CNAS: Reţeta electronică, obligatorie din ianuarie 2013

Reţeta electronică va fi obligatorie din 1 ianuarie 2013, de la lansarea sistemului în 2 iulie şi până în prezent fiind prescrise online peste trei milioane de reţete, informează Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Economica.net - joi, 08 nov. 2012, 15:45
CNAS: Reţeta electronică, obligatorie din ianuarie 2013

„Utilizarea sistemului se apropie de indicatorii de succes vizaţi, urmând ca de la 1 ianuarie 2013 să devină obligatorie. Controale inopinate în farmacii, reducerea stocurilor de formulare tipărite şi stimulente financiare sunt măsuri pentru impunerea generalizării sistemului”, se precizează într-un comunicat remis MEDIAFAX joi de CNAS.

Potrivit sursei citate, miercuri, 7 noiembrie, a fost depăşit pragul de trei milioane de reţete electronice înregistrate de la punerea în funcţiune a sistemului la 2 iulie 2012, ceea ce înseamnă aproximativ 75.000 de reţete prescrise zilnic cu ajutorul acestui sistem.

Oficialii CNAS mai spun că pentru atingerea pragului de un milion de reţete electronice a fost nevoie de aproximativ trei luni de zile.

„Farmaciştii şi medicii au înţeles treptat importanţa utilizării prescripţiilor în format electronic şi, după alte 23 de zile, respectiv în 17 octombrie, s-a atins pragul psihologic de două milioane de prescrieri online”, a precizat sursa citată.

Sistemul oferă raportări prin care CNAS verifică dacă prescrierile medicilor se regăsesc în ce eliberează farmaciile la preţuri compensate. Ca măsură suplimentară, reţeta electronică vine în sprijinul medicilor, reducând riscul erorilor de prescriere, potrivit reprezentanţilor Casei.

Spre exemplu, dacă sunt prescrise medicamente incompatibile între ele, medicul este avertizat. Similar se întâmplă şi dacă doza prescrisă pacientului este prea mare sau dacă nu se respectă regulile impuse de sistemul de decontare. De asemenea, datele pacientului sunt protejate, diagnosticul fiind tipărit codificat, mai arată CNAS.

„Pentru a ne asigura că proiectul este implementat cu succes până la 1 ianuarie 2013, de când va deveni obligatoriu, am luat mai multe măsuri, inclusiv vizite aleatorii şi neprogramate la farmacii pentru a vedea dacă s-au făcut investiţiile tehnice necesare şi cum funcţionează efectiv sistemul. Cu o viteză de răspuns de 5-8 secunde pentru fiecare reţetă eliberată, timpul de aşteptare al pacienţilor la ghişeu s-a micşorat semnificativ”, afirmă preşedintele CNAS, Doru Bădescu, citat în comunicat.

Bădescu a mai spus că, din păcate, mai există farmacii care încă nu au adoptat sistemul, iar asiguratul trebuie să caute o unitate care să îi poată elibera medicamentele prescrise de medic pe reţeta electronică.

CNAS monitorizează în continuare farmaciile care nu pot elibera reţete electronice şi informează medicii prescriptori asupra necesităţii trecerii la la noul sistem de reţete electronice.

Potrivit CNAS, medicii care prescriu în format electronic peste 70% dintre reţete primesc stimulente financiare, conform reglementărilor legale în vigoare.

„În paralel cu reducerea progresivă a comenzilor către Imprimeria Naţională pentru reţetele clasice, autocopiante, fapt care va forţa medicii să prescrie în sistem electronic, ne concentrăm şi asupra dezvoltatorilor de software privat, urmărind ca aceştia să pună la dispoziţie aplicaţii în concordanţă totală cu cerinţele softului de bază. Pentru că fiecare farmacie sau spital poate achiziţiona softuri proprii de emitere a reţetelor, fiecare document emis astfel va purta obligatoriu marca sau codul producătorului softului respectiv, pentru ca noi să putem identifica pe loc orice nereguli”, a adăugat Bădescu.

Prescripţia electronică este un proiect finanţat prin Programul Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice”, co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională „Investiţii pentru viitorul dumneavoastră”.

Valoarea totală a proiectului este de 48.549.000,00 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 31.792.000,00 lei. Până în iunie 2012, valoarea totală plătită pentru construcţia sistemului şi servicii auxiliare prevăzute în contractul de finanţare a fost de 45.063.835,80 lei (inclusiv TVA).

Contractul pentru Sistemul Informatic de Prescripţie Electronică (SIPE), realizat de HP şi Siveco România, a fost demarat la data de 1 februarie 2012. La începutul lunii mai 2012 a fost finalizată dezvoltarea şi testarea sistemului, iar în iunie 2012 au fost efectuate teste de către producătorii de aplicaţii software dedicate medicilor prescriptori şi farmaciilor.

Lansarea sistemului a avut loc în 2 iulie 2012.

Te-ar mai putea interesa și
Traian Halalai a primit un nou mandat la conducerea Exim Banca Românească
Traian Halalai a primit un nou mandat la conducerea Exim Banca Românească
Conducerea Exim Banca Românească va fi asigurată, în următorii patru ani, de Traian Halalai în calitate de preşedinte executiv şi de trei vicepreşedinţi, în urma deciziei de luni a......
Activele nete ale fondurilor de investiții care activează în România au ajuns în octombrie la valoarea de 48,5 miliarde de lei
Activele nete ale fondurilor de investiții care activează în România au ajuns în octombrie la valoarea de 48,5 miliarde ...
Activele nete ale celor 247 de fonduri deschise şi închise, locale şi străine, din România au crescut în luna octombrie, ...
CNAIR a primit trei oferte la licitația pentru construirea lotului 2 al Autostrăzii Pașcani – Suceava. În cursă au intrat două asocieri de firme românești și una de firme italiene
CNAIR a primit trei oferte la licitația pentru construirea lotului 2 al Autostrăzii Pașcani – Suceava. În cursă ...
Directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) Cristian Pistol a anunțat că ...
O ambarcațiune turistică egipteană s-a scufundat în Marea Roșie. 28 de persoane au fost salvate și 17 sunt dispărute
O ambarcațiune turistică egipteană s-a scufundat în Marea Roșie. 28 de persoane au fost salvate și 17 sunt dispărute
Autorităţile egiptene au anunţat luni că 28 de persoane au fost salvate după ce o ambarcaţiune turistică s-a scufundat ...