Cezar Mereuţă, Academia Română: Performanţa economică a României este dată de către multinaţionale

Companiile cu capital majoritar străin definesc performanţa economică a României din moment ce, în Top 100 pe 2011, acestea depăşesc pragul de reprezentativitate de 80%, atât în privinţa ponderii cifrei de afaceri cât şi a volumul profitului brut, a declarat, pentru AGERPRES, prof. dr. Cezar Mereuţă, referindu-se la rezultatele unei cercetări şi analize economice efectuate asupra celor mai importante companii.
Economica.net - vin, 07 dec. 2012, 15:01
Cezar Mereuţă, Academia Română: Performanţa economică a României este dată de către multinaţionale

‘În practică, performanţa economică a României este definită clar de către companiile cu capital majoritar străin, prezente în cele 80 de pieţe principale. Depăşirea în Top 100 Companii a pragului de reprezentativitate de 80%, atât în privinţa ponderii cifrei de afaceri (82,17%) cât şi a volumul profitului brut (86,30%) sugerează necesitatea elaborării unui top 100 numai pentru multinaţionale’, a afirmat profesorul Mereuţă, membru de onoare al Consiliului ştiinţific al Institutului de Prognoză Economică al Academiei Române.

Acesta a arătat că primele o sută de multinaţionale au realizat, în 2011, o cifră de afaceri de 56,82 miliarde euro şi un profit brut de peste 1,95 miliarde euro, ceea ce înseamnă că au obţinut o rată a profitabilităţii generale de 3,44%. Numărul mediu de salariaţi pe companie este de circa 2.300.

În Top 100 companii cu capital majoritar străin, întocmit pentru anul 2011, sunt prezente 68 de companii profitabile.

‘Reţine atenţia numărul relativ redus al companiilor profitabile. După părerea mea, în România nu se conştientizează faptul că în cele 32 de companii străine care au pierderi muncesc mii de români’, a spus profesorul Cezar Mereuţă şi a dat ca exemplu particular, siderugia.

În siderurgie, ponderea capitalului străin este de 90%, fiind dominată de către două multinaţionale, Mittal şi Mechel, fiecare cu câte patru-cinci companii în România, toate prezente în Top 100 Companii România.

‘Mechel, cu principalele sale capacităţi – Câmpia Turzii, Buzău, Brăila şi Târgovişte – este în pierdere de trei ani, consecutiv. Este un perdant cronic, iar acum două luni, proprietarul a anunţat sec că are intenţia de vânzare imediată a tuturor capacităţilor din România, la o valoare de 150 milioane dolari, şi că suspendă activitatea acestor patru capacităţi dintre care două sunt în oraşe monoindustriale. Înseamnă că 6.500 de salariaţi de care, în familiile respective, depind 14.000 suflete, se trezesc fără obiectul muncii, printr-o decizie luată în altă ţară’, a afirmat profesorul Mereuţă.

Alte exemple oferite au fost Nokia, care a plecat de la Cluj şi o unitate de producţie a Coca-Cola care ‘brusc’ s-a mutat de la Iaşi în Republica Moldova.

‘Pledoaria mea este pentru colectarea de cât mai multe informaţii economice, la nivel guvernamental. S-ar putea înfiinţa, după modelul serviciului japonez de informaţii de afaceri, un departament specializat în Cadrul Ministerului Economiei şi Mediului de Afaceri. Informaţia înseamnă putere. Guvernul nu trebuie să facă nimic. Trebuie doar să ştie. Apoi, s-ar putea face lobby pentru aducerea altor investitori, concesionări. Este o întreagă diplomaţie care trebuie învăţată’, a subliniat profesorul Cezar Mereuţă, adăugând că ‘statul ar trebui să acorde atenţie, în egală măsură, companiilor cu capital majoritar străin’.

Întrebat cum s-ar putea derula ‘colectarea de cât mai multe informaţii economice’, profesorul Mereuţă s-a referit la ‘metode mai neortodoxe’, dar şi la întâlniri ale primului ministru sau chiar ale şefului statului cu Consiliul Investitorilor Străini, cu Camerele Bilaterale de comerţ şi Industrie, cu şefi ai marilor multinaţionale prezente în România.

‘Acum două săptămâni, preşedintele Franţei s-a întâlnit cu domnul Mittal pentru că domnul Mittal avea iniţiativa, nepusă în practică, de a vinde capacitatea deţinută în Franţa. Nu ştiu ce au vorbit, dar Mittal a renunţat la vânzare şi va investi în continuare în Franţa. La noi, Mittal este perdant de trei ani, cronic, cu valori mari, de peste 100 miliarde euro. Care sunt intenţiile sale? Ce va face?’, a spus în încheiere profesorul Cezar Mereuţă.

Joi, compania Finmedia a organizat ‘Gala România Top 100 Companii’, eveniment anual, aflat în prezent la cea de-a XI-a ediţie, în cadrul căruia au fost premiate performanţele pe anul 2011 ale celor mai importanţi lideri ai economiei, ai sectoarelor şi regiunilor, jucători care stabilesc tendinţele şi modelează economia României.

Te-ar mai putea interesa și
UPDATED Lasconi a trecut în fața lui Ciolacu pe poziția a doua în bătălia pentru turul 2. Avansul crește
UPDATED Lasconi a trecut în fața lui Ciolacu pe poziția a doua în bătălia pentru turul 2. Avansul crește
Elena Lasconi a trecut pe poziția a doua în clasamentul rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale din România...
Presa internațională pare șocată de victoria din turul I a lui Călin Georgescu în alegerile prezidențiale
Presa internațională pare șocată de victoria din turul I a lui Călin Georgescu în alegerile prezidențiale
Cum vede presa internațională victoria neașteptată a lui Călin Georgescu în fața rivalilor săi.
Dragoș Anastasiu: Privatul nu este egalul statului, nici măcar privații nu sunt egali între ei
Dragoș Anastasiu: Privatul nu este egalul statului, nici măcar privații nu sunt egali între ei
Privatul nu este egalul Statului, susține Dragoș Anastasiu, președintele Rethink, un think tank dedicat transformării ...
Ministrul german de Finanțe, Joerg Kukies nu se așteaptă ca UniCredit să continue cu preluarea Commerzbank
Ministrul german de Finanțe, Joerg Kukies nu se așteaptă ca UniCredit să continue cu preluarea Commerzbank
Ministrul german de Finanțe Joerg Kukies a declarat duminică că nu se aștepta ca UniCredit va merge mai departe cu planurile ...