Cursul de schimb a încheiat şedinţa interbancară uşor sub 4,51 lei/euro

Cursul de schimb a încheiat şedinţa interbancară de joi la 4,5070 - 4,5095 lei/euro, uşor sub nivelurile de miercuri, într-o piaţă în care volumele de tranzacţionare au fost ridicate în prima parte a zilei, pe fondul unor ordine de vânzare plasate de un jucător străin.
Economica.net - joi, 29 nov. 2012, 15:36
Cursul de schimb a încheiat şedinţa interbancară uşor sub 4,51 lei/euro

La deschiderea şedinţei interbancare, euro a fost cotat la 4,5050 – 4,5070 lei, cu 1,1 – 1,15 bani sub cotaţiile de miercuri din jurul orei 16:30, de 4,5160 – 4,5185 lei/euro.

Ulterior, în piaţă au fost plasate mai multe ordine de vânzare de euro de către un jucător străin, astfel că rata de schimb a scăzut sub 4,5 lei/euro. Cel mai redus nivel tranzacţionat în prima parte a zilei a fost de 4,4985 lei/euro, iar spre mijlocul şedinţei cotaţiile au urcat uşor peste 4,51 lei/euro.

În jurul orei 16:30, băncile cotau euro la 4,5070 – 4,5095 lei, respectiv cu 0,9 bani sub nivelurile din aceeaşi perioadă a şedinţei de miercuri.

Astfel, leul se aprecia cu aproximativ 0,2% în raport cu euro. În acelaşi timp, zlotul era în creştere cu 0,3% faţă de moneda unică europeană, ia forintul se aprecia cu 0,5%.

„Volumele au fost foarte mari în prima parte a zilei raportat la cele tranzacţionate în ultima lună, însă în a doua jumătate a şedinţei s-au mai ponderat. Oricum, pe întreaga zi cred că volumele au fost cele mai mari din ultima lună”, a afirmat un dealer.

Cursul de referinţă anunţat de Banca Naţională a României (BNR) a scăzut cu 0,59 bani, la 4,5059 lei/euro, şi a atins cel mai redus nivel din ultimele două luni. O rată oficială mai redusă decât cea de joi a fost anunţată de banca centrală la 19 septembrie, când euro a fost la 4,5037 lei.

Leul s-a apreciat joi şi faţă de dolar, iar cursul de referinţă a scăzut cu 2,18 bani, la 3,4687 lei/dolar, şi a atins cel mai redus nivel de după 21 septembrie. Atunci, dolarul a fost la 3,4642 lei.

În acelaşi timp, rata oficială pentru francul elveţian a coborât uşor, de la 3,7486 lei/franc la 3,7424 lei/franc. O rată de schimb mai mică decât cea de joi a fost publicată de BNR la 7 noiembrie, când francul a fost la 3,7339 lei.

Cursurile de referinţă leu/dolar şi leu/franc sunt calculate de Banca Naţională a României în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc.

Dobânzile pentru sumele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) pe termen de o zi au scăzut uşor joi, de la 6,08% – 6,58% pe an, la 6,03% – 6,53% pe an. Totodată, dobânzile pentru plasamentele cu scadenţă la o săptămână sunt la 6,05% – 6,55% pe an, după ce miercuri au fost la 6,08% – 6,58% pe an.

Dobânzile au crescut în ultimele zile pe fondul deficitului de lei din piaţă, după ce BNR a redus luni plafonul împrumuturilor prin operaţiunile repo, la 4 miliarde lei. În precedentele două săptămâni suma disponibilă a fost la 6 miliarde lei.

Te-ar mai putea interesa și
CFR: Traficul feroviar se desfășoară în condiții de iarnă, în special pe raza Sucursalelor Regionale Iaşi şi Braşov
CFR: Traficul feroviar se desfășoară în condiții de iarnă, în special pe raza Sucursalelor Regionale Iaşi şi Braşov
Traficul feroviar se desfăşoară sâmbătă în condiţii de iarnă, în special pe raza Sucursalelor Regionale CF Iaşi şi Braşov, din cauza ninsorilor abundente şi temperaturilor scăzute,......
Directorul general al Volkswagen, Thomas Schäfer, nu renunță la planul de a închide fabrici în Germania, în ciuda grevei anunțate de sindicate
Directorul general al Volkswagen, Thomas Schäfer, nu renunță la planul de a închide fabrici în Germania, în ciuda grevei ...
Volkswagen nu renunţă la planurile sale privind închiderile de fabrici în Germania, chiar dacă sindicatul a votat să ...
Agenția Fitch a îmbunătățit ratingul Garanti Bank la „BB”, cu perspectivă stabilă
Agenția Fitch a îmbunătățit ratingul Garanti Bank la „BB”, cu perspectivă stabilă
Fitch Ratings a revizuit în creştere ratingul pentru datoriile pe termen lung al băncii româneşti Garanti Bank S.A. ...
Viktor Orban cere Occidentului să ia foarte în serios amenințările ruse
Viktor Orban cere Occidentului să ia foarte în serios amenințările ruse
Premierul Viktor Orban, care a rămas apropiat de Kremlin în pofida războiului declanşat de Rusia în Ucraina, a cerut ...