Aceasta este criza politică cea mai gravă din Egipt de la alegerea, în iunie, a lui Morsi, provenit din rândul Fraţilor Musulmani. Diviziunile sunt din ce în ce mai profunde între mişcarea islamistă şi grupările laice, de stânga şi creştine.
NOIEMBRIE
22 noiembrie: Morsi îşi plasează deciziile, prin decret, la adăpost de orice recurs în justiţie şi decide că nicio instanţă judiciară nu poate dizolva comisia constituantă, o instanţă vizată de numeroase critici din partea liberalilor şi laicilor care o acuză că este dominată de islamişti. La 23 noiembrie, opozanţii încep un protest în piaţa Tahrir din Cairo.
27 noiembrie: Zeci de mii de egipteni se reunesc în Piaţa Tahrir împotriva preşedintelui. Noi ciocniri au loc în apropierea palatului între tineri şi scutieri. Numeroase manifestaţii, însoţite adeseori de violenţe, s-au soldat în total cu trei morţi şi câteva sute de răniţi.
30 noiembrie: După mai multe luni de blocaj, proiectul de Constituţie este adoptat în câteva ore de comisia constituantă, boicotată de opoziţia liberală şi laică, precum şi de Biserica Coptă. Opozantul Mohamed ElBaradei denunţă „o lovitură de stat împotriva democraţiei”. Zeci de mii de egipteni manifestează la Cairo împotriva prerogativelor extinse ale preşedintelui şi împotriva proiectului de Constituţie, acuzat că aduce atingere libertăţii religioase şi de expresie.
DECEMBRIE
1 decembrie: Sute de mii de islamişti manifestează pentru a-şi exprima susţinerea faţă de Morsi, care le cere egiptenilor să se pronunţe prin referendum la 15 decembrie asupra proiectului noii Constituţii.
2 decembrie: Înalta Curte Constituţională se alătură Curţii de Casaţie şi altor tribunale într-o grevă pe termen nelimitat pentru a denunţa „presiunile” exercitate de tabăra preşedintelui. Clubul judecătorilor, un sindicat profesional reprezentând magistraţi din întreaga ţară, anunţă că magistraţii nu vor superviza referendumul.
3 decembrie: Consiliul Superior al Justiţiei, instanţă care se ocupă de afaceri administrative ale magistraturii, este de acord să delege judecători şi membri ai Parchetului general pentru a superviza referendumul.
4 decembrie: Zeci de mii de opozanţi ai lui Morsi încercuiesc palatul prezidenţial din Cairo pentru a cere retragerea decretului. Manifestanţii, între care numeroşi membri ai opoziţiei laice şi de stânga, s-au putut apropia de palatul situat la Heliopolis, la periferia capitalei, după ce au rupt sârma ghimpată instalată la câteva sute de metri depărtare. Washingtonul cere opoziţiei să „manifesteze paşnic”.
5 decembrie: Sute de manifestanţi îşi petrec noaptea în faţa palatului prezidenţial. Alte câteva sute se află în piaţa Tahrir, în zeci de corturi. Opozanţii lui Morsi cer organizarea unei manifestaţii în faţa palatului prezidenţial, unde Fraţii Musulmani organizează o reuniune de susţinere a şefului statului.
6 decembrie: Cinci manifestanţi au murit în confruntările dintre opozanţii şi susţinătorii preşedintelui egiptean Mohamed Morsi din apropierea palatului prezidenţial din Cairo, în noaptea de miercuri spre joi. Armata egipteană mobilizează mai multe tancuri în faţa palatului prezidenţial.