Munca la negru, amendată cu peste 76 mil. lei în 2012. Cele mai mari amenzi pentru abuzuri în muncă

Printre cele mai frecvente abuzuri ale angajatorilor în domeniul legislaţiei muncii în primele 10 luni ale lui 2012 se numără munca la negru, munca neplătită peste program, munca în zilele de odihnă cuvenite angajaţilor. Doar pentru munca la negru, firmele au fost amendate cu peste 76 de milioane de lei în 2012.
Cristina Şomănescu - mar, 27 nov. 2012, 22:05
Munca la negru, amendată cu peste 76 mil. lei în 2012. Cele mai mari amenzi pentru abuzuri în muncă

Citiţi în exclusivitate o radiografie a celor mai întâlnite încălcări ale Codului Muncii în 2012, a celor mai mari amenzi aplicate angajatorilor pentru încălcarea legislaţiei în vigoare şi câte abuzuri ale angajatorilor se tranşează în instanţă, potrivit informaţiilor comunicate de Inspecţia Muncii, la solicitarea ECONOMICA.NET.

 

Firmele au fost amendate cu aproape 93 de milioane de lei în 2012. Cele mai mari amenzi au vizat munca la negru

Cele mai mari amenzi din totalul celor aplicate de Inspectoratele Teritoriale de Muncă din ţară (ITM-uri) în 2012 au vizat munca la negru şi au depăşit 76 de milioane de lei, în total.

ITM-urile au mai aplicat amenzi de peste 8,34 de milioane de lei pentru nerespectarea prevederilor legale privind registrul general de evidenţă a salariaţilor, doar în primele 10 luni ale anului 2012.

Inspectoratele Teritoriale de Muncă din ţară au aplicat amenzi de peste 4,41 de milioane de lei pentru împiedicarea inspectorilor de muncă să demareze controlul la firme, de asemenea, pentru refuzul angajatorilor să pună la dispoziţia insectorilor de muncă a documentelor necesare efectuării controlului, în termenul stabilit de inspectori, precum şi pentru că firmele nu şi-au onorat angajamentele asumate, dispuse de inspectorii de muncă în urma controlului, au mai spus pentru ECONOMICA.NET oficialii Inspecţiei Muncii.
ITM-urile au mai aplicat în 2012 amenzi de peste 3,32 de milioane de lei pentru încălcarea Codului Muncii, dar pentru alte abuzuri decât munca la negru.

Unde s-a încălcat cel mai mult legislaţia muncii în 2012

În Bucureşti, Constanţa, Timiş, Argeş şi Iaşi s-au aplicat, în această succesiune, cele mai mari amenzi în domeniul relaţiilor de muncă, în primele 10 luni ale anului 2012, ne-au spus oficialii Inspecţiei Muncii.

Citiţi în continuare clasamentul primelor 10 judeţe din ţară, după valoarea totală a amenzilor aplicate în domeniul relaţiilor de muncă de către ITM-uri, în primele 10 luni ale anului 2012.

În Bucureşti s-au aplicat amenzi de peste 6,35 de milioane de lei în 2012, ne-au spus oficialii Inspecţiei Muncii.
În Constanţa, valoarea totală a amenzilor aplicate de ITM depăşeşte 6 milioane de lei.
Timişul ocupă poziţia a treia din clasament cu amenzi de aproape 4,5 milioane de lei.
În Argeş, ITM a aplicat firmelor amenzi de peste 4,32 de milioane de lei.
Valoarea totală a amenzilor aplicate de ITM în Iaşi a depăşit 3,95 de milioane de lei în primele 10 luni ale anului 2012.
În Dolj, valoarea totală a amenzilor aplicate firmelor de ITM depăşeşte 3,82 de milioane de lei, în primele 10 luni ale lui 2012.
ITM din Cluj a aplicat amenzi de peste 3,48 de milioane de lei în primele 10 luni ale anului 2012.
Amenzile aplicate de ITM în Mureş sar de 3,46 milioane de lei.
ITM din Bihor a aplicat amenzi de aproape 3,20 de milioane de lei în primele 10 luni ale anului 2012.
Pe poziţia a noua a clasamentului se află judeţul Alba unde ITM a aplicat amenzi de peste 3 milioane de lei în primele 10 luni ale anului 2012.

Bilaţul încălcării normelor de securitate şi sănătate în muncă

„În anul 2012, la nivel naţional, au fost înregistrate 119 decese, încadrate şi înregistrate ca accidente de muncă„, au spus pentru ECONOMICA.NET oficialii Inspecţiei Muncii. Oficialii Inspecţiei Muncii nu ne-au spus însă nici câte dintre decele înregistrate în 2012 se datorează exclusiv nerespectării normelor de securitate şi sănătate, nici numele firmelor la care performau cei 119 oameni.

Ei au mai precizat că multe decese se datorează unui cumul de factori, nu doar din cauza nerespectării normelor de securitate şi sănătate în muncă şi că ITM-urile nu identifică încălcări ale normelor în vigoare.

Câte abuzuri se judecă la tribunal

În urma controalelor efectuate precum şi în urma cercetării evenimentelor la care au participat inspectorii din cadrul compartimentelor de securitate şi sănătate în muncă, un număr de 306 propuneri au fost înaintate instanţelor competente pentru continuarea cercetării sub aspect penal, ne-au mai spus oficialii Inspecţiei Muncii.

Firmele au fost sancţionate contravenţional cu peste 27 de milioane de lei în 2012 pentru încălcarea normelor de securitate şi sănătate în muncă.

„Compartimentele de securitate şi sănătate în muncă din cadrul inspectoratelor teritoriale de muncă au aplicat un număr de 103.826 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 27.543.700 lei, în 2012”, au declarat pentru ECONOMICA.NET oficialii Inspecţiei Muncii.

Care au fost cele mai frecvente încălcări ale legislaţiei muncii în 2012

Munca la negru, nerespectarea prevederilor legale privind repausul săptămânal (zilele de odihnă) şi munca peste program neremunerată se numără printre cele mai întâlnite abuzuri în domeniul legislaţiei muncii, în 2012, de către inspectorii ITM-urilor de la nivel naţional.

Cum mai obişnuiesc să încalce angajatorii Codul Muncii în 2012: nu respectă termenul de completare şi transmitere a registrului de evidenţă a salariaţilor la angajare, nu transmit modificările intervenite în acest registru, nu înmânează salariaţilor un exemplar al contractului de muncă, angajează oameni fără certificat medical şi nu întocmesc foi colective de prezenţă pentru evidenţierea orelor de muncă prestate de fiecare salariat, au spus pentru ECONOMICA.NET oficialii Inspecţiei Muncii.

Te-ar mai putea interesa și
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va discuta luni despre cele mai recente evoluţii din războiul Rusia-Ucraina cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, în cadrul vizitei acestuia la Ankara,......
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Liberalul Cristian Buşoi a declarat luni că există argumente "extrem de puternice" în favoarea lui Ilie Bolojan pentru ...
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, ...
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...