Cele mai multe bănci au început să îşi taxeze clienţii pentru retragerile de la ATM proprii. Însă clienţii sunt cu adevărat arşi la buzunare (sau la cont) când fac retrageri de la bancomatele altor bănci. Politica tarifară este stabilită de către banca emitentă de card. Astfel, un client BRD Groupe Societe Generale va plăti comisionul impus de BRD pentru o anumită operaţiune efectuată la bancomatele altei bănci.
Şi aceste comisioane nu sunt deloc mici, iar unele bănci sunt mai hrăpăreţe decât altele. Spre exemplu, BRD, bancă ce tocmai a dublat comisioanele clienţilor la cardurile de debit (BRD are şi cele mai multe astfel de carduri emise), cere nu mai puţin de 5 lei la o retragere de 100 de lei efectuată la bancomatul altei bănci. La orice retragere, BRD opreşte 4 lei plus încă un comision de 1% din suma retrasă.
Banca Comercială Română, al doilea jucător pe piaţa cardurilor de debit şi cel mai mare după active, îţi ia şi mai mult din cont dacă eşti nevoit să foloseşti ATM altei bănci. La o retragere de 100 de lei, comisioanul este de 5,25 lei.
Spre comparaţie, BCR îţi ia într-o secundă mai mult decât ţi-ar da pentru un depozit la termen într-un an întreg. La un depozit de 100 de lei pe 12 luni banca îţi plăteşte 4,4 lei (dobândă de 4,4%), bani din care îşi mai ia şi statul o cotă de 16%. BRD plăteşte o dobândă ceva mai mare, de 5,25% pe an la depozitele pe 12 luni. Dar din suma rezultată de 5,25 lei, clientul rămâne cu 4,4 lei după plata impozitului.
BCR şi BRD adunau împreună anul trecut peste 4 milioane de carduri active împreună.
De asemenea, cei care utilizează bancomatele altor bănci trebuie să aibă grijă şi la comisioanele pentru interogarea soldului, acolo unde această operaţiune este posibilă – nu toate băncile oferă acest serviciu pentru cardurile altor bănci.
Campioni la comisioanele pentru interogare sunt cei de la BRD, care cer 1 euro (echivalent în lei), urmaţi de cei de la BCR, care percep o taxă de 2,5 lei şi cei de la Banca Transilvania, care solicită 2 lei pentru o interogare la concurenţă.
Pentru a realiza comparaţia, am luat în calcul cardurile de debit din ofertele de bază emise de bănci, de tipul Visa Electron şi/sau Mastercard Maestro sau Standard. Clienţii pot obţine comisioane ceva mai mici pentru operaţiunile de retragere numerar dacă achiziţionează pachete de produse bancare – însă trebuie să plătească nişte taxe lunare sau anuale mai mari. De asemenea, cardurile de salarii pentru care a negociat angajatorul aduc comisioane mai mici.
Click pe tabel pentru mărire – sursa date: site-urile băncilor şi departamentele de relaţii cu clienţii