Băsescu: Alocările pentru România în exerciţiul 2007-2013 – 33,377 miliarde de euro

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, înainte de plecarea la Bruxelles, că în exerciţiul 2007-2013 cifrele exacte pentru România sunt, la plăţi directe petru PAC- 5,586 miliarde euro, pentru dezvoltare rurală- 8,124 de miliarde euro, pentru politica de coeziune- 19,667 miliarde de euro.
Economica.net - mie, 21 nov. 2012, 14:52
Băsescu: Alocările pentru România în exerciţiul 2007-2013 - 33,377 miliarde de euro

„Aş vrea să mai clarificăm un lucru, şi vă spun acest lucru ca participant la adoptarea bugetului pe care îl executăm aici, a bugetului 2007 – 2013, cifrele exacte care au fost alocate României pentru bugetul 2007 – 2013 sunt următoarele: la plăţi directe în agricultură, deci pe politica agricolă comună au fost alocate 5,586 miliarde euro, pentru dezvoltare rurală au fost alocate 8,124 de miliarde de euro, iar pentru politica de coeziune 19,667 miliarde euro, total: 33,377 miliarde euro, care pe parcurs au fost sau sunt indexaţi cu inflaţia”, a precizat şeful statului.

Băsescu a menţionat că la Bruxelles va fi o negociere dificilă şi că s-ar putea să nu se ajungă la o soluţie.

„Va fi o negociere dificilă şi pot să vă spun, din contactele pe care le-am avut cu o mare parte din membrii Consiliului European, că toţi au nemulţumiri, dar există dorinţa de a se ajunge la o înţelegere negociată, care să rezolve în linii mari acomodarea interesului naţional cu interesul major al menţinerii unei Europe unite. Nu exclud posibilitatea ca la acest Consiliu să nu ajungem la o soluţie, nu este exclusă această variantă, dar părerea mea este că toţi vor să ajungem la o soluţie sau aproape toţi”, a afirmat Traian Băsescu.

„Am să particip cu o delegaţie la Consiliul European care se va desfăşura, să sperăm, doar joi şi vineri, dacă se va găsi o soluţie, e posibil şi sâmbătă. Este primul Consiliu European fără limită de timp, aşa a fost şi cel din decembrie 2006 când s-a stabilit bugetul pentru 2007-2013”, a mai spus el.

„În ceea ce ne priveşte, aşa cum am informat o mare parte din parteneri, inclusiv pe domnul preşedinte Van Rompuy, cu care am discutat propunerea pe care a avansat-o dânsul, care vizează o reducere de 75-80 de miliarde, că lucrurile trebuie negociate. Domnului ministru Orban i-am transmis punctele de vedere exprimate în discuţia cu preşedintele Van Rompuy, pentru a ne putea corela poziţiile cu cele exprimate de România în Consiliul Afaceri Generale”, a adăugat preşedintele.

Potrivit afirmaţiilor sale, toţi spun că România este într-o soluţie dificilă de negociere. „Ştim că sunt aprecieri că în vară România ar fi avut derapaje de la statul de drept. Ştim că avem o absorbţie redusă, de 9,72 procente pe fondurile de coeziune”, a menţionat preşedintele Băsescu.

Potrivit acestuia, Comisia Europeană şi Consiliul European au un singur mod de a citi execuţia bugetului, nivelul de absorbţie şi anume „sumele pe care le-au virat acasă”.

„Sigur, sunt facturi care aşteaptă să fie plătite dacă vor fi aprobate, dacă documentaţia va fi corectă. (…) Absorbţia de astăzi este 9,72%”, a completat şeful statului.

„Din punctul meu de vedere, acest Consiliu este fundamental pentru a pune într-un fel sau altul semnul egal între ce declarăm, ca oameni politici, şi ce facem când avem în faţă cel mai important instrument de a face ceea ce declarăm. Adică, vorbim de coeziune, vorbim de reducerea decalajelor între noii membri şi statele vechi, vorbim de solidaritate. Aceste trei lucruri trebuie să se reflecte în buget, chiar dacă, pe de altă parte, trebuie înţeles că la rându-le donatorii sunt într-o situaţie dificilă din punct de vedere economic, adică este recesiune peste tot, toate statele membre UE fac reduceri de bugete. Dar, sunt nişte principii ale Uniunii Europene care ne obligă pentru a fi credibili în faţa populaţiei Uniunii, în faţa naţiunilor din Uniunea Europeană, ne obligă să facem, să apropiem cât mai mult acţiunea concretă de declaraţii”, a mai spus el.

Băsescu a mai arătat, în declaraţia făcută înainte de plecarea la Bruxelles, că nu este pesimist. „Dar asta mă caracterizează, şi în cele mai dificile momente nu am pesimismul ca principal mod de a acţiona şi ca principală stare de lucru”, a adăugat el.

Te-ar mai putea interesa și
Piețele cripto se contractă pe măsură ce se apropie alegerile prezidențiale din SUA
Piețele cripto se contractă pe măsură ce se apropie alegerile prezidențiale din SUA
Piețele cripto au înregistrat o scădere în urma publicării vineri a unor date privind locurile de muncă mai slabe decât estimările, precum și a faptului că atât traderii cât și......
Black Friday continuă la UniCredit: 3 zile de super dobânzi de la 5,99%, pe an, la Creditul de Realizări Personale oferit de UniCredit Consumer Financing
Black Friday continuă la UniCredit: 3 zile de super dobânzi de la 5,99%, pe an, la Creditul de Realizări Personale oferit ...
În perioada 6 – 8 noiembrie 2024, UniCredit Consumer Financing vine cu o ofertă de dobânda redusă pentru clienții ...
PIB-ul mondial va fi afectat mai mult de schimbările climatice decât se estima iniţial
PIB-ul mondial va fi afectat mai mult de schimbările climatice decât se estima iniţial
Costul economic al schimbărilor climatice ar putea fi mai sever decât se prognoza iniţial, pe măsură ce noile date schimbă ...
Paracetamolul şi Metforminul ar putea dispărea din farmacii, avertizează producătorii de medicamente generice
Paracetamolul şi Metforminul ar putea dispărea din farmacii, avertizează producătorii de medicamente generice
Românii ar putea rămâne fără Paracetamol şi Metformin, cel mai utilizat tratament accesibil pentru diabet, din cauza ...