Bursa a crescut uşor, pe un rulaj redus şi salvat de două tranzacţii cu acţiuni Ropharma

Bursa de la Bucureşti a încheiat în creştere cu doar 0,36%, într-o piaţă apatică şi unde lichiditatea a ajuns cu greu la 11,4 milioane lei, sumă din care aproape jumătate reprezintă două tranzacţii cu 3% din acţiunile Ropharma (RPH).
Economica.net - lun, 19 nov. 2012, 15:12
Bursa a crescut uşor, pe un rulaj redus şi salvat de două tranzacţii cu acţiuni Ropharma

Piaţa a fost pe verde chiar din primele minute, însă la fel ca în precedentele şedinţe cei mai mulţi investitori au adoptat poziţii de aşteptare. Punctul maxim de creştere a fost atins în jurul orei 11:30, când indicele general BET-C era cu 0,5% peste nivelul de vineri. După ora 14:00, piaţa de la Bucureşti a revenit spre nivelurile de vineri, în cadrul unor tranzacţii cu volume foarte reduse, deşi bursele vest-europene au continuat să urce cu până la 1,9% în a doua parte a zilei.

„Cumulul de evenimente de pe scena politico-economică locală, coroborat cu evoluţia sub aşteptări a economiei europene, crează un cadru nefavorabil pentru bursa locală, profund afectată de lipsa de lichiditate şi perspective de dezvoltare. Nu cred că apropierea alegerilor este factorul determinant al dezinteresului investitorilor pentru tranzacţionare, ci mai degrabă grava inconsistenţă din ultimii ani a mediului politic pentru conturarea unui program sustenabil de relansare a economiei româneşti, în general, şi a pieţei de capital, în particular. Din experienţa tuturor schimbărilor de pe scena politică românească din ultimii 20 de ani, niciun partid sau guvern nu a fost capabil să pună în aplicare un program concret pentru promovarea pieţei de capital la dimensiunea corectă şi reprezentativă pentru o ţară din UE”, a declarat pentru MEDIAFAX Mihai Chişu, broker la IFB Finwest.

El a adăugat că amânarea listărilor a îndepărtat şi mai mult bursa locală de pe „radarul” investitorilor străini, iar continuarea „neinspiratului obicei” de a implica politicul în managementul companiilor de stat conduce la blocarea dezvoltării acestora şi a transparentizării lor prin prezenţa la cota bursei.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,35%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,38% peste nivelul de vineri. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), avansa cu 0,23%, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, era cu 0,55% peste şedinţa precedentă.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a crescut cu 0,29%.

La ora 12:50 au fost realizate două tranzacţii direct în piaţa principală cu 3% din acţiunile Ropharma pentru 5,5 milioane lei. Aceste operaţiuni au ridicat vizibil rulajul pieţei, care anterior era la aproape 2 milioane de lei. La finalul şedinţei, cele două tranzacţii au reprezentat 48% din lichiditatea pieţei, de 11,4 milioane lei.

Cele două tranzacţii cu acţiunile distribuitorului de medicamente au fost realizate la preţul de 0,63 lei, cu 1,1% sub închiderea de vineri. După acest moment, titlurile au trecut pe verde, iar la închidere erau pe creştere cu 1,57%, la 0,647 lei. Toate operaţiunile de luni cu acţiunile Ropharma au cumulat 5,55 milioane lei.

Rulajul bursei, de 11,4 milioane lei (2,5 milioane euro), este cu puţin peste cel de vineri, de 11 milioane lei (2,4 milioane euro).

Titlurile Ropharma au fost urmate în topul lichidităţii, de acţiunile Fondului Proprietatea (1,7 milioane lei) şi titlurile SIF Transilvania (842.000 de lei). Cotaţia titlurilor Fondului Proprietatea a stagnat la 0,5345 lei, iar cea mai recentă operaţiune cu acţiunile SIF Transilvania a fost realizată la 0,602 lei, preţ în creştere cu 1,18%.

„Datorită acumulărilor pentru perioada de dividende, sfârşitul anului şi începutul anului viitor sunt perioadele în care mă aştept să văd volume de tranzacţionare în crestere. Dar, dacă în acest răstimp piaţa de capital nu va beneficia de un program de relansare, îmi este teamă că la jumătatea anului viitor vom înregistra valori de tranzacţionare şi mai reduse decât cele cu care ne-am obişnuit în ultima perioadă”, a mai spus Chişu.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 201.000 de lei, valoare dublă faţă de rulajul de vineri, de numai 98.000 de lei.

Titlurile firmei Bucur Obor (BUCU), care administrează ccentrul comercial cu acelaşi nume din Capitală, au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 51.000 de lei, iar preţul a crescut cu 0,98%, la 3,08 lei.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 1,9%, revenind de la minimul ultimelor 3 luni, după ce preşedintele SUA, Barack Obama, s-a arătat încrezător că va reuşi să ajungă la un compromis împreună cu Congresul pentru un nou buget.

Te-ar mai putea interesa și
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Liberalul Cristian Buşoi a declarat luni că există argumente "extrem de puternice" în favoarea lui Ilie Bolojan pentru ca acesta să preia conducerea PNL, arătând, însă, că "decizia va fi......
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, ...
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Chiar dacă va mai dura o perioadă până când inflaţia în zona euro va reveni, sustenabil, la ţinta de 2%, politica ...