Băncile nu mai dau credite din cauza lui Cătălin Chelu – directorul Carbochim. Ce spune investitorul

Programele de dezvoltare ale producătoarei de abrazive Carbochim Cluj Napoca se derulează cu dificultate din cauza riscului rezultat din concertarea (concentrarea de interese) de acţiuni ale companiei de către Cătălin Chelu, potrivit conducerii companiei. Omul de afaceri gălăţean nu recunoaşte concertarea, în ciuda unor decizii ca atare ale CNVM, autoritatea pieţei.
Adrian N. Ionescu - mie, 05 dec. 2012, 22:07
Băncile nu mai dau credite din cauza lui Cătălin Chelu - directorul Carbochim. Ce spune investitorul

„Prezenţa grupului de acţionari concertaţi în jurul d-lui Chelu Cătălin (circa 45% din acţiuni) a făcut băncile să fie mai precaute în a acorda credite societăţii, deci şi credite pentru investiţii. Deşi, din punct de vedere financiar, proiectele societăţii sunt fezabile, structura actuală a acţionarilor reprezintă un risc pentru acordarea de credite societăţii de către bănci“, a declarat Viorel Popoviciu, directorul general al Carbochim Cluj Napoca (CBC), pentru ECONOMICA.NET.

La rândul său, Cătălin Chelu acuză pe ceilalţi acţionari mari de concertare şi că, astfel, reuşesc să controleze societatea.

„Ce să spun despre bănci, dacă ei (conducerea companiei) sunt concertaţi şi mă acuză pe mine. Cum ar mai putea să conducă ei societatea dacă eu aş avea controlul. Şi ultimele tranzacţii dovedesc concertarea lor!“, a declarat Cătălin Chelu, pentru ECONOMICA.NET.

Cei mai mari doi acţionari ai companiei (cu excepţia Electroargeş) s-au grăbit să cumpere câte 5% de la un al treilea acţionar vechi al companiei, tocmai pentru a evita o concentrare şi mai mare de acţiuni de către Cătălin Chelu. Electroargeş Curtea de Argeş (ELGS) este de asemenea de asemenea controlată de omul de afaceri gălăţean Cătălin Chelu.

Mircea Pietro Ionescu şi Titus Dan Popa, doi oameni de afaceri din Timişoara care sunt acţionari ai Carbochim de dinainte de anul 2000, şi-au împărţit săptămâna trecută, în mod egal, pachetul de peste 10% din acţiunile CBC vândut de un al treila acţionar. Astfel au ajuns fiecare la peste 15%. Titus Popa este dealer Renault, iar Mircea Ionescu are afaceri imobiliare, în turism şi sănătate.

Legea impune ca un grup de acţionari care controlează împerună mai mult de 33% din acţiunile unei compani, să facă ofertă publică de preluare obligatorie la un preţ stabilit în urma evaluării.

Omul de afaceri gălăţean Cătălin Chelu este un „obişnuit“ al sancţiunilor Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM, autoritatea pieţei de capital), din cauza nerespectării acestei prevederi legale, potrivit CNVM. El a fost acuzat că nu a derulat ofertele publice obligatorii la nenumăratele companii (inclusiv Carbochim), pe care le-ar controla prin numeroasele sale vehicule de investiţii. Cătălin Chelu a contestat sancţiunile drept neîndreptăţite.

De asemeni, Cătălin Chelu a fost condamnat recent de judecătorii Tribunalului Bucureşti la cinci ani de închisoare, într-un dosar în care este acuzat că a încercat să-l mituiască pe fostul secretar de stat în MAI Dan Fătuloiu. Verdictul nu este definitiv.

Carbochim Cluj Napoca (CBC)  este cea mai mare companie de produse abrazive din România şi are o valoare de piaţă (capitalizare bursieră ) de aproape 32 de milioane de lei, aproape jumătate din maximul înregistrat pe parcursul anului, în timpul luptei pentru control dintre acţionari.

Compania a înregistrat un profit net de 721.800 lei, în primele nouă luni ale acestui an, cu 51% mai mic decât în aceeai perioadă a anului trecut, din afaceri nete de 22 milioane de lei, faţă de 23,1 milioane de lei în aceeaşi perioadă a anului trecut.

„Cu toate dificultăţile, anul viitor intenţionăm să achiziţionăm utilaje noi menite să crească gradul de competivitate al societăţii. Investiţiile vor fi făcute din fonduri proprii şi sperăm ca, totuşi, să putem să atragem şi alte fonduri“, a mai declarat directorul general Carbochim, pentru ECONOMICA.NET.

Oficialul clujean speră ca profitul din aces an „să se situeze undeva la nivelul anului trecut. Referitor la anul viitor, speram la mai bine, deşi premisele economiei mondiale nu sunt dintre cele mai bune. Avem, însă, câteva soluţii care, credem noi, ne pot duce la un plus faţă de anul acesta“, a mai spus Viorel Popoviciu.

„În funcţie de structura acţionariatului, vom avea acces, mai greu sau mai uşor, la resurse financiare şi deci vom putea, mai mult sau mai puţin, să continuăm modernizarea producţiei“, a conchis directorul Carbochim.

 

Te-ar mai putea interesa și
Sebastian Burduja: Cel mai probabil vom depăşi în 2024, după foarte mulţi ani, 1.000 de MW noi instalați în Sistemul Energetic Naţional
Sebastian Burduja: Cel mai probabil vom depăşi în 2024, după foarte mulţi ani, 1.000 de MW noi instalați în Sistemul ...
Capacităţile de producţie a energiei electrice puse în funcţiune până la această dată totalizează 900 MW şi ne aşteptăm la încă 100-300 MW până la finele anului, ceea ce înseamnă......
Viktor Orban: Votul pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen terestru va avea loc pe 12 decembrie
Viktor Orban: Votul pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen terestru va avea loc pe 12 decembrie
Miniştrii de interne din Uniunea Europeană vor vota pe 12 decembrie cu privire la propunerea Ungariei de a permite României ...
Poliția braziliană l-a pus sub acuzare pe fostul președinte Jair Bolsonaro pentru plănuirea unei lovituri de stat
Poliția braziliană l-a pus sub acuzare pe fostul președinte Jair Bolsonaro pentru plănuirea unei lovituri de stat
Poliţia Naţională braziliană l-a pus oficial sub acuzare joi pe fostul preşedinte de dreapta Jair Bolsonaro pentru plănuirea ...
Burduja: La această oră avem 29.463 de puncte de consum nealimentate. La nivelul ţării sunt 144 de localităţi. Se intervine cu 241 de echipe
Burduja: La această oră avem 29.463 de puncte de consum nealimentate. La nivelul ţării sunt 144 de localităţi. Se intervine ...
Un număr de 29.463 de puncte de consum erau nealimentate vineri după-amiaza, respectiv 144 de localităţi, dar nivelul ...