„Michael Bloomberg s-a informat cu privire la oportunitatea achiziţionării Financial Times Group, care include cotidianul Financial Times şi o participaţie la The Economist”, scrie New York Times, citând trei persoane apropiate miliardarului.
El a vorbit deschis cu prietenii şi colaboratorii despre potenţialele beneficii şi dificultăţi ale unei achiziţii atât de importante într-un sector pe care îl admiră profund ca persoană care citeşte ziare, dar este precaut ca om de afaceri, au mai declarat sursele citate de New York Times.
„(Financial Times, n.r.) este singurul ziar pe care l-aş cumpăra”, i-ar fi spus Michael Bloomberg uneia dintre sursele citate de New York Times.
Informaţiile privind intenţia lui Michael Bloomberg de a cumpăra Financial Times vin în contextul în care, la începutul lunii noiembrie, agenţia de informaţii financiare Bloomberg a publicat un material potrivit căruia compania britanică Pearson ar plănui să vândă Financial Times şi să se concentreze pe dezvoltarea business-ului său educaţional la nivel internaţional, care asigură mare parte din veniturile sale. La momentul respectiv, grupul britanic a dezminţit însă informaţia, pe care a catalogat-o ca fiind „falsă”.
„Am spus cu numeroase ocazii că Financial Times este o entitate de valoare şi o valoare de prim rang în cadrul Pearson”, a spus un purtător de cuvânt al companiei Pearson într-un comunicat de presă. „Nu obişnuim să comentăm zvonurile, speculaţiile şi informaţiile apărute în presă cu privire la portofoliul nostru, însă acest articol din Bloomberg este fals”, se mai spunea în comunicat.
Pe de altă parte, agenţia de informaţii financiare Bloomberg a scris, citând surse apropiate situaţiei, că Pearson plănuieşte vânzarea Financial Times şi a decis să ia în considerare ofertele de vânzare a cotidianului.
Speculaţiile privind vânzarea Financial Times au reapărut după ce Marjorie Scardino, directorul general al Pearson, şi-a anunţat retragerea din această funcţie, după 16 ani de mandat. Sub conducerea ei, compania Pearson s-a centrat pe dezvoltarea business-ului educaţional la nivel internaţional, care în prezent asigură trei sferturi din veniturile grupului. Totodată, în cei 16 ani în care s-a aflat la conducerea grupului Pearson, Marjorie Scardino a protejat Financial Times, principalul cotidian financiar britanic.
Analiştii cred însă că, după plecarea lui Scardino de la conducerea grupului, noul şef, John Fallon, va renunţa la diviziile care nu mai sunt la fel de profitabile pentru Pearson, inclusiv publicaţia Financial Times.
Grupul Pearson a renunţat deja la editura Penguin. Pearson, care deţinea Penguin, şi corporaţia media germană Bertelsmann, care deţine editura Random House, au anunţat, pe 29 octombrie, că au încheiat un acord prin care cele două case editoriale vor fuziona în vederea creării unui gigant pe piaţa mondială de carte în limba engleză.
Publicaţia Financial Times valorează cel puţin un miliard de dolari, au afirmat doi analişti citaţi atunci de Bloomberg. Entitatea FT Group asigură 8% din veniturile Pearson şi 12% din profitul companiei britanice.
Printre cei interesaţi de cumpărarea Financial Times s-ar putea număra oameni de afaceri din Rusia, Orientul Mijlociu şi Asia, dar şi companii precum Bloomberg LP, potrivit unei alte surse.
Bloomberg LP, care deţine şi Bloomberg News, a făcut în trecut o ofertă pentru preluarea FT, însă a fost refuzată, a spus o altă sursă.
News Corp. – grupul patronat de magnatul Rupert Murdoch şi care editează în Marea Britanie ziarul economic Times – ar putea să nu se încadreze în prevederile legale pentru a se putea înscrie în această cursă de preluare a publicaţiei Financial Times, a spus o altă sursă.
În schimb, Thomson Reuters Corp., care deţine agenţia de presă Reuters, ar fi decis să nu facă o ofertă pentru preluarea Financial Times, mai scrie Bloomberg.
Financial Times este una dintre cele mai influente publicaţii din domeniul de business din lume. Înfiinţat sub denumirea London Financial Guide, pe 9 ianuarie 1888, de James Sheridan şi Horatio Bottomley, publicaţia a fost redenumită Financial Times pe 13 februarie 1888.
În noiembrie 2011, potrivit unei cercetări a PwC, Financial Times avea o audienţă zilnică de 2,2 milioane de cititori la nivel internaţional. De asemenea, FT.com avea la momentul respectiv circa 4,5 de utilizatori înregistraţi, dintre care 600.000 de persoane care plăteau pentru conţinutul de pe site.
Pe de altă parte, ziarul Financial Times Deutschland, deţinut de grupul Bertelsmann şi aflat pe pierdere o perioadă îndelungată, a fost închis pe 7 decembrie, după restrângerea semnificativă a tirajului şi a veniturilor din publicitate, pe fondul migraţiei cititorilor către online, a transmis la momentul respectiv Bloomberg.
Cotidianul financiar de limbă germană, înfrăţit cu ziarul englezesc Financial Times, a publicat pe 7 decembrie ultima sa ediţie, nereuşind să facă profit în cei 13 ani de existenţă. Financial Times Deutschland a fost creat în anul 2000 printr-o companie mixtă între grupul Pearson, publisherul Financial Times, şi divizia Gruner & Jahr a grupului Bertelsmann. Pearson şi-a vândut în 2008 participaţia către partenerul german.