor, susţinând că orice discuţie „astăzi este superfluu”.
„Acordul cu FMI şi întâlnirea cu misiunea Fondului Monetar Internaţional cred că cel mai normal şi cel mai corect ar fi să aibă loc la sfârşitul lunii ianuarie sau în cursul lunii ianuarie, după ce va fi un nou Guvern, un nou ministru de Finanţe, un nou Parlament, noi preşedinţi la Comisiile de Buget-Finanţe din Senat şi Cameră şi atunci ar trebui să aibă loc aceste discuţii. Orice discuţie astăzi este superfluu, atâta timp cât nu ştii cum va arăta bugetul pe 2013, când nu ştim care va fi filosofia fiscală a viitorului ministru de Finanţe şi a viitorului Cabinet”, a precizat vicepreşedintele PNL.
El a arătat că în jurul datei de 10-15 ianuarie comisiile de specialitate ale Parlamentului se vor reuni pentru a aviza bugetul de stat pe 2013, susţinând că nu crede că acest lucru îi va afecta pe cei din mediul de afaceri.