Până în 2015, explozia locurilor de muncă din Hong Kong va împinge Londra pe locul al treilea, în liga centrelor financiare internaţionale, potrivit unui studiu realizat de Centrul pentru Cercetări Economice şi de Afaceri (CEBR) din Marea Britanie.
Analiza are şi alte veşti proaste, imediate, pentru bancherii londonezi, sugerând că bonusurile cumulate din acest an vor scădea la 4,4 miliarde de lire sterline, de la 6,75 miliarde de lire în 2011 şi 11,56 miliarde de lire în 2008.
Creşterea numărului de posturi în sectorul financiar din Orientul Îndepărtat va fi atât de mare încât în trei ani diferenţa dintre mărimea forţei de muncă de profil din Londra şi cea din Singapore va fi infimă, anticipează institutul.
Directorul general al centrului, Douglas McWilliams, a zugrăvit un tablou sumbru al consecinţelor asupra economiei britanice, insistând că „cel mai mare perdant va fi fiscul”.
„Ţinând cont de veniturile pierdute din restrângerea City, de nivelul mai redus al impozitului pe profit, a taxei de timbru şi a altor taxe mai mici, estimez că veniturile bugetare provenite din City, în actualul an financiar, vor fi de circa 40 de miliarde de lire sterline, comparativ cu 70 de miliarde de lire încasate în 2007/2008”, a spus McWilliams.
Guvernul britanic are sarcina dificilă de a apăra poziţia Londrei de principal centru financiar internaţional şi contributor major la veniturile bugetare, concomitent cu echilibrarea economiei.
Estimările CEBR vin după ce săptămâna trecută institutul a anticipat că numărul locurilor de muncă din City va scădea anul viitor la 237.036, cel mai redus nivel după 1993.
Numărul persoanelor angajate în sectorul financiar londonez, excluzând majoritatea contabililor şi avocaţilor, a scăzut în acest an cu 11% faţă de 2011, la sub 250.000.
Înainte de declanşarea crizei financiare mondiale, în City lucrau peste 350.000 de persoane.