Acţionarii FP au prelungit împuternicirea acordată Templeton pentru listarea la Varşovia

Acţionarii Fondului Proprietatea (FP) au prelungit până pe 30 iunie 2013 împuternicirea acordată administratorului Franklin Templeton, în iunie 2012, pentru pregătirea listării secundare a Fondului la Varşovia, întrucât mandatul iniţial expira la finele acestui an.
Economica.net - vin, 23 nov. 2012, 12:08
Acţionarii FP au prelungit împuternicirea acordată Templeton pentru listarea la Varşovia

În luna iunie, acţionarii au dat votul final pentru cotarea Fondului Proprietatea pe piaţa de la Varşovia.

Operaţiunea este, însă, blocată deoarece este nevoie de o conexiune a Depozitarului Central de la Bucureşti cu cel din Polonia, iar pentru aceasta nu există încă un cadrul legal aprobat de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Managerul FP, Greg Konieczny, a declarat vineri în AGA că autoritatea pieţei de capital ar putea publica până la finele anului un proiect de modificare a legislaţiei, astfel încât să permită listarea secundară a Fondului Proprietatea la Varşovia, potrivit unor surse din acţionariat.

„Ca urmare a aprobării în data de 27 iunie 2012, de către acţionari, a listării Fondului la BVV (Bursa de la Varşovia – n.r.), administratorul Fondului a lucrat împreună cu consorţiul de bănci de investiţii selectate să asiste Fondul în timpul procesului de listare, în vederea realizării listării până la sfârşitul lui 2012 conform deciziei aprobate de acţionari. Împreună cu consorţiul, administratorul Fondului a organizat un road-show de cunoaştere la Varşovia, pentru a se întâlni cu fondurile mutuale şi de pensii poloneze în scopul de a le prezenta Fondul, iar feed-back-ul primit în urma acestor întâlniri a fost de susţinere în vederea listării viitoare la BVV. Listarea secundară depinde însă în totalitate, în acest moment, de realizarea unei legături directe între Depozitarul Central român şi Depozitarul Central polonez, lucru care este în afara controlului Fondului sau a administratorului Fondului”, se arată într-un document prezentat acţionarilor în AGA de vineri.

Administratorul Fondului Proprietatea menţionează în document că discuţiile cu CNVM în privinţa listării secundare au început în august 2011, iar lipsa unei legături între cele două sisteme depozitare, precum şi necesitatea modificărilor reglementărilor în vigoare au fost considerate de comisarii CNVM ca fiind o problemă în septembrie 2011.

„În această perioadă, administratorul Fondului a trimis 10 scrisori şi a avut 10 întâlniri cu membrii CNVM în privinţa listării secundare, pentru a-i informa despre aprobarea primită de la acţionari de a lista Fondul la BVV şi pentru a le cere informaţii despre statusul modificărilor la legislaţia în vigoare”, se mai arată în documentul prezentat acţionarilor.

Totodată, acţionarii au aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul viitor.

Fondul estimează că va obţine în 2013 un profit net de 570,48 milioane lei, cu 29% peste câştigul bugetat pentru acest an, însă uşor sub rezultatul obţinut în primele zece luni. La finele lunii octombrie, Fondul Proprietatea consemna un profit de 571,3 milioane lei, mult peste câştigul previzonat pentru întregul an, de 442,5 milioane lei.

Fondul a bugetat pentru anul viitor venituri totale de 660,3 milioane lei, din care 618,1 milioane lei din dividende, uşor sub nivelul din acest an, de 623,6 milioane lei. Venituri din dobânzi sunt estimate la 42,1 milioane lei, de două ori mai mari faţă de cele bugetate pentru acest an, de 20 milioane lei.

Disponibilităţile din 2013 vor fi plasate în instrumente ale pieţei monetare, iar rata medie anuală a dobânzii pentru 2013 luată în calcul este de 5,5%.

Pentru realizarea bugetului, administratorul nu a luat în considerare eventuale modificări ale portofoliului, însă nu exclude ca în timpul anului să apară oportunităţi pentru a cumpăra sau vinde anumite participaţii.

Totodată, bugetul prevede pentru anul viitor cheltuieli de 76 milioane lei, cu 12% peste cele estimate în acest an, de 67,8 milioane lei. În acest buget sunt incluse şi cheltuielile privind listarea Fondului pe Bursa de Valori Varşovia, în conformitate cu decizia AGA din 27 iunie 2012.

Bugetul a fost întocmit în luna septembrie 2012, în conformitate cu standardele româneşti de contabilitate.

Reprezentanţii Fondului au declarat în AGA că vor lua în calcul mai multe soluţii pentru a putea distribui dividende pentru 2012, inclusiv reducerea capitalului social, întrucât legislaţia nu permite acordarea de dividende în cazul în care valoarea activului net pe acţiune este sub valoarea nominală.

Fondul Proprietatea şi-a redus în luna iunie cu 21% valoarea activului net, ca urmare a intrării Hidroelectrica în insolvenţă. Fondul deţine 20% din acţiunile celui mai mare producător de energie elerctrică din România.

Reprezentanţii FP au spus că Fondul ar urma să distribuie dividende în valoare brută de 536 milioane lei, astfel că valoarea dividendului ar fi de circa 0,04 lei.

De asemenea, acţionarii au ratificat din nou toate deciziile AGA luate începând cu data de 6 septembrie 2010, când a fost aprobată în AGA numirea Franklin Templeton administrator al Fondului Proprietatea.

Avocatul Ioana Sfîrăială a contestat, începând din octombrie 2010, majoritatea deciziilor AGA, motivând că Franklin Templeton nu avea dreptul să convoace AGA deoarece nu este administratorul Fondului. Ea contestat în octombrie 2010 în instanţă o parte din decizia AGA prin care Franklin Templeton a fost numit administrator, invocând că proiectul de modificare a actului constitutiv al societăţii nu a fost publicat în termenul legal, cu 30 de zile înainte de AGA.

Sfîrăială chiar a obţinut la Tribunalul Bucureşti (în decembrie 2011) şi, respectiv, la Curtea de Apel Bucureşti (în octombrie 2012) anularea unei hotărâri AGA a Fondului din septembrie 2010 prin care compania Franklin Templeton a fost numită administrator.

Ulterior deciziei Curţii de Apel, Franklin Templeton a anunţat că va continua să administreze Fondului Proprietatea, în conformitate cu statutul actual, având în vedere că versiunea la care face referire decizia instanţei nu este cea în vigoare în prezent. Noile versiuni ale statului au fost aprobate de către acţionarii Fondului în AGA, în noiembrie 2010, noiembrie 2011 şi aprilie 2012.

Acţionarii Fondului Proprietatea au reconfirmat în luna aprilie a acestui an toate deciziile AGA luate din septembrie 2010, de la numirea Franklin Templeton administrator, până în aprilie.

Fondul Proprietatea este o societate de investiţii de tip închis, creată în scopul despăgubirii persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură.

La finele lunii octombrie, investitorii străini deţineau 51,49% din acţiunile Fondului Proprietatea.

Fondul american de hedging Elliott Associates deţine 15,33% din acţiuni, pachet care reprezintă aproape 16% din drepturile de vot în AGA.

Al doilea acţionar instituţional al FP este compania de administrare a investiţiilor City of London, care deţine 9,43% din acţiunile Fondului. City of London deţine acţiuni propriu-zise (4,18% din capitalul social) şi warranturi emise de RBS pentru 5,25% din titlurile FP.

Acţiunile Fondului Proprietatea au închis şedinţa bursieră de joi în creştere cu 0,19%, la 0,533 lei. La acest preţ, capitalizarea Fondului este de 7,357 miliarde lei (1,623 miliarde euro).

Te-ar mai putea interesa și
Mediul de afaceri face apel la menținerea României pe traiectoria pro-europeană și trans-atlantică
Mediul de afaceri face apel la menținerea României pe traiectoria pro-europeană și trans-atlantică
Mai multe organizații patronale au transmis astăzi un apel, cu titlul "România, sens unic spre viitor, via UE, NATO și OCDE", în care cer mediului politic menținerea țării noastre pe......
Volodimir Zelenski a aprobat bugetul Ucrainei pentru anul 2025, din care cheltuielile pentru apărare reprezintă 60%
Volodimir Zelenski a aprobat bugetul Ucrainei pentru anul 2025, din care cheltuielile pentru apărare reprezintă 60%
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat joi legea bugetului naţional pentru 2025, din care puţin peste 50 de ...
Bulgaria se alătură Acordului multilateral referitor la schimbul automat de informaţii cu privire la cadrul de raportare al criptoactivelor
Bulgaria se alătură Acordului multilateral referitor la schimbul automat de informaţii cu privire la cadrul de raportare ...
Cu prilejul celei de a 17-a reuniuni plenare a forumului global al OCDE cu privire la transparenţă şi schimb de informaţii ...
“O familie medie din România are 3-4 abonamente la servicii de streaming, dar nu vrem să simțim prețul energiei electrice” – Corneliu Bodea
“O familie medie din România are 3-4 abonamente la servicii de streaming, dar nu vrem să simțim prețul energiei electrice” ...
Corneliu Bodea, fondatorul grupului Adrem și președintele Centrului Român al Energiei (CRE), spune că ar trebui ca clienții ...