Bursa a încheiat în stagnare, pe cel mai redus rulaj din ultimele trei săptămâni

Bursa de la Bucureşti a încheiat în stagnare, într-o piaţă unde apatia investitorilor pentru tranzacţionare a împins lichiditatea la cel mai redus nivel din ultimele trei săptămâni, de doar 8,1 milioane lei.
Economica.net - mie, 21 nov. 2012, 15:32
Bursa a încheiat în stagnare, pe cel mai redus rulaj din ultimele trei săptămâni

Piaţa a debutat pe creştere foarte uşoară, deşi bursele vest-europene au fost pe scădere. După prima oră de tranzacţionare, bursa locală a trecut pe roşu, urmând linia pieţelor externe, însă volumele de tranzacţionare au continuat să fie foarte reduse în cazul celor mai multe acţiuni.

„Foarte puţini investitori au mai rămas aproape de bursă în aceste vremuri grele. Cei mai mulţi au cedat de-a lungul primăverii, verii, toamnei. Când lichiditatea scade atât de mult este foarte greu să aduci înapoi acei investitori. Acest lucru se poate face în timp, în luni de zile. Deocamdată se pare că mai sunt câţiva investitori mari, dar şi aceştia apar rar şi nu cred că vezi doi activi în piaţă în aceeaşi zi. Avem nevoie de un eveniment puternic, o listare, un program de privatizări coerent şi limitat în timp, sau de o rezolvare a crizei datoriilor suverane din zona euro, ceva care să redea încrederea în piaţa de capital”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul de tranzacţionare al firmei de brokeraj Transilvania Capital, Bogdan Ceuca.

El a adăugat că speculatorii s-au orientat spre produsele structurate deoarece aceste derivate înregistrează o volatilitate mai ridicată şi, totodată, oferă posibilităţi de câştig mai ridicate, deşi riscul este şi el mai mare. Alt motiv care a dus la reorientarea spre produsele structurate a fost prezenţa unui furnizor de lichiditate pe aceste derivate, astfel că investitorii au totdeauna contraparte, atât pe partea de cumpărare, cât şi pe cea de vânzare.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,3%, şi indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu numai 0,08% sub închiderea de marţi. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a avansat cu 0,16%, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a coborât cu 0,17%.

Pe de altă parte, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat cu 0,36%.

Transferurile au cumulat 8,1 milioane lei (1,8 milioane euro), valoare cu 38% sub rulajul şedinţei precedente, de 13 milioane lei (2,9 milioane euro). O lichiditate mai redusă decât cea de miercuri a fost atinsă la 5 noiembrie, când tranzacţiile au însumat doar 6,7 milioane lei (1,5 milioane euro).

„Este destul de rău ceea ce se întâmplă, deoarece deja instalată o asemenea lipsă de lichiditate este foarte greu să ieşi din ea. Pare că nu mai sunt bani noi în piaţă, mai ales pentru că nu mai suntem pe radarul fondurilor de investiţii străine, dar nici din interior nu avem parte de intrări masive de capital pe bursă. Deocamdată, în piaţă toţi stau şi aşteaptă. Plecarea unor brokeri puternici precum ING şi UniCredit CAIB a generat o lipsă de tranzacţii, restul brokerilor nu o pot umple aşa de repede cu cota lor de piaţă, deoarece se pare că sunt clienţi care lucrau doar intra grup şi numai acolo aveau condiţiile dorite petnru a face tranzacţii. Cu toate acestea, trebuie să privim înainte, să ne punem la masă cu instituţiile pieţei de capital şi să vedem ce putem face pentru a ieşi din această situaţie”, a mai spus brokerul.

Aproape 17% din lichiditatea de miercuri a fost asigurată de trei deal-uri cu acţiuni SIF Muntenia (882.000 de lei) şi SIF Banat-Crişana (463.000 de lei). Deal-urile au fost realizate în jurul orei 11:55, la preţuri cu aproape 0,3% sub ultimele cotaţii de marţi.

Pe piaţa principală, acţiunile SIF Muntenia (SIF4) au consemnat un rulaj de doar 35.000 de lei, iar cu titlurile SIF Banat-Crişana (SIF1) au fost realizate operaţiuni de 590.000 lei. Acţiunile SIF Muntenia au crescut cu 0,87%, la 0,698 lei, în timp ce cea mai recentă tranzacţie cu titlurile SIF Banat-Crişana a fost realizată la 1,137 lei, preţ în creştere cu 1,25%.

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mai lichide din piaţa principală, cu operaţiuni de 1,6 milioane lei şi, respectiv, de 1,5 milioane lei. Preţul titlurilor Fondului Proprietatea a stagnat la 0,533 lei, iar acţiunile SIF Oltenia au scăzut cu 0,38%, la 1,305 lei.

Pe segmentul destinat obligaţiunilor au fost cedate două pachete de titluri de stat pentru 6,7 milioane lei (aproape 1,5 milioane euro).

Rulajul pieţei Rasdaq a urcat la 591.000 de lei, fiind susţinut în proporţie de 70% de tranzacţii cu 4,8% din acţiunile firmei Napochim (NACH), în valoare de 414.000 de lei. Astfel, lichiditatea pieţei a fost de cinci ori peste rulajul de marţi, de 116.000 de lei.

Acţiunile Napochim au încheiat şedinţa în urcare cu 14,29%, la 0,1 lei.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele de la Londra şi Frankfurt erau în stagnare, iar piaţa de la Paris avansa cu 0,2%. Pieţele au fost pe roşu în prima parte a zilei, după ce întâlnirea miniştrilor Finanţelor din zona euro s-a încheiat fără o decizie privind continuarea asistenţei financiare către Grecia. Ulterior, pieţele au început să revină uşor.

Te-ar mai putea interesa și
Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul controlat în regiunea rusă Kursk, după contraatacul forțelor ruse
Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul controlat în regiunea rusă Kursk, după contraatacul forțelor ruse
Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul din regiunea rusă Kursk pe care l-a cucerit în urma unei ofensive surpriză în luna august, după ce forţele ruse au organizat mai multe valuri de......
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită autorităților române să blocheze semnarea acordului comercial între Uniunea Europeană și Mercosur
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită autorităților române să blocheze semnarea acordului comercial între ...
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) solicită autorităţilor române blocarea semnării tratatului comercial ...
Agricultorii polonezi au blocat un punct de trecere a frontierei de la granița cu Ucraina, pentru a protesta împotriva semnării acordului comercial dintre UE și Mercosur
Agricultorii polonezi au blocat un punct de trecere a frontierei de la granița cu Ucraina, pentru a protesta împotriva ...
Fermierii polonezi au blocat sâmbătă un important punct de trecere a frontierei cu Ucraina pentru a protesta împotriva ...
Investițiile străine directe în Bulgaria au scăzut cu peste 63% în primele nouă luni din 2024
Investițiile străine directe în Bulgaria au scăzut cu peste 63% în primele nouă luni din 2024
Investiţiile străine directe (FDI) în Bulgaria au înregistrat în primele nouă luni din 2024 un flux pozitiv net de ...