Directorul CNADNR: Romstrade mai are două contracte cu Compania de Drumuri

Directorul general al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR), Mircea Pop, a afirmat, joi, că firma Romstrade, deţinută de Nelu Iordache, mai are încă două contracte cu CNADNR, după ce miercuri a fost reziliat altul.
Economica.net - joi, 29 nov. 2012, 17:42
Directorul CNADNR: Romstrade mai are două contracte cu Compania de Drumuri

„Din punct de vedere al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, noi am luat măsurile pe care puteam să le luăm conform contractului încheiat cu firma Romstrade, adică am reziliat, am dat astăzi să executăm scrisoarea de garanţie pentru avans, tot ce este contractual”, a declarat Mircea Pop, joi, pe Autostrada Soarelui, înainte de deschiderea circulaţiei pe două sensuri între Cernavodă şi Medgidia.

Șeful CNADNR a precizat că a fost reziliat contractul pentru DN 6 Alexandria – Craiova, iar firma Romstrade mai are în lucru varianta Caracal şi DN 5 Bucureşti – Adunaţii Copăceni.

Întrebat ce se va întâmpla cu aceste două contracte, Mircea Pop a răspuns: „Veţi vedea luni”.

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a reziliat recent contractul pentru construirea primului tronson al autostrăzii Nădlac – Arad, încheiat cu o asociere din care face compania Romstrade, controlată de omul de afaceri Nelu Iordache, motivul principal fiind întârzierea lucrărilor.

Joi, procurorii anticorupţie au făcut percheziţii la firmele Romstrade şi Blue Air, deţinute de Nelu Iordache, într-un dosar privind posibile deturnări de fonduri în cazul lucrărilor la autostrada Arad – Nădlac, au declarat surse judiciare.

Dosarul DNA în care Nelu Iordache este cercetat pentru deturnare de fonduri europene a pornit de la o sesizare a Oficiului European de Luptă Antifraudă – OLAF, care la rându-i a fost sesizat de către Monteadriano – Engenharia e Construcao SA Portugalia. Această companie este asociată cu Romstrade într-un contract de 115,8 milioane euro, finanţat din bani europeni, pentru construcţia autostrăzii Nădlac-Arad.

Compania portugheză a sesizat OLAF că Romstrade, liderul asocierii în contractul cu Compania de Autostrăzi, nu i-a plătit lucrările efectuate. De altfel, presa a relatat că pe şantierul autostrăzii muncitorii au protestat deoarece Romstrade nu le plătea salariile.

OLAF a transmis sesizarea către Departamentului pentru Lupta Antifraudă – DLAF, care a investigat acuzaţiile şi a decoperit că Romstrade ar fi deturnat şase milioane de euro din contractul pentru construcţia Nădlac-Arad. La rândul său, DLAF a sesizat DNA pentru infracţiunea de deturnare de fonduri europene.

DLAF susţine că Nelu Iordache ar fi deturnat fonduri europene în valoare de 25 milioane lei, adică aproape 6 milioane euro. „Nelu Iordache, administrator SC ROMSTRADE SRL care, în mod repetat şi în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, a schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinaţia unor sume de bani, aproximativ 25.000.000 RON, din bugetul general al Comunităţii Europene”, se arată în raportul DLAF, obţinut de Gândul.

În raport se menţionează că din banii primiţi drept avans de la CNADNR, Romstrade s-a angajat să cumpere avioane de la compania Blue Air Transport Aerian SA, companie deţinută tot de către Nelu Iordache. Practic, Iordache ar fi cumpărat avioanele tot de la o firmă deţinută de el.

DLAF a mai constatat că din banii de autostradă Iordache a plătit 2 milioane de euro unui partener de afaceri pentru achizitionarea unor terenuri în localitatea Adunaţi Copăceni. Presa a relatat că Iordache intenţiona să construiască aici un aeroport pentru compania Blue Air. DLAF arată că cei 2 milioane de euro au fost retraşi din bancă de către Gheorghe Cruceru, asociatul lui Nelu Iordache în compania Romstrade, şi care era mandatat să se ocupe de achiziţia de terenuri. DLAF arată că nici aceşti bani nu puteau fi utilizaţi în alte scopuri decât construcţia autostrăzii.

DLAF arată că această operaţiune este suspicionată ca fiind o operaţiune de spălare de bani, dar că acest aspect va trebuii stabilit de către procurori.

Te-ar mai putea interesa și
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va discuta luni despre cele mai recente evoluţii din războiul Rusia-Ucraina cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, în cadrul vizitei acestuia la Ankara,......
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Liberalul Cristian Buşoi a declarat luni că există argumente "extrem de puternice" în favoarea lui Ilie Bolojan pentru ...
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, ...
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...