Cursul a coborât spre 4,50 lei/euro spre finalul sesiunii

Moneda naţională a continuat să se aprecieze şi în a doua parte a zilei, iar cotaţiile au atins un minim al sesiunii interbancare de 4,5025 lei/euro, într-o piaţă cu volume de tranzacţionare în creştere, potrivit dealerilor.
Economica.net - mar, 27 nov. 2012, 15:18
Cursul a coborât spre 4,50 lei/euro spre finalul sesiunii

În jurul orei 16:30, băncile cotau euro la 4,5025 – 4,5082 lei, în scădere de la 4,5210 – 4,5230 lei/euro, nivel consemnat la aceeaşi oră de luni.

Leul s-a apreciat însă de la deschidere, când rata de schimb se situa la 4,5150 – 4,5170 lei/euro, iar în prima jumătate a zilei rata de schimb a coborât uşor sub 4,51 lei/euro.

Dealerii spun că jucătorii au transferat volume de valută în creştere faţă de zilele precedente, iar evoluţia a fost corelată cu cea a valutelor din regiune, după ce creditorii internaţionali ai Greciei, statele din zona euro şi FMI, au ajuns marţi la o înţelegere pentru modificarea programului de ajutor extern şi eliberarea unei tranşe de 34,4 miliarde de euro, amânată de mai multe luni.

Cotaţiile au continuat să coboare în a doua parte a zilei, pe volume mai reduse decât la deschidere, iar minimul zilei a fost de 4,5025 lei/euro.

Banca Naţională a României (BNR) a publicat un curs de referinţă în scădere cu 2,24 bani, la 4,5089 lei/euro, de la 4,5313 lei/euro luni.

Leul s-a apreciat şi faţă de dolar, iar cursul de referinţă a coborât cu 1,35 bani, la 3,4815 lei/dolar. În acelaşi timp, rata oficială pentru francul elveţian a scăzut cu 1,77 bani, la 3,7451 lei/franc.

Cursurile de referinţă leu/dolar şi leu/franc sunt calculate de Banca Naţională a României în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc.

Dobânzile pentru sumele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) pe termen de o zi au urcat de la 5,38% – 5,88% la 5,92 – 6,42% pe an, pe fondul deficitului de lei din piaţă, după ce BNR a redus luni plafonul împrumuturilor prin operaţiunile repo, la 4 miliarde lei. În precedentele două săptămâni suma disponibilă a fost la 6 miliarde lei.

În acelaşi timp, dobânzile pentru plasamentele pe termen de o săptămână au scăzut de la 5,45% – 5,95% la 8,83 – 6,33% pe an.

Te-ar mai putea interesa și
Directorul general al Volkswagen, Thomas Schäfer, nu renunță la planul de a închide fabrici în Germania, în ciuda grevei anunțate de sindicate
Directorul general al Volkswagen, Thomas Schäfer, nu renunță la planul de a închide fabrici în Germania, în ciuda grevei ...
Volkswagen nu renunţă la planurile sale privind închiderile de fabrici în Germania, chiar dacă sindicatul a votat să între în grevă la începutul lunii viitoare, transmite agenția germană......
Agenția Fitch a îmbunătățit ratingul Garanti Bank la „BB”, cu perspectivă stabilă
Agenția Fitch a îmbunătățit ratingul Garanti Bank la „BB”, cu perspectivă stabilă
Fitch Ratings a revizuit în creştere ratingul pentru datoriile pe termen lung al băncii româneşti Garanti Bank S.A. ...
Viktor Orban cere Occidentului să ia foarte în serios amenințările ruse
Viktor Orban cere Occidentului să ia foarte în serios amenințările ruse
Premierul Viktor Orban, care a rămas apropiat de Kremlin în pofida războiului declanşat de Rusia în Ucraina, a cerut ...
Putin a ordonat realizarea de noi teste cu racheta balistică Oreşnik, folosită recent îN Ucraina, și începerea producției de serie
Putin a ordonat realizarea de noi teste cu racheta balistică Oreşnik, folosită recent îN Ucraina, și începerea producției ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat vineri începerea producţiei de serie şi continuarea testării în condiţii ...