România, pe locul 19 în UE la numărul de infringementuri în derulare la finalul lui 2011

România se afla la finalul anul 2011 pe locul 19 în clasamentul statelor UE din punctul de vedere al procedurilor de infringement declanşate, cu 47 de dosare în derulare, informează un comunicat al Comisiei Europene (CE) dat publicităţii vineri la Bruxelles.
Economica.net - vin, 30 nov. 2012, 17:13
România, pe locul 19 în UE la numărul de infringementuri în derulare la finalul lui 2011

În general, rezultatele statelor membre în aplicarea legilor UE s-au ameliorat în 2011, numărul procedurilor de infringement deschise fiind în scădere cu 15% faţă de anul precedent, respectiv 1.775 faţă de 2.100, conform celui de al 29-lea raport anual privind monitorizarea aplicării reglementărilor UE. Potrivit CE, scăderea numărului cazurilor de infringement s-ar datora folosirii unor mecanisme care permit rezolvarea unor chestiuni fără declanşarea procedurii legale de încălcare a legii UE, precum EU Pilot sau SOLVIT.

Mediul, transportul, piaţa internă şi serviciile sau taxele sunt domeniile cele mai predispuse încălcării legislaţiei UE, în prezent reprezentând 60% din toate cazurile de infringement. Statele UE cu cele mai multe infringementuri sunt Italia (135), Grecia (123) şi Belgia (117). Ca şi în 2010, Letonia este ţara cu cele mai puţine infringementuri, numai 23 de cazuri, urmată de Estonia, Lituania şi Malta, cu câte 36 fiecare.

Ca şi în anii anteriori, implementarea târzie de către statele membre a directivelor UE nu s-a ameliorat. Până la finalul lui 2011, au fost deschise cu 62% mai multe infringementuri decât în anul precedent pentru implementarea cu întârziere a legislaţiei UE. Statele membre cu cele mai multe infringementuri pentru implementarea cu întârziere a legislaţiei UE sunt Polonia (46), Cehia (41) şi Belgia (40), în timp ce Irlanda (11), Letonia (12) şi Danemarca (13) au înregistrat cele mai bune rezultate din acest punct de vedere.

Pentru a descuraja implementarea târzie, Comisia a utilizat pe deplin sistemul de sancţiuni introdus în baza Tratatului de la Lisabona, nouă cazuri fiind deferite Curţii de Justiţie a UE cu solicitarea de penalităţi financiare. Este vorba de câte trei cazuri pentru Germania şi Polonia şi câte unul pentru Austria, Grecia şi Italia.

În 2011, au fost înregistrate 3.115 plângeri din partea publicului, cele mai multe sesizări ale cetăţenilor vizând mediul şi piaţa internă (de exemplu libertatea serviciilor şi recunoaşterea reciprocă a calificărilor profesionale) şi legile privind libertăţile fundamentale. De asemenea, cele mai multe plângeri venite din partea publicului s-au înregistrat în Italia (386), Spania (306) şi Germania (263).

Te-ar mai putea interesa și
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Liderul PNL Botoşani, Valeriu Iftime, consideră că preşedintele României, Klaus Iohannis, are o vină "enormă" în eşecul lui Nicolae Ciucă în alegerile prezidenţiale, transmite Agerpres....
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel intenţionează să renunţe la 5.000 de angajaţi până în 2030 şi la încă 6.000 prin vânzarea ...
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor fără fum
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor ...
Consecventă cu angajamentul său de a accelera tranziția către un viitor fără țigări, Philip Morris România (PMI) ...
Ce crede Călin Georgescu despre euro, bănci şi economie: „Relaţiile cu FMI, inutile şi dezavantajoase”
Ce crede Călin Georgescu despre euro, bănci şi economie: „Relaţiile cu FMI, inutile şi dezavantajoase”
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut cele mai multe voturi la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. ...