Costul orar al forţei de muncă a crescut cu 3,7% în trimestrul trei

Costul orar al forţei de muncă, în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare, a crescut în trimestrul al treilea cu 3,7% faţă de precedentele trei luni şi cu 7,16% faţă de acelaşi trimestru al anului trecut, potrivit datelor anunţate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Economica.net - mar, 04 dec. 2012, 08:17
Costul orar al forţei de muncă a crescut cu 3,7% în trimestrul trei

În formă brută variaţiile au fost similare – 4%, respectiv 7,58%.

„Faţă de trimestrul II 2012 costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în majoritatea activităţilor din sectorul economic, cele mai semnificative creşteri înregistrându-se în activităţile de spectacole, culturale şi recreative (10,80%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (7,61%) şi alte activităţi de servicii (5,63%). (…) Scăderi ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au înregistrat doar în intermedieri financiare şi asigurări (-5,53%), tranzacţii imobiliare (-4,24%) şi construcţii (-0,56%)”, se arată într-un comunicat al INS.

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale costului orar al forţei de muncă, în formă ajustată, în principal ca urmare a aplicării prevederilor OUG 19/2012. Astfel, în învăţământ creşterea a fost de 18,41%, în administraţie publică de 12,02%, iar în sănătate şi asistenţă socială cu 6,9%.

De asemenea, creşterea costului orar al forţei de muncă în învăţământ a fost determinată şi de diminuarea timpului efectiv lucrat faţă de trimestrul precedent, ca urmare a vacanţei şcolare, iar în administraţie publică de influenţa concediilor de odihnă.

În trimestrul III 2012 creşterea faţă de trimestrul anterior, pentru indicii în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare, a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă şi a celei privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a fost de 3,7%. Creşterea înregistrată de cele două componente pentru indicii în formă brută a fost de 4%.

Comparativ cu trimestrul III 2011 cele mai mari majorări ale indicatorului analizat s-au regăsit în activităţi de spectacole, culturale şi recreative (16,57%), activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (15,12%) şi alte activităţi de servicii (11,59%). Cele mai mici creşteri s-au înregistrat în transport şi depozitare (2,28%), informaţii şi comunicaţii (2,22%) şi hoteluri şi restaurante (1,41%).

Te-ar mai putea interesa și
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va discuta luni despre cele mai recente evoluţii din războiul Rusia-Ucraina cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, în cadrul vizitei acestuia la Ankara,......
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Liberalul Cristian Buşoi a declarat luni că există argumente "extrem de puternice" în favoarea lui Ilie Bolojan pentru ...
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, ...
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...