SIF Oltenia şi fonduri Franklin Templeton au cumpărat de la BERD acţiuni Petrom de 21 mil.lei

SIF Oltenia (SIF5) şi fonduri administrate de Franklin Templeton au cumpărat miercuri acţiuni OMV Petrom (SNP) în valoare cumulată de aproape 21,6 milioane lei (4,8 milioane euro) în cadrul tranzacţiilor prin care BERD a vândut 0,4% din titlurile companiei energetice.
Economica.net - joi, 29 nov. 2012, 16:21
SIF Oltenia şi fonduri Franklin Templeton au cumpărat de la BERD acţiuni Petrom de 21 mil.lei

SIF Oltenia a cumpărat un pachet reprezentând 0,035% din acţiunile OMV Petrom, pentru 7,4 milioane lei (1,6 milioane euro), potrivit unui raport transmis, joi, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Astfel, participaţia SIF Oltenia a crescut la 1,075%.

Pachetul preluat de SIF Oltenia a fost al doilea ca mărime din cele 49 de deal-uri prin care BERD a vândut miercuri 0,4% din acţiunile OMV Petrom, pentru 84,9 milioane lei (18,8 milioane euro).

Alte pachete de acţiuni, reprezentând în total 0,067% din titlurile OMV Petrom, a fost cumpărat de fonduri administrate de Franklin Templeton Investment Funds, pentru 14,1 milioane lei (3,1 milioane euro).

Acţiunile au fost cumpărate prin intermediul celor două companii de brokeraj care au intermediat tranzacţia, Raiffeisen Capital&Investment şi Wood&Company Financial Services.

Fonduri Franklin Templeton au fost în acest an principalii cumpărători de acţiuni Petrom. Acestea au reînceput să cumpere acţiuni OMV Petrom în luna mai, iar de atunci au achiziţionat, inclusiv prin tranzacţiile de miercuri, titluri reprezentând 0,4313% din capitalul social al companiei, pentru 93,5 milioane lei (20,8 milioane euro). Fonduri ale Templeton au cumpărat şi anul trecut acţiuni la OMV Petrom şi au plătit aproape 2 milioane euro pentru 0,035% din titlurile companiei petroliere.

Anterior tranzacţiilor de miercuri, BERD deţinea 2,03% din acţiunile OMV Petrom, iar în urma transferurilor participaţia sa a scăzut la 1,63%.

Tranzacţia prin care BERD a vândut pachetul de acţiuni OMV Petrom a fost intermediată de firmele de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment şi Wood & Company, iar acţiunile nu pot fi transferate timp de trei luni de la efectuarea schimbului.

Acţiunile au fost tranzacţionate între orele 16:31 şi 16:36, la preţul de 0,37 lei. Preţul este cu 6,33% sub ultima cotaţie de marţi de pe piaţa principală, de 0,395 lei/titlu. După realizarea tranzacţiei, pe piaţa principală acţiunile OMV Petrom au scăzut cu 1,27%, la 0,39 lei.

În şedinţa de joi au fost realizate patru tranzacţii negociate cu acţiunile OMV Petrom, iar cele mai mari pachete au fost transferate la un preţ similar celui la care a vândut BERD.

Pe piaţa principală, cotaţia a încheiat în creştere cu 2%, la 0,3978 lei, pe un rulaj de aproape 3 milioane lei.

Raportat la preţul la care au fost realizate deal-urile de miercuri, OMV Petrom este evaluată la 20,958 miliarde lei (4,645 miliarde euro), iar în funcţie de cotaţia de la BVB, capitalizarea bursieră a companiei este de 22,533 miliarde lei (5 miliarde euro).

Compania OMV Petrom este controlată de grupul austriac OMV, care deţine 51,01% din acţiuni, în timp ce statul român are prin Ministerul Economiei 20,64% din titluri. În acţionariat se mai regăseşte Fondul Proprietatea (20,11%).

Petrom a raportat profituri record în ultimii doi ani. Astfel, anul trecut, profitul net al grupului a fost de 3,76 miliarde lei (885 milioane euro), iar în primele nouă luni din acest an câştigul a fost de 2,89 miliarde lei (652 milioane euro), cu 1% mai mici decât în aceeaşi perioadă a lui 2011.

Te-ar mai putea interesa și
Electrica și compania emirateză Esyasoft înființează o companie dedicată tehnologiilor de stocare a energiei și digitalizării rețelelor
Electrica și compania emirateză Esyasoft înființează o companie dedicată tehnologiilor de stocare a energiei și digitalizării ...
Astăzi, la sediul Ministerului Energiei, a avut loc semnarea oficială a documentelor de constituire a noii companii din cadrul Grupului Electrica, denumită Electrica Esyasoft Smart Solutions S.A....
Ungurii de la MVM CEEnergy negociază cu turcii de la Botas un nou acord de import de gaze
Ungurii de la MVM CEEnergy negociază cu turcii de la Botas un nou acord de import de gaze
Firma ungară MVM CEEnergy este în negocieri cu compania turcă de gaze Botas pentru un nou acord de import de gaze, a anunţat ...
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale în administraţia publică
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale ...
Inteligenţa artificială va fi folosită în administraţia publică din România, iar cel mai important proiect pregătit ...
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
România şi Bulgaria se pot alătura pe deplin spaţiului Schengen de liberă circulaţie din ianuarie 2025, a declarat ...