ArcelorMittal, criticată dur de un ministru francez: Nu mai avem nevoie de voi. Plecaţi

Ministrul francez al Industriei, Arnaud Montebourg, a ameninţat să "exmatriculeze" din Franţa grupul ArcelorMittal, cel mai mare producător de oţel din lume, într-o intervenţie dură privind intenţia companiei de a închide două furnale din ţară, disponibilizând peste 600 de angajaţi.
Economica.net - lun, 26 nov. 2012, 12:38
ArcelorMittal, criticată dur de un ministru francez: Nu mai avem nevoie de voi. Plecaţi

„Nu vrem ArcelorMittal în Franţa, pentru că nu respectă Franţa”, a afirmat oficialul într-un interviu acordat Les Echos, preluat de Financial Times.

Montebourg a acuzat compania că a minţit şi nu şi-a respectat angajamentele asumate faţă de statul francez după preluarea grupului luxemburghez Arcelor în 2006, într-o tranzacţie de 26,9 miliarde euro.

ArcelorMittal este controlat de miliardarul indian Lakshmi Mittal, preşedinte, director general şi acţionar principal al grupului.

Compania are 20.000 de angajaţi în Franţa şi vrea să închidă două furnale ale uzinei de la Florange, 629 de posturi urmând să devină „redundante”.

„La Florange nu furnalele sunt problema, ci Mittal”, a afirmat ministrul industriei.

Comentariile neobişnuit de dure întăresc opinia exprimată de numeroase voci din mediul de afaceri francez că guvernul de stânga al preşedintelui Francois Hollande ar avea o atitudine anti-business.

Pentru Montebourg, concedierile anunţate de diverse companii au deveni to problemă politică personală, după ce guvernul nu a reuşit să împiedice planurile Peugeot de a închide fabrica de la Aulnay, în apropierea Parisului.

Mittal a acordat guvernului francez o perioadă de graţie în care să caute un investitor interesat de preluarea celor două furnale de la Florange. Grupul nu are intenţia să închidă uzina, care are aproximativ 2.000 de angajaţi.

Montebourg vrea ca grupul să vândă cu totul uzina de la Florange, pentru care susţine că numai guvernul poate găsi cumpărători. Printre investitorii interesaţi de preluarea combinatului siderurgic ar fi, potrivit unor surse, grupul rus Severstal.

Astfel, ministrul a afirmat că se caută soluţii pentru naţionalizarea uzinei de la Florange, dacă Mittal va refuza solicitările guvernului.

Surse din avocatură susţin că o astfel de confiscare este puţin probabil să fie susţinută de legea franceză. Hollande a afirmat în campania electorală că ar putea promova o „lege a fabricilor”, care să oblige companiile să caute investitori înainte de a închide unităţi de producţie. Surse juridice spun că o astfel de măsură ar fi dificil de implementat în conformitate cu constituţia franceză şi legislaţia UE.

O sursă apropiată ArcelorMittal a afirmat pentru Financial Times că astfel de declaraţii sunt surprinzătoare din partea unui oficial dintr-o ţară occidentală.

Te-ar mai putea interesa și
Există un risc la un nivel fără precedent pentru toate afacerile din România pentru securitatea cibernetică. Energia și utilitățile, cele mai atacate companii – Florin Popa, Orange România
Există un risc la un nivel fără precedent pentru toate afacerile din România pentru securitatea cibernetică. Energia ...
Companiile din România se confruntă cu un risc ”la un nivel fără precedent” din punct de vedere al securității cibernetice, pe fondul creșterii numărului de atacuri, dar și al gradului......
Apa minerală românească „din SUA până în Japonia”. Oficial guvernamental: Chiar contribuie la reducerea deficitului comercial
Apa minerală românească „din SUA până în Japonia”. Oficial guvernamental: Chiar contribuie la reducerea ...
Societatea Națională de Ape Minerale (SNAM) a organizat prima sa conferință care a reunit toți stakeholderii din piața ...
Burduja: Coridorul Vertical de gaze are un rol vital în întărirea securităţii energetice şi eliminarea dependenţei Europei de gaze ruseşti
Burduja: Coridorul Vertical de gaze are un rol vital în întărirea securităţii energetice şi eliminarea dependenţei ...
Coridorul Vertical de gaze are un rol vital în întărirea securităţii energetice şi eliminarea dependenţei Europei ...
Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii: Aplicarea Legii privind salariul minim european reduce sărăcia în muncă și protejează puterea de cumpărare
Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii: Aplicarea Legii privind salariul minim european reduce sărăcia în muncă și ...
Aplicarea Legii privind salariul minim european este un pas înainte pentru locuri de muncă mai bine plătite, dar şi pentru ...