Noul sistem al finlandezilor se numeşte Sailfish, iar reprezentanţii companiei spun că acesta va deveni o alternativă legitimă la Coca Cola şi Pepsi de pe piaţa platformelor pentru smartphone-uri: sistemul IOS de la Apple şi Android de la Google. Microsoft ar vrea să realizeze cam acelaşi lucru, şi a cheltuit deja miliarde de dolari încercând, dar cu un succes limitat. Gigantul a început deja să reducă producţia pentru noile tablete pe care rulează sistemul Windows 8. În aceste condiţii, ce-i face pe ce 100 de finlandezi de la Jolla, în mare parte refugiaţi de la Nokia, să craeadă că au şanse reale pe această piaţă?
„China este cea mai dinamică piaţă de smartphone-uri, cu o creştere anuală de 80-100%”, spunea la prezentarea noului sistem de operare, Sami Pienimaki, cel care se ocupă de vânzări la Jolla. Dar Jolla nu poate ataca Google sau Apple direct. Şi nici nu vrea. Aşa că, pentru început nordicii aus semnat un parteneriat cu cel mai mare retaieler de telefoane din China, D. Phone, care, prin cele 2.100 de magazine pe care le are, va vinde telefoane pe care va rula Sailfish, scrie publicaţia online Quartz.
Sailfish a fost proiectat având la bază faptul că majoritatea oamenilor folosesc telefoanele pentru mai multe lucruri în acelaşi timp. Home screen-ul telefonului poate fi umplut cu până la nouă aplicaţii care rulează concomitent şi care pot fi controlate fără a le deschide. Adică, fiecare aplicaţie are o interfaţă proprie. Nu acelaşi lucru se poate spune despre un iPhone, de exemplu, când aplicaţiile sunt întrerupte dacă se face trecerea de la una la alta.
Dar acest lucru nu este nou. Este împrumutat de la Nokia N9, un telefon excepţional pe care Nokia l-a dezvoltat în parteneriat cu cei de la Intel şi care a fost lansat în 2011. Acesta avea un sistem de operare unic, numit MeeGo, şi care este un strămăş direct al lui Sailfish. Şi asta pentru că majoritatea celor care sunt acum la Jolla au lucrat la Nokia pentru dezvoltarea MeeGo.
Vezi video demonstrativ al noului sistem de operare
Andreas Constantinou, managing director la Mobile Vision, compania de consultanţă în domeniul telecomunicaţiilor, nu crede povestea celor de la Jolla.
„Este imposibil penru oricine să concureze cu Google şi Apple. Microsoft a cheltuit între cinci şi zece miliarde de dolari şi nu a reuşit nici acum să concureze. Şi asta după ce au trecut deja doi ani de la introducerea pe piaţă a telefoanelor Windows. Este ca şi cum ar exista Coca Cola, Pepsi şi restul – succes”, spune acesta.
Comparaţia cu industria băuturilor carbogazoase a fost lansată de Peter Bryer, care a ocupat poziţii de high-level management 16 ani la Nokia. Acesta a scris pe blog că „Jolla poate fi Red Bull pe această piaţă, p compania care ar putea lovi industria cu ceva nou, ceva diferit şi ceva neaşteptat”.