Administratorii de pe Pilonul II nu vor mai putea investi în private-equity şi imobiliare

Administratorii fondurilor de pensii administrate privat (Pilonul II) nu vor mai putea investi, de la 1 ianuarie 2013, în private-equity şi în imobiliare, potrivit noii forme a normei privind investiţiile elaborată de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), document ce ar putea fi aprobat până la finele anului în curs.
Economica.net - joi, 06 dec. 2012, 13:55
Administratorii de pe Pilonul II nu vor mai putea investi în private-equity şi imobiliare

Potrivit vicepreşedintelui Consiliului CSSPP, Ion Giurescu, această normă a fost elaborată în contextul crizei economice mondiale actuale, care ar putea să se adâncească anul viitor, iar administratorii fondurilor de pensii private trebuie să facă investiţii mai reţinute, mai echilibrate şi mai puţin riscante.

În opinia lui Giurescu, forma actuală a normei întruneşte într-o mare măsură doleanţele actorilor de pe piaţă, respectiv a administratorilor fondurilor de pensii, dar şi a unor companii listate la bursă, astfel încât apariţia ei să nu mai creeze „acele tulburări iniţiale care au apărut pe piaţă”.

„Considerăm necesar să apară această normă (privind investiţii p- n.r.), care este o modificare a unei norme anterioare. Ea va fi adoptată de CSSPP până la finele acestui an. Suntem acum într-o situaţie economică nu foarte propice pentru a face investiţii riscante. Din această cauză, am considerat că pentru o perioadă – nu putem să spunem acum dacă un an, doi sau trei -, pentru o perioadă în care această criză încă există şi, după cum vedeţi, toată lumea spune că anul viitor este posibil să se adâncească, portofoliile pensiilor, şi aici mă refer numai la portofoliul Pilonului II de pensii, să reflecte într-o mai mare măsură necesitatea unor investiţii mai reţinute, mai echilibrate, mai puţin riscante. Din această cauză, am elaborat această normă şi am avut foarte multe consultări cu mulţi actori de pe piaţă şi mă refer în primul rând la administratorii fondurilor de pensii, dar şi la alţi actori cum ar fi listaţii bursei”, a declarat, joi, Ion Giurescu, într-o conferinţă de presă.

El a subliniat că CSSPP consideră că această normă poate fi adoptată într-un timp cât mai scurt.

Giurescu a explicat că CSSPP consideră că reprezintă în primul rând interesul participanţilor, modificarea acestei norme fiind făcută într-un moment în care criza mondială este încă destul de evidentă şi există posibilitatea continuării pe o perioadă nedefinită.

„Vechea formă a normei a fost modificată – sunt doar 2-3 lucruri unde am modificat vechea normă, adică am oprit investirea şi datorită faptului că noi vrem ca tot ceea ce se investeşte să fie investit transparent şi în produse cu lichiditate. Asta este gândirea pe care am avut-o şi modificarea acestei norme luaţi-o nu numai ca pe un răspuns la criza actuală şi la grija Comisiei faţă de participanţi, dar şi la politica, să spunem, mai nouă a CSSPP”, a subliniat vicepreşedintele CSSPP.

În acest context, el a făcut referire şi la norma privind provizionul tehnic, care a intrat recent în vigoare (septembrie 2012), fiind necesară pentru pentru a crea o siguranţă celor care ”vor ajunge la un moment dat să primească pensia de la acest sistem”.

„Nicăieri în lume nu există un sistem care să nu aibă această plasă de siguranţă, şi nu există. Deci, (norma privind investiţiile – n.r.) este o continuare a unei politici pe care noi o vom duce în următorii ani şi considerăm că ea va fi benefică în primul rând pentru participanţii la aceste pensii”, a spus Giurescu.

Vicepreşedintele Comisiei de Supraveghere a adăugat că, deşi destul de conservatoare, fondurile de pensii private din România se pregăteau să investească şi în private-equity sau real-estate. Potrivit acestuia, apăruseră ”mugurii unor investiţii un pic riscante şi dorinţele nu neapărat ale administratorilor, ci a altor actori de pe piaţă de a ‘beneficia’ de banii care sunt în fond'”.

„Fondurile de pensii în România sunt destul de conservatoare, încă nu investiseră în private-equity, dar urma să apară şi această formă de investire. Un singur fond de pensii a investit sume foarte mici în acţiunile unei firme de real-estate, care este acum în insolvenţă. Sunt foarte mici sumele. Este un singur fond, deci nu reprezintă un pericol. Însă, aceste pierderi se vor contabiliza în provizionul tehnic care va începe să funcţioneze începând cu anul viitor”, a subliniat el.

„Apăruseră mugurii unor investiţii un pic riscante şi dorinţele nu neapărat ale administratorilor, ci a altor actori de pe piaţă de a ‘beneficia’ de banii care sunt în fondurile de pensii. Acestea sunt unele dintre puţinele fonduri care au lichiditate clară lunară şi normal că în momentul în care ajungi la o anumită sumă – de aceea nu eram interesanţi până acum, eram mici ca şi valoare, nu aveam sume foarte mari, dar în momentul în care apar sume mari pe piaţă atractivitatea către fondurile de pensii a actorilor care sunt pe piaţă este mult mai mare”, a adăugat Ion Giurescu.

Te-ar mai putea interesa și
Ciucă: Astăzi voi solicita întrunirea Birourilor permanente pentru constituirea comisiei de anchetă în cazul Nordis
Ciucă: Astăzi voi solicita întrunirea Birourilor permanente pentru constituirea comisiei de anchetă în cazul Nordis
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a informat că va solicita, marţi, convocarea Birourilor permanente reunite pentru înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă în cazul Nordis....
Poker și șah: asemănări mai multe decât ai crede între cele două jocuri
Poker și șah: asemănări mai multe decât ai crede între cele două jocuri
Distracția din timpul liber poate presupune diverse feluri de jocuri, unele având elemente asemănătoare, inclusiv la ...
Grâul recoltat la anul de Ucraina ar putea ajunge la 25 milioane de tone în 2025, de la 22 milioane de tone în 2024
Grâul recoltat la anul de Ucraina ar putea ajunge la 25 milioane de tone în 2025, de la 22 milioane de tone în 2024
Recolta de grâu a Ucrainei ar putea creşte anul viitor până la 25 milioane tone, de la un nivel de 22 milioane tone estimat ...
Autostrada Bucureștiului A0: UMB a realizat 27% din lucrările la cel mai dificil lot, cu podul peste Lacul Cernica
Autostrada Bucureștiului A0: UMB a realizat 27% din lucrările la cel mai dificil lot, cu podul peste Lacul Cernica
Ritm bun de lucru pe lotul 4 (Pantelimon - Glina) al A0 Nord, anunță marți Cristian Pistol, directorul general al CNAIR. ...