Cursul oscila aproape de 4,52 lei/euro la finalul sesiunii

Moneda naţională se tranzacţiona la cotaţii apropiate de 4,52 lei/euro la finalul sesiunii interbancare de joi, după o sesiune liniştită, cu volume reduse de transfer, potrivit dealerilor.
Economica.net - joi, 08 nov. 2012, 15:02
Cursul oscila aproape de 4,52 lei/euro la finalul sesiunii

În jurul orei 16:30, euro era cotat la 4,52 – 4,5210 lei, peste nivelul de miercuri seară, când schimburile se perfectau la 4,5155 – 4,5180 lei/euro.

Cursul a fluctuat joi între un minim de 4,5140 lei/euro şi un maxim de 4,5250 lei/euro. Punctul minim a fost atins la jumătatea sesiunii, înainte de publicarea referinţei, când leul a fost susţinut de intervenţiile indirecte ale BNR, aşa cum s-a observat în ultimele două săptămâni, potrivit dealerilor.

Deprecierea leului a fost mult inferioară corecţiilor înregistrate de valutele din regiune, care erau în scădere cu până la 0,5% faţă de euro la jumătatea zilei. Dealerii spun că scăderea valutelor a fost generată de incertitudinile legate de o posibilă criză fiscală în SUA, după realegerea preşedintelui Barack Obama.

Referinţa anunţată joi de Banca Naţională a României (BNR) a urcat cu 0,67 bani, la 4,5156 lei/euro, după 11 sesiuni consecutive de scădere. Pentru miercuri, rata oficială a fost de 4,5089 lei/euro, reprezentând cel mai redus nivel începând cu 19 septembrie.

Leul s-a depreciat joi şi faţă de moneda americană, referinţa urcând cu 3,49 bani, de la 3,5102 lei/dolar la 3,5451 lei/dolar. În acelaşi timp, cursul oficial pentru francul elveţian a crescut de la 3,7339 lei/franc la 3,7455 lei/euro.

Cursurile de referinţă leu/dolar şi leu/franc sunt calculate de Banca Naţională a României în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc.

Dobânzile afişate joi de bănci pentru sumele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) pe termen de o zi se plasau la 5,17 – 5,67% pe an, în creştere de la 5% – 5,5% pe an miercuri. În acelaşi timp, dobânzile pentru plasamentele pe termen de o săptămână au rămas apropiate de cele de miercuri, la 5,24% – 5,69% pe an.

Te-ar mai putea interesa și
Florin Barbu, ministrul Agriculturii: Avem un grad de autosuficienţă de peste 150% atât la carnea de pui, cât şi la ouă. Peste 50% din ceea ce producem în România pleacă la export
Florin Barbu, ministrul Agriculturii: Avem un grad de autosuficienţă de peste 150% atât la carnea de pui, cât şi la ...
România are un grad de autosuficienţă de peste 150% atât la carnea de pui cât şi la ouă, iar peste 50% din producţie pleacă la export, astfel încât este normal să promovăm sectorul......
Franța este deschisă ideii de a invita imediat Ucraina să adere la NATO
Franța este deschisă ideii de a invita imediat Ucraina să adere la NATO
Ministrul de Externe al Franţei, Jean-Noel Barrot, a declarat sâmbătă la Kiev că Parisul este deschis ideii de a invita ...
Apele Române au început lucrările de întreținere a plajelor de pe litoral pe perioada sezonului rece
Apele Române au început lucrările de întreținere a plajelor de pe litoral pe perioada sezonului rece
Echipele de la Apele Române Dobroge Litoral desfăşoară activităţi de conservare şi întreţinere a plajelor pe tot ...
Guvernatorul Băncii Franței, Francois Villeroy de Galhau, se așteaptă ca inflația din zona euro să ajungă la 2% la începutul lui 2025
Guvernatorul Băncii Franței, Francois Villeroy de Galhau, se așteaptă ca inflația din zona euro să ajungă la 2% la ...
Ritmul de creştere a preţurilor de consum în zona euro va atinge ţinta de 2% vizată de Banca Centrală Europeană la ...