Directiva este prima de acest fel de la întrarea în serviciu a avioanelor 787, în 2011.
Japan Airlines şi All Nippon Airways au anunţat deja că au reparat avioanele 787 din flota lor, din cauza acestei probleme.
Scurgerile de carburant, atribuite unui montaj incorect al unor elemente de susţinere a motoarelor, ar putea duce la rămânerea avionului fără combustibil, la pierderea de putere a motoarelor sau la un incendiu, potrivit autorităţii americane pentru aviaţie.
Boeing a recomandat la rândul său companiilor aviatice să verifice aeronavele în termen de şapte zile. Producătorul american de avioane a livrat până în prezent 33 de aparate 787 Dreamliner.
„Circa jumătate din avioanele 787 au fost verificate, iar Boeing ia măsurile necesare pentru a asigura montarea corectă a avioanelor”, a declarat Lori Gunter, purtător de cuvânt al grupului.
Aeronavele 787 au intrat în circuitul comercial cu o întârziere de trei ani şi jumătate, din cauza problemelor cu care s-a confruntat Boeing în privinţa materialelor compozite folosite şi a unui nou sistem de fabricaţie, care depinde mai mult de furnizori.
În timpul procesului de dezvoltare şi intrare în exploatare a aparatelor Dreamliner au mai apărut şi alte erori de fabricaţie.
În 2009, Boeing a reparat mai multe avioane, după identificarea unor fisuri la fuzelajele fabricate de un furnizor intalian.
În ianuarie 2010, au fost găsite reziduuri în rezervoarele de carburant ale unui avion 787 aflat în fază de testare, în iunie au apărut defecte la coada unui aparat, iar în noiembrie un scurt-circuit a provocat un incendiu în timpul zborului, ceea ce a dus la sistarea testelor pentru întreaga flotă, timp de 6 săptămâni.