SUA vor deveni cel mai mare producător mondial de petrol până în 2020

 Statele Unite vor depăşi până în 2020 Arabia Saudită şi vor deveni cel mai mare poducător mondial de petrol, situaţie în care economia americană va fi aproape independentă de importurile de energie, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE), transmite Bloomberg.
Economica.net - lun, 12 nov. 2012, 14:08
SUA vor deveni cel mai mare producător mondial de petrol până în 2020

Producţia tot mai mare de petrol extras din formaţiuni compacte de roci va transforma SUA în cel mai mare producător la nivel mondial până în 2020, arată AIE într-un raport care acoperă trendurile din sectorul energetic până în 2035.

Noi surse interne de petrol vor limita importurile şi vor transforma America de Nord într-un exportator net până în 2030.

„Statele Unite, care în prezent importă circa 20% din necesarul de energie, ajung aproape la independenţă energetică, evoluţie opusă faţă de trendurile înregistrate în majoritatea ţărilor importatoare de energie”, potrivit AIE.

SUA au acoperit din surse interne 83% din necesarul de energie în primele şase luni, iar pentru întreg anul în curs ar putea consemna cel mai ridicat procentaj începând din 1991, potrivit datelor Departamentului pentru Energie.

Avansul producţiei interne reduce independenţa ţării de importurile de petrol şi protejează economia de perturbări în aprovizionare cauzate de factori externi.

Crerea mondială de petrol este estimată să crească la 99,7 milioane de barili pe zi în 2035, faţă de 87,4 milioane de barili pe zi în acest an, potrivit AIE, organizaţie care consiliază 28 de ţări industrializate, într care SUA, Germania şi Japonia.

Arabia Saudită a produs 9,8 milioane de barili pe zi în octombrie, potrivit datelor Bloomberg. Producţia SUA a fost de 6,7 milioane de barili pe zi în săptămâna încheiată la 2 noiembrie, potrivit Departamentului Energiei. SUA dezvoltă rezerve de petrol din formaţiuni compacte de roci, inclusiv formaţiunea de roci de şist Bakken, care se întinde sub mai multe state americane. Aceste resurse de petrol sunt extrase prin fracturare hidraulică sau foraj orizontal.

Preţul petrolului se va situa pe piaţa internaţională la circa 125 de dolari pe baril în 2035, faţă de un nivel al petrolului Brent de circa 108 dolari pe baril în prezent.

Consumul de gaze naturale va creşte în perioada următoare, susţinut de China, India şi Orientul Mijlociu. În SUA, gazele naturale vor depăşi petrolul în mixul energetic al ţării până în 2030, ca urmare a preţurilor scăzute şi producţiei ridicate, notează AIE.

Te-ar mai putea interesa și
Ciucă: Am pierdut politic fiindcă am format o coaliţie cu PSD
Ciucă: Am pierdut politic fiindcă am format o coaliţie cu PSD
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, candidat al partidului pentru funcţia de şef al statului, a declarat joi seara, la Craiova, că PNL a pierdut politic, fiindcă a făcut o coaliţie cu PSD....
Ciucă: PSD va pierde încă o dată alegerile prezidenţiale
Ciucă: PSD va pierde încă o dată alegerile prezidenţiale
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, candidat al partidului pentru funcţia de şef al statului, a declarat joi seara, la Craiova, ...
AROBS Engineering începe testarea prototipului AlertBox, care va conecta Starlink și Iridium la sistemele naționale de management al situațiilor de urgență
AROBS Engineering începe testarea prototipului AlertBox, care va conecta Starlink și Iridium la sistemele naționale de ...
AROBS Engineering, parte a grupului AROBS, cea mai mare companie de tehnologie listată la Bursa de Valori București, anunță ...
Oppo lansează în România telefonul Find X8 Pro, echipat cu camere Hasselblad și ColorOS 15
Oppo lansează în România telefonul Find X8 Pro, echipat cu camere Hasselblad și ColorOS 15
OPPO a lansat la nivel global seria Find X8, Europa fiind regiunea care prezintă în exclusivitate modelul premium, Find ...