Acord între Franţa şi ArcelorMittal privind combinatul de la Florange

Guvernul socialist de la Paris şi producătorul de oţel ArcelorMittal au ajuns la o înţelegere în disputa privind viitorul combinatului deţinut de grup la Florange, iar acordul permite Franţei să nu pună în aplicare ameninţarea cu naţionalizarea operaţiunilor.
Economica.net - Dum, 02 dec. 2012, 14:15
Acord între Franţa şi ArcelorMittal privind combinatul de la Florange

Acordul include concesii de ambele părţi, după o săptămână în care relaţiile au fost tensionate de declaraţiile ministrului responsabil pentru industrie, Arnaud Montebourg, referitor la grupul condus de miliardarul indian Lakshmi Mittal, potrivit Financial Times.

Montebourg a acuzat ArcelorMittal de minciună şi şantaj, afirmând chiar: „Nu-l mai vrem pe Mittal în Franţa”. Preşedintele francez, Francois Hollande, a susţinut o ameninţare a ministrului privind naţionalizarea combinatului de la Florange, din nord-estul Franţei, dacă grupul nu renunţă la planurile de a închide definitiv două furnale.

Înţelegerea include un angajament al AreclorMittal de a renunţa la planul vizând desfiinţarea a 600 din cele 2.600 de locuri de muncă de la Florange şi de a investi 180 de milioane de euro în următorii cinci ani pentru a dezvolta producţia de oţel la combinat.

Cele două furnale aflate în dispută, despre care grupul a afirmat că trebuie închise din cauza supracapacităţii de producţie de oţel din Europa, vor rămâne oprite, dar nu vor fi închise definitiv. Premierul francez, Jean-Marc Ayrault, a anunţat că ArcelorMittal a acceptat să le menţină pregătite pentru reluarea activităţii, în cadrul unui program de introducere a furnalelor într-un program pentru reducerea emisiilor poluante.

Guvernul este pregătit să investească 150 de milioane de euro într-un astfel de program, care vizează capturarea de dioxid de carbon şi este susţinut de Uniunea Europeană. Anterior, ArcelorMittal a semnalat că nu era interesat de program la Florange.

Opţiunea naţionalizării nu mai este luată în calcul „în urma angajamentelor ArcelorMittal”, a declarat Ayrault, adăugând, însă, că înţelegerea trebuie respectată în totalitate.

Oficialul a părut a reitera ameninţarea cu naţionalizarea operaţiunilor de la Florange de către stat, în cazul în care grupul nu-şi respectă angajamentele.

„Guvernul va folosi toate instrumentele de care dispune, dacă nu se respectă acordul”, a spus el.

Reacţia sindicatelor reflectă, însă, dezamăgire că statul nu a pus în practică avertismentul de naţionalizare, scrie Financial Times.

„Avem din nou senzaţia că am fost trădaţi. Nu avem încredere în Mittal”, a declarat un purtător de cuvant al sindicatului CFDT.

Disputa privind furnalele de la Florange a fost una sensibilă politic în Franţa încă de acum doi ani, când ArcelorMittal a oprit producţia. Precedentul preşedinte, Nicolas Sarkozy, a acuzat grupul că nu a respectat angajamente asumate la preluarea în 2006 a companiei Arcelor de către Mittal, dar şi mai târziu, în 2009.

Te-ar mai putea interesa și
Prețul mediu spot al energiei electrice din România scade pentru a treia lună la rând
Prețul mediu spot al energiei electrice din România scade pentru a treia lună la rând
Prețul mediu al energiei electrice din piața spot a scăzut și în octombrie față de luna precedentă, pentru a treia oară la rând. Și, cu un nivel de 446 de lei/MWh, ajunge mai mic și......
Abu Dhabi a preluat o participaţie minoritară la casa de licitaţii Sotheby’s
Abu Dhabi a preluat o participaţie minoritară la casa de licitaţii Sotheby’s
La două luni după ce Sotheby's a anunţat că va vinde o participaţie minoritară către fondul suveran de investiţii ...
ING vrea să îşi recompenseze acţionarii cu 2,5 miliarde de euro pe fondul unui profit peste aşteptări
ING vrea să îşi recompenseze acţionarii cu 2,5 miliarde de euro pe fondul unui profit peste aşteptări
Grupul bancar olandez ING Groep a anunţat joi lansarea unui program de răscumpărări de acţiuni şi distribuire de dividende ...
Rusia se pregăteşte de noi majorări de taxe pentru a finanţa războiul din Ucraina (analiză)
Rusia se pregăteşte de noi majorări de taxe pentru a finanţa războiul din Ucraina (analiză)
Rusia va fi nevoită să majoreze şi mai mult taxele pentru a putea finanţa războiul din Ucraina, potrivit economiştilor ...